Σ. Μελισσόπουλος: «Αντιφατική η δίωξή μου»
«Δεν θέλω να σχολιάσω την υπόθεση», δήλωσε ο “διάδοχός” του Π. Κεραμάρης
Μία υπόθεση που τράβηξε το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Ξάνθη αναβλήθηκε την περασμένη Τρίτη για να εκδικαστεί τον προσεχή Μάιο από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης. Πρόκειται για τη δίκη 23 ατόμων για την εγγραφή 20 μουσουλμάνων μαθητών στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Εχίνου το 2012, που δεν είχαν προηγουμένως φοιτήσει στο δημόσιο νηπιαγωγείο.
Κατηγορούμενοι σε αυτή την υπόθεση βρέθηκαν ο τότε Προϊστάμενος Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος, ο τότε σχολικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Μπαντίκος που κατηγορούνται για ψευδή βεβαίωση και 21 δημοτικοί σύμβουλοι για ηθική αυτουργία στο αδίκημα, επειδή είχαν εκδώσει σχετικό ψήφισμα.
Παρόντες στην εκδίκαση της υπόθεσης ήταν αρκετά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Ξάνθη αλλά και στην περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ χαρακτηριστική του ενδιαφέροντος που προκλήθηκε ήταν και η ανακοίνωση στήριξης προς τους εκπαιδευτικούς κατηγορούμενους που εξέδωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος…
Αναφερόμενος στην υπόθεση ο κ. Μελισσόπουλος τόνισε ότι: «Αυτή η δίωξη είναι κατά τη γνώμη μου αντιφατική και προκλήθηκε από την σχετική καταγγελία που έκαναν με κάθε καλή προαίρεση δύο συμπολίτες μας για την λειτουργία των λεγόμενων “παρανηπιαγωγείων” στην ορεινή περιοχή του νομού Ξάνθης. Όμως οι δικές μας ενέργειες τότε συντέλεσαν ακριβώς στην εξάλειψη των “παρανηπιαγωγείων” αυτών, κάτι που έγινε νηφάλια, χωρίς συγκρούσεις και σε συνεργασία με τον βουλευτή Ξάνθης, κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Δεν μπορώ λοιπόν να καταλάβω γιατί αυτές οι ενέργειες να τύχουν δικαστικής διερεύνησης, πόσο δε μάλλον παραπομπής μου σε δίκη…! Μία δίκη πάντως που θα ήθελα να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό προκειμένου να λάμψει η αλήθεια».
Από την πλευρά του πάντως ο αντικαταστάτης του κ. Μελισσόπουλου στην θέση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης στην ΑΜΘ, κ. Παναγιώτης Κεραμάρης, δεν θέλησε να σχολιάσει την υπόθεση περιοριζόμενος να αναφέρει ότι: «Πρόκειται για μία καθαρά δικαστική διαδικασία για την οποία δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ δημόσια».
Σ. ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: «ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ Η ΔΙΩΞΗ ΜΟΥ»
Αναλυτικότερα ο κ. Μελισσόπουλος δήλωσε στην «Θ» ότι: «από το 2011 σε όλη την Ελλάδα, παρόλο που υπήρχαν παλιότεροι νόμοι , το υπουργείο Παιδείας με μία νέα εγκύκλιό του, καθόρισε ότι η φοίτηση όλων των παιδιών σε νηπιαγωγεία είναι πλέον υποχρεωτική. Την άνοιξη του 2012 λοιπόν ο τότε περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ήρθε σε μένα, που ήμουν ακόμη διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Ξάνθης, αλλά και στον συντονιστή που είχαμε τότε και μας λέει ότι πλέον και στα μειονοτικά σχολεία θα εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους έτσι ώστε όλα τα παιδιά, όταν θα εγγράφονται στην πρώτη δημοτικού, να φέρνουν μαζί τους και την απαιτούμενη βεβαίωση φοίτησης σε δημόσιο νηπιαγωγείο. Το ίδιο κάναμε και στην Ξάνθη κι όπως λέει η νομοθεσία σε όποιες περιπτώσεις τα παιδιά στερούνται τέτοιας βεβαίωσης οι γονείς είναι που υποβάλλουν μία αίτηση προς την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού για κατ’ εξαίρεση εγγραφή των παιδιών χωρίς αυτή την αίτηση, με αποτύπωση των λόγων που οι γονείς ζητούν την κατ’ εξαίρεση εγγραφή και με τον διευθυντή να εγκρίνει αυτήν. Άρα λοιπόν τόσο στην Ξάνθη όσο και στην Κομοτηνή και τα δικά της μειονοτικά σχολεία αποφασίστηκε να ακολουθηθεί αυστηρά αυτή η οδηγία του υπουργείου και να μην εγγράφεται κανένα παιδί που δεν έχει πάει πρώτα στο δημόσιο νηπιαγωγείο ή χωρίς την αίτηση κατ’ εξαίρεση εγγραφής. Πολλοί γονείς συμμετείχαν σε αυτή την διαδικασία όμως για 20 παιδιά από τον Εχίνο, τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Σεπτέμβριο, οι γονείς τους θέλησαν να τα εγγράψουν στο δημοτικό σχολείο χωρίς να υποβάλλουν αυτή την αίτηση και χωρίς να τα έχουν πάει στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Εμείς όλο αυτό το διάστημα, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι επέμειναν να γίνει αυτό που έπρεπε. Μάλιστα υπήρξε ένα διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Οκτώβριο – Νοέμβριο που είχαμε αυτή την αναστάτωση».
ΤΟΤΕ ΜΑΣ ΕΓΚΑΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ… ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ
Συνεχίζοντας ο κ. Μελισσόπουλος αναφέρθηκε στη στάση του Δήμου Μύκης, αλλά και της εισαγγελικής αρχής κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα: «Υπενθυμίζω μάλιστα ότι τότε και το δημοτικό συμβούλιο Μύκης μας έλεγε ότι κακώς στερούμε από αυτά τα παιδιά την δυνατότητα να εγγραφούν στο δημοτικό σχολείο, όπως έλεγαν και αρκετοί άλλοι. Το παράδοξο είναι ότι εκείνη την περίοδο ο εισαγγελέας μας είχε στείλει ένα έγγραφο με το οποίο μας ζητούσε και μας εγκαλούσε γιατί δεν εγγράφουμε τα παιδιά στο σχολείο κι έτσι αναγκαστήκαμε να του εξηγήσουμε πως έχει η κατάσταση. Μετά από πολλές επαφές που έγιναν και με την συμβολή του τότε βουλευτή κ. Ζεϊμπέκ, καταλήξαμε σε μία λύση τόσο συμβιβαστική όσο και υπηρεσιακά νόμιμη, δηλαδή να υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση για “Κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους” κι αν ήθελαν να έχουν την δυνατότητα να υποσημείωναν την επιθυμία τους για δίγλωσσα νηπιαγωγεία, που ήταν και το βασικό τους αίτημα. Έτσι εμείς εγκρίναμε τις αιτήσεις τους και εκτονώθηκε η κατάσταση. Να πω επίσης ότι πλέον είχε περάσει τόσος χρόνος με αυτή την αναστάτωση που δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια να διευθετηθεί διαφορετικά το ζήτημα αφού ο χρόνος για την εγγραφή των παιδιών πίεζε για να μην χάσουν την χρονιά τους και δεν γινόταν επίσης να επανέλθουν στα δημόσια νηπιαγωγεία για να φοιτήσουν σε αυτά. Την περίοδο εκείνη μάλιστα βρεθήκαμε και προ τετελεσμένων από την ενέργεια του διευθυντή του δημοτικού σχολείου που παράνομα προχώρησε στην εγγραφή των μαθητών στο σχολείο, ενέργεια για την οποία στη συνέχεια τιμωρήθηκε. Όλοι αυτοί οι ψύχραιμοι χειρισμοί μας πάνω στην υπόθεση αυτή που είχε πάρει διαστάσεις θεωρήθηκε υπηρεσιακά επιτυχημένοι σε σημείο που να βοηθήσουν στην τοποθέτησή μου σε περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης ΑΜΘ το 2013. Η έγκλησή μας βασίστηκε σε μία αναφορά που έκαναν δύο ιδιώτες συμπολίτες μας από Ξάνθη και Κομοτηνή για την ύπαρξη “παρανηπιαγωγείων”. Η έρευνα της Δικαιοσύνης κατέληξε μάλιστα από τα “παρανηπιαγωγεία” σε μας που δεν είχαμε καν δικαιοδοσία να τα ελέγξουμε και αντίθετα με τους χειρισμούς μας στο θέμα της υποχρεωτικής φοίτησης στα δημόσια νηπιαγωγεία ουσιαστικά επιλύσαμε το πρόβλημα που υπήρχε. Για ποιον λόγο τώρα διωκόμαστε κανείς δεν έχει καταλάβει… Πάντως το υπουργείο μας στηρίζει, ο τοπικός διδασκαλικός και η ΔΟΕ μας στηρίζουν ένθερμα όπως και το παράρτημα Ξάνθης της ΑΔΕΔΥ αλλά και η ίδια η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση μαζί και όλη η ηγεσία της εκπαίδευσης για να μας συμπαρασταθούν σε αυτή την υπόθεση που ξεκίνησε από δύο συμπολίτες μας που πραγματικά εμφορούνταν από καλές προθέσεις για το θέμα. Απλά έγινε μία μεγάλη αντίφαση αφού από την μία στηρίξαμε τις με συντονισμένες ενέργειες της πολιτείας την αποδυνάμωση των “παρανηπιαγωγείων” αυτών κι από την άλλη κατηγορούμαστε για όσα κάναμε…!»