Δίγλωσσα με… το ζόρι δεν γίνεται!

Κλειστά τα νηπιαγωγεία σε Άλμα, Πάχνη, Κύρνο – Συνεχείς οι στάσεις εργασίας

Δημ. Ντούμος: «Προσπαθούν να επιβάλλουν το πρόγραμμα ως…αναγκαστικό»

Γιωτ. Βενετοπούλου: «Όσο συνεχίζουν, θα συνεχίζουμε και εμείς τις στάσεις εργασίας…»

Σε στάση εργασίας, προχώρησαν οι εκπαιδευτικοί τριών νηπιαγωγείων της Ξάνθης και άλλων τριών της Κομοτηνής, αντίστοιχα, καθώς έμειναν έκπληκτοι από το «έμπα» των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πιλοτικό (κατά τα λοιπά πρόγραμμα) του ΙΕΠ για τα… «δίγλωσσα» όπως αναφέρονται πλέον, νηπιαγωγεία.

Πρόκειται για τα νηπιαγωγεία σε Άλμα, Πάχνη και Κύρνο στην Ξάνθη και για αυτά σε Ασώματους, Πάσο και Αρριανά στην Κομοτηνή, όπου ξεκίνησαν οι «επισκέψεις» συναδέλφων τους, χωρίς καν να ειδοποιηθούν από κανέναν.

Γεγονότα τα οποία επιβεβαιώνουν στην «Θ» τόσο ο Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος, όσο και το μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και μέλος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώτα Βενετοπούλου.

596f3f192aef6

«ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ…»

ΝΤΟΥΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΕιδικότερα, όπως εξηγεί ο κ. Ντούμος «τα τρία συγκεκριμένα νηπιαγωγεία στην Ξάνθη και τα άλλα τρία στην Κομοτηνή είναι κλειστά λόγω στάσης εργασίας και απεργίας. Είναι ένα θέμα για το οποίο από την αρχή έχουμε πει ότι έλειπε ο διάλογος. Προσπαθούν να επιβάλλουν ένα πρόγραμμα ως πολιτική απόφαση, από πιλοτικό σε αναγκαστικό – υποχρεωτικό και έχω να πω ότι το ΙΕΠ, όταν θέλει να εφαρμόσει κάποια προγράμματα, ζητά πιλοτικά κάποιες σχολικές μονάδες με αποφάσεις Συλλόγου Διδασκόντων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όσον αφορά το πιλοτικό πρόγραμμα για τα νηπιαγωγεία, δεν ζητήθηκε ποτέ η γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων. Εμείς αντιδρούμε λοιπόν, έχουμε εξηγήσει για ποιους λόγους».

 

«ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΦΟΥ ΒΑΣΙΖΟΤΑΝ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ…»

ΒΕΝΕΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑΑπό την πλευρά της η κ. Βενετοπούλου εξηγεί ότι «από την αρχή του προγράμματος, από τον Νοέμβριο του 2016 που είχε πρωτοβγεί και το μάθαμε τον Μάρτιο του 2017, ευθύς εξαρχής είχαμε θέσει το θέμα και στην Γενική Συνέλευση αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο και ήμασταν αντίθετοι με την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος στα νηπιαγωγεία της Θράκης. Ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο πρώτον δεν μας είχε γνωστοποιηθεί, δεύτερον δεν είχε ζητηθεί η άποψη της εκπαιδευτικής και τρίτον δεν γνωρίζαμε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όταν κανείς από την υπεύθυνη επιστημονική ομάδα δεν είχε ενημερώσει ούτε τους προϊσταμένους, ούτε τους εκπαιδευτικούς, ούτε τον σύλλογο, ούτε τους συμβούλους και ξαφνικά πέρασε ένας χρόνος και μετά από την αντίδραση την οποία είχαμε, βασιζόμενοι πάντα σε επιστημονικές και παιδαγωγικές μεθόδους, βλέπουμε τον Σεπτέμβριο να έρχεται μια ομάδα καθηγητών που είναι στο πρόγραμμα αυτό και να ζητά εθελοντές από τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, σε μια ανοιχτή συνάντηση στην Κομοτηνή όπου ήμουν και εγώ μπροστά ως μέλος του Συλλόγου Ροδόπης. Δεν βρέθηκαν όμως εθελοντές ούτε από νηπιαγωγούς του Νομού Ροδόπης, ούτε από τους νηπιαγωγούς του Νομού Ξάνθης. Το πρόγραμμα δεν έπρεπε να γίνει, από την στιγμή που ένα πιλοτικό πρόγραμμα βασίζεται σε εθελοντική προσφορά. Από εκεί και πέρα, όταν δεν βρίσκεις εθελοντές, σταματάς το πρόγραμμα. Αυτός ο οποίος επιθυμεί θα έρθει να σε βρει. Όταν όμως κανείς μα κανείς δεν το θέλει, αυτό κάτι σημαίνει».

 

«ΟΣΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ…»

«Ξεκίνησε ένα…κρυφτούλι λοιπόν μεταξύ των υπευθύνων του προγράμματος και των συλλόγων εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να μας το επιβάλλουν με κάποιον τρόπο που θεώρησαν ότι θα ήταν ορθός. Βέβαια εμείς δεν τον θεωρούμε ορθό και λογικό τον τρόπο και από την αρχή είχαμε επισημάνει ότι θα έπρεπε να γίνει σε άλλη βάση. Να δούμε πως θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, να μας πουν τον λόγο που θέλουν να υλοποιηθεί στα συγκεκριμένα νηπιαγωγεία, ποιος είναι ο στόχος, βάσει ποιας επιστημονικής έρευνας είναι αναγκαίο να γίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα στην περιοχή της Θράκης και να μας εξηγήσουν τέλος πάντων όλα όσα έχουν στο μυαλό τους» συνεχίζει η ίδια, σημειώνοντας ότι «στον Νομό Ροδόπης, είναι τρία τα νηπιαγωγεία και αντίστοιχα είναι τρία και στον Νομό Ξάνθης. Την Δευτέρα «εισέβαλλε» το πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία, χωρίς καμία ενημέρωση των νηπιαγωγών νωρίτερα. Σαφώς και αντιδράσαμε άμεσα και κηρύξαμε τρίωρη στάση εργασίας (τρεις ώρες από την ΔΟΕ και τρεις από τον Σύλλογο για να καλύψουμε το ωράριο των συναδέλφων οι οποίες επίσης δεν επιθυμούν να υλοποιηθεί το πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία τους και αντιδρούν επίσης μαζί με όλους τους άλλους συναδέλφους). Οι στάσεις εργασίας θα συνεχιστούν, όσο χρειαστεί. Ίσως και ίσως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Όσο συνεχίζουν, συνεχίζουμε και εμείς τις στάσεις εργασίας με την σύμφωνη γνώμη των νηπιαγωγών που βρίσκονται σε αυτά τα νηπιαγωγεία και με την συμπαράσταση των υπολοίπων συναδέλφων τους. Έχουμε ήδη ξεκινήσει επίσης και κάποιες ενέργειες για ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων που αυτήν την στιγμή δεν είναι άλλοι από τους προϊσταμένους μας και τους γονείς των μαθητών μας. Δεν μπορεί οι μαθητές μας να επωμίζονται όλο αυτό το βάρος και την κατάσταση αυτή, επειδή κάποιοι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι θα πρέπει να συνεννοηθούν επιτέλους με τους εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται άμεσα με το θέμα αυτό».