Ευαγγ. Λαμπάκης: «Μια από τις καλύτερες συναντήσεις μου με υπουργό εδώ και 7,5 χρόνια»

Σωστή αξιολόγηση και όχι… «αντίβαρο» οι εξαγγελίες Γαβρόγλου για το Δ.Π.Θ

Τα όσα συζητήθηκαν και η «αγωνία» για τις… μετεγγραφές – εξπρές

 

Αρκετές και διαφορετικές απόψεις έχουν εκφρασθεί για την πρόσφατη συνάντηση φορέων της Θράκης με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, με θέμα την υποβάθμιση (;) του Δ.Π.Θ., μετά την προηγηθείσα απόφαση για δημιουργία νέας Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Στη συνάντηση ως γνωστόν και μετά από πρόσκληση –επιλογή του Δ.Π.Θ., παραβρέθηκαν εκτός από τις Πρυτανικές αρχές, ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος, ο πρόεδρος της ΠΑΔ ΑΜ-Θ κ. Λαμπάκης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής, ως ο Δήμαρχος της πόλης –έδρας του Πανεπιστημίου.

ΚΤΗΡΙΟ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

lampakis-1Για την συνάντηση αυτή, τα όσα συζητήθηκαν αναφορικά με τις νέες Σχολές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αλλά και τα συμπεράσματα που ανέκυψαν, μίλησε στην «Θ» ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κ. Ευάγγελος Λαμπάκης ο οποίος ανέφερε ότι «ήταν μια από τις καλύτερες συναντήσεις που είχα στα επτάμιση χρόνια της δημαρχίας μου με Υπουργό, ο οποίος φάνηκε πως είχε μελετήσει όλες τις προτάσεις του Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΔΠΘ, οι οποίες είχαν σταλεί από το Δημοκρίτειο λίγες ημέρες πριν την συνάντηση αυτή στο Υπουργείο. Ήταν ένα πολυσέλιδο πόνημα που είχε όλες τις προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές αφορούσαν την φοιτητική μέριμνα και τις υποδομές, την ανάπτυξη νέων ακαδημαϊκών τμημάτων στις υφιστάμενες πανεπιστημιουπόλεις, την έρευνα και την καινοτομία, την ίδρυση κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ο Υπουργός Παιδείας μας είπε ότι σε 25-25 μέρες που θα έχουμε την επόμενη συνάντησή μας, θα μας πιστοποιήσει απολύτως (αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει ήδη αποδεχθεί τις προτάσεις του ΔΠΘ σε ποσοστό 95%) 2.500.000 ευρώ για την φοιτητική μέριμνα (εστίαση και κτιριακές εγκαταστάσεις ΔΠΘ), την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής και Τμήματος Διατροφολογίας και Επιστήμης Τροφίμων στον Έβρο, την διεύρυνση του τμήματος νοσηλευτικής (πανεπιστημιακού επιπέδου πια) του ΤΕΙ που λειτουργεί στο Διδυμότειχο, την ένταξη τμήματος εργοθεραπείας στην Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Κομοτηνή και την ίδρυση Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης».

 

«ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΜΘ ΣΤΗΝ…ΟΜΠΡΕΛΑ ΤΟΥ ΔΠΘ»

«Πέραν όλων αυτών, μιλάμε επίσης και για την ίδρυση ενός Ινστιτούτου Ενεργειακού Σχεδιασμού και Αειφόρου Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και βέβαια για την ίδρυση Ινστιτούτου που αφορά φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές. Μιλάμε επίσης για την ίδρυση Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης για την πιστοποίηση υγείας πιλότων και χειριστών και επίσης μιλάμε και για την αναβάθμιση (με διετή φοίτηση) στην ήδη υφιστάμενη σχολή ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα πάρει μεγαλύτερη δυναμική και ποιότητα κάτω από την «ομπρέλα» του ΔΠΘ» συνεχίζει ο ίδιος, τονίζοντας επίσης ότι «μιλάμε και για την ίδρυση ενός ερευνητικού κέντρου στην περιφέρειά μας και βέβαια για διάθεση, να ενσωματωθούν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,  τα περισσότερα τμήματα του ΤΕΙ Δράμας, Καβάλας και Διδυμοτείχου».

 

«ΘΕΜΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ – ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ»

Σε ο,τι αφορά την ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής στην Πελοπόννησο ο κ. Λαμπάκης εξηγεί ότι «όταν προσπαθήσαμε να πείσουμε τον Υπουργό Παιδείας, με διάφορα επιχειρήματα όπως π.χ ότι «αρκούν τρεις σχολές και δεν χρειάζεται τέταρτη…» και το ότι «θα μπορούσαμε να βάλουμε μεταπτυχιακά τμήματα (νέα δίκαια) που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε μια καινούρια σχολή, στις ήδη υφιστάμενες» εκεί πια μας είπε: «με υπερβαίνει και είναι θέμα κυβέρνησης και δεν μπορώ να σας πω τίποτα περισσότερο. Εάν θα γίνει, καθώς μέχρι στιγμής μιλούμε περί υποσχέσεων, είναι θέμα κυβέρνησης και δεν μπορώ να πω κάτι άλλο για αυτό».

tei-kavalas_1200x630

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ…ΑΝΤΙΒΑΡΑ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΔΠΘ – ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ…»

Τέλος, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, σε ερώτημα της «Θ» για το αν τελικά όλες αυτές οι σχολές δίνονται ως «αντίβαρα» στην ίδρυση νέας νομικής στην Πάτρα από την μια και από την άλλη είναι…αναπόφευκτη η αποψίλωση του ΔΠΘ, δεδομένου ότι όλα συντελούν σε «μετεγγραφές – εξπρές» φοιτητών με μία μόνο αίτηση, απαντά: «κατά αρχήν να σας πω ότι δεν πρόκειται περί αντίβαρου ή αντίδοτου ή αντισταθμίσματος για την ενδεχόμενη ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής. Επίσης ούτε πρόκειται για οίκτο απέναντι σε ένα Πανεπιστήμιο που βρίσκεται στα σύνορα της χώρας. Είναι μια αξιολόγηση η οποία έγινε και από τον Υπουργό Παιδείας και ταυτίστηκαν οι απόψεις Πανεπιστημίου – Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Υπουργείου, στο ότι το πανεπιστήμιο στην Θράκη πρέπει να αναβαθμιστεί και ειδικότερα στην περιφέρειά μας, αφού η ενσωμάτωση ΤΕΙ ΑΜΘ, σημαίνει ότι πλέον δεν μιλούμε για πανεπιστήμιο της Θράκης αλλά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όσον αφορά τις μετεγγραφές, είναι ένα θέμα που δεν το αφήνουμε να «ξεφύγει». Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ισχυρό, κλυδωνισμό στο πανεπιστήμιό μας (όπως και σε κάθε πανεπιστήμιο περιφέρειας) επομένως να είστε σίγουροι πως θα είμαστε δίπλα σε αυτό το πρόβλημα και θα προσπαθούμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα γίνεται και είμαι σίγουρος πως και η Αθήνα, τουλάχιστον σε τέτοια θέματα, είναι αρκετά ευαίσθητη, οπότε όλοι μαζί (Πανεπιστήμιο – Κυβέρνηση – Τοπική Αυτοδιοίκηση) ώστε σε συνεργασία να προσπαθήσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση».