Σε «ρηχά» νερά το εγχείρημα της κεντροαριστεράς

Με αφορμή την προχθεσινή εκδήλωση του προσυνεδριακού διαλόγου στην Ξάνθη

 Σ. Ξυνίδης: «Χρήσιμη εκδήλωση αλλά δεν άγγιξε ζητήματα ουσίας»

Αν. Αντωνιάδης: «Οι νέοι άνθρωποι δεν θα αφήσουμε να βαλτώσει η προσπάθεια»

 

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην Ξάνθη η προγραμματισμένη εκδήλωση στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του Κινήματος αλλαγής με την συμμετοχή σημαντικών στελεχών του χώρου όπως οι Νίκος Μπίστης, Γιώργος Σιακαντάρης και Γιώργος Πεταλωτής, ενώ παραβρέθηκαν ή και απηύθυναν τον λόγο και τοπικά στελέχη του χώρου όπως οι Χρήστος Γκαρμπούνης, που διηύθυνε και την συζήτηση, Ανέστης Αντωνιάδης και Σωκράτης Ξυνίδης.

Το ζητούμενο όμως τελικά από τέτοιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενός συνεδρίου του οποίου ο χρόνος σχεδόν έφτασε είναι το κατά πόσο οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να θίξουν και να αναφερθούν σε ζητήματα ουσίας, όπως για παράδειγμα η εκπροσώπηση στο συνέδριο, ή αν παρέμειναν σε «ρηχά» νερά.

Κατά τις εκτιμήσεις πάντως τόσο του κ. Αντωνιάδη, γραμματέα της νομαρχιακής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, όσο και του κ. Ξυνίδη, στελέχους του ΚΙΔΗΣΟ και πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ αλλά και υπουργού, τελικά φαίνεται πως έγινε μάλλον  το δεύτερο στέλνοντας δυσοίωνα μηνύματα τόσο για το προς τα πού θα βαδίσει το συνέδριο που έχει προγραμματιστεί να γίνει το προσεχές σαββατοκύριακο όσο και συνολικά η προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς μέσα από την δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής.

ΑΝ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: «ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΤΩΣΕΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ»

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣΠιο συγκεκριμένα ο κ. Αντωνιάδης υποστήριξε πως: «Είναι αλήθεια ότι οι ομιλητές στην συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν εξαιρετικοί από κάθε άποψη, τόσο ο κ. Πεταλωτής και ο κ. Σιακαντάρης όσο κι ο κ. Μπίστης που έκαναν εξαιρετικές τοποθετήσεις, με τον τελευταίο να είναι ο μόνος που τοποθετήθηκε στο θέμα των διορισμένων συνέδρων, αναφέροντας ότι δεν έχει σημασία, γεγονός με το οποίο προσωπικά διαφωνώ. Γενικώς η διαδικασία που πάμε στο συνέδριο δεν είναι σωστή και απομακρύνουμε έτσι τον κόσμο μας. Μάλιστα διαβάζω ότι τελικά δεν θα γίνουν εκλογές ούτε για τα αιρετά μέλη κι όλοι όσοι έθεσαν υποψηφιότητα θα συμμετέχουν σαν σύνεδροι στο συνέδριο. Οι τρεις ομιλητές τόνισαν στην εκδήλωση πως θα πρέπει ο διάλογος να γίνει μετά το συνέδριο, ένα σημείο με το οποίο επίσης διαφωνώ κάθετα γιατί έτσι χάνεται το νόημα του συνεδρίου. Έτσι όπως χειριζόμαστε το θέμα αυτό είναι τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά τελείως λάθος και κινδυνεύουμε να χάσουμε τν δυναμική που μας έδωσε η διαδικασία εκλογής του αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής. Αυτό καταγράφεται και δημοσκοπικά όπου από το 12% με 13% έχουμε πέσει στο 8% κι αν συνεχίσουμε να κάνουμε τέτοια λάθη θα πέσουμε ακόμη χαμηλότερα… Από την άλλη όσο συνεχίζεται η κρίση με την Τουρκία, η ανακίνηση του σκοπιανού και η κράτηση των δύο αξιωματικών και γενικότερα όσο στην πολιτική ατζέντα βρίσκονται εθνικά θέματα τόσο η Χρυσή Αυγή με την ρητορική της θα ενισχύεται και θα μας προσπερνά δημοσκοπικά. Για μένα το συνέδριο δεν θα έπρεπε να γίνει έτσι όπως γίνεται και αποτελεί κατά τη γνώμη μου την τρίτη αυτοκτονική κίνηση του χώρου μας μετά την αποφυγή του αιτήματος για ψήφιση του πρώτου μνημονίου με 180 ψήφους και την χωρίς προγραμματικές ρήτρες και δεσμεύσεις συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, που ήταν οι δύο πρώτες. Οργανωτικά αυτά που γίνονται στον δρόμο για το συνέδριο προκαλούν μόνο τραγέλαφο με την διπλή αναβολή των εκλογών που φαίνεται να μην γίνονται καν τελικά…! Όσο είμαστε ένα συνονθύλευμα υποψηφίων αρχηγών κινήσεων και κομμάτων δεν πρόκειται να πάμε ούτε ένα βήμα μπροστά. Ή θα πάρουμε τα μηνύματα της κοινωνίας και θα διαλύσουμε όλοι τα κόμματά μας, ακόμη και το ΠΑΣΟΚ, ή διαφορετικά θα φτάσει το εγχείρημα σε διάσπαση… Τι νόημα έχει να κυνηγάμε καρέκλες πλέον; Με αυτές τις τακτικές απομακρύνουμε την κοινωνία που αδιαφορεί για μας κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Κεντροαριστερά. Όποτε και να γίνουν οι επόμενες εκλογές όλοι αυτοί που το παίζουν μεγαλοστελέχη δεν πρόκειται καν να εκλεγούν και θα φάνε τα μούτρα τους τόσο στην κεντροαριστερά όσο και στη Νέα Δημοκρατία..! Όταν μυρίζεις ναφθαλίνη και ανασταίνεις μνήμες δεν έχεις λόγο ύπαρξης… Υπάρχει όμως και μία άλλη παράμετρος σε αυτό το θέμα και δεν είναι άλλη από τις γενιές των 30άρηδων και των 40άρηδων οι οποίοι ό,τι και να γίνει δεν θα αφήσουν τον χώρο αυτό να καταστραφεί. Η δυναμική αυτή ήδη φάνηκε και υποσχόμαστε να είμαστε παρόντες».

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: «ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΓΓΙΞΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣ»

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣΑπό την πλευρά του ο κ. Ξυνίδης υπογράμμισε ότι: «Ήταν μία διαδικασία που νομίζω ότι στερούνταν ουσίας από την μία πλευρά αλλά από την άλλη είχε τον χαρακτήρα της απαραίτητης διαδικασίας ενόψει του συνεδρίου που θα γίνει το σαββατοκύριακο. Διότι ενόψει του συνεδρίου δεν έχει γίνει μία προσυνεδριακή διαδικασία η οποία θα ήταν αντάξια ενός συνεδρίου αλλά καταλαβαίνουμε ότι οι συνθήκες που υπάρχουν πλέον δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στα κόμματα για πολύ ουσιαστικές και συμμετοχικές διαδικασίες γιατί βιώνουμε μία περίοδο όπου και η αποστροφή του κόσμου και η δυσπιστία απέναντι στα κόμματα είναι δεδομένη αλλά και η απογοήτευση των ανθρώπων που πίστεψαν στα κόμματα και στις λειτουργίες τους είναι σημαντική αναφορικά με το κατά πόσο ο χρόνο που ξόδεψαν για το κοινό καλό πήγε εκεί ή ξοδεύτηκε για να υπηρετηθούν οι προσωπικές πορείες κάποιων… «

Αναφορικά με το πώς βλέπει το δημοσκοπικό «ξεφούσκωμα» του εγχειρήματος του Κινήματος Αλλαγής ο ίδιος επισήμανε πως: «Όπως είπα και ο Νίκος Μπίστης στην εκδήλωση η δυναμική εκλογής ενός νέου αρχηγού είναι σίγουρα μεγαλύτερη από αυτήν ενός συνεδρίου που έχει περισσότερη σημασία για τα εσωτερικά ενός πολιτικού χώρου παρά για την απήχησή του στην κοινωνία. Μία σχετική λοιπόν κάμψη στο ενδιαφέρον του κόσμου μεταξύ των δύο διαδικασιών δικαιολογείται και είναι φυσιολογική. Κάνοντας όμως παράλληλα και την αυτοκριτική στο πως έχουμε λειτουργήσει αυτό τον καιρό πρέπει να πούμε ότι δεν δώσαμε κι εμείς τα ερεθίσματα που έπρεπε στην κοινωνία ότι πράγματι αυτή η διαδικασία εκτός από την οργανωτική ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς δημιουργεί και ελκυστικά πράγματα για τον πολίτη και τον άνθρωπο που θέλει να δει την χώρα του να προοδεύει. Είναι ένα αδύναμο σημείο που το έχουν λίγο ή πολύ όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί το οποίο όμως πρέπει να απαντηθεί πρωτίστως γατί ο Έλληνας σήμερα έχει ανάγκη να μπορέσει να ακούσει κάτι που θα τον πείσει ότι αξίζει να ενεργοποιηθεί γιατί έρχεται κάτι καλύτερο από αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια».