Κούλουμα με… «Μουτζουροδευτέρα», «Καμήλα» και το δρώμενο των «Κορδελάτων της Νάξου»

Σε Πολύσιτο και Σταυρούπολη αντίστοιχα…

Σάτιρα, πολιτισμός, ήθη και έθιμα, συνοδεύθηκαν με… σαρακοστιανά εδέσματα

Στο επίκεντρο των επισκεπτών, ήταν για άλλη μια χρονιά ο Πολύσιτος και η Σταυρούπολη για την Καθαρά Δευτέρα, όπου τα κούλουμα είχαν εκτός από λαγάνα, ταραμά και σαρακοστιανά εδέσματα, «Μουτζουροδευτέρα» και το έθιμο της «Καμήλας» αντίστοιχα.

Φέτος μάλιστα στην Σταυρούπολη, πραγματοποιήθηκε και «το  εθιμικό δρώμενο των Κορδελάτων της Νάξου».

 

Η «ΜΟΥΤΖΟΥΡΟΔΕΥΤΕΡΑ» ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΣΙΤΟ

Η Μουτζουροδευτέρα αποτελεί έθιμο της Κοινότητας Πολυσίτου που διοργανώνεται την Καθαρά Δευτέρα. Το έθιμο άρχισε να αναβιώνει ξανά το 1999, μετά την ενοποίηση των κοινοτήτων και την δημιουργία του Δήμου Βιστωνίδας.

Κατά την διάρκεια της παρέλασης παρουσιάζονται με σατυρικό τρόπο τα ήθη και έθιμα των Θρακιωτών της Ανατολικής Θράκης αλλά και…θέματα των ημερών που βρίσκονται στην επικαιρότητα.

Φέτος η παρέλαση της «Μουτζουροδευτέρας» σατίριζε τον… ΖΟΡΟ, το τηλεπαιχνίδι μόδας «my style rocks», την επιλογή βασίλισσας, το survivor και όχι μόνο.

Η μεγάλη γιορτή στον Πολύσιτο «έκλεισε» με την διανομή νηστίσιμων εδεσμάτων που παρασκευάσθηκαν από τις γυναίκες του χωριού.

 

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΚΑΜΗΛΑΣ ΣΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

Το έθιμο της καμήλας τελείται κάθε χρόνο την ημέρα της Καθαρά Δευτέρας, στην κεντρική πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης.

Κατά την τέλεση του δρώμενου συμμετέχουν οι κάτοικοι του Δήμου μαζί με τους επισκέπτες μεταμφιεσμένοι κάνοντας διάφορους ήχους και μουτζουρώνοντας ο ένας τον άλλο, σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και κρασί.

Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την Αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.