Έσπασε το «Πρότυπο μπετόν αρμέ»… Που να «μπει» και η απλή αναλογική!

Ακόμη ένα «άδειασμα» του Δημάρχου Ξάνθης από την υπερψήφιση πρότασης της αντιπολίτευσης

 

Άλλη μια ήττα από την οποία διαφάνηκε το «ράγισμα» του «μπετόν αρμέ» που υποστήριζε κάποτε ο επικεφαλής της, είχε η παράταξη Δήμος – Πρότυπο κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, όπου η καλά επεξεργασμένη και με επιχειρήματα, πρόταση της αντιπολίτευσης για την δημιουργία προκάτ παιδικού σταθμού σε συγκεκριμένο χώρο της οδού Λευκού Πύργου «πέρασε» με 17 θετικές ψήφους, την στιγμή που η τελευταίας στιγμής και χωρίς καμία επεξεργασία, πρόταση του ίδιου του Δημάρχου Ξάνθης για «διερεύνηση της καλύτερης δυνατής λύσης με εύρεση οικοπέδων στην περιοχή των εργατικών κατοικιών» έλαβε 14 «υπέρ».

DHMARXOPOYLOS

Τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης (Απ. Αγκόρτσας, Χρ. Μούρκας, Αλ. Κυριακίδης και Σ. Μπογιάρ) υπερψήφισαν την πρόταση της αντιπολίτευσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, κυμάνθηκαν και τα δύο πρώην μέλη της παράταξης του Δήμου – Πρότυπο κ. Ειρήνη Πυρνάρη και Μανώλης Τσέπελης.

Εν των μεταξύ υπήρχαν και κάποιες απουσίες μελών της συμπολίτευσης, γεγονός που έκανε το έργο του Δημάρχου Ξάνθης (που από ο,τι φάνηκε ήταν να…μην περάσει απλά η πρόταση της αντιπολίτευσης επειδή ήταν της αντιπολίτευσης) ακόμη πιο δύσκολο.

Βέβαια το συγκεκριμένο «ρήγμα» στην «πρότυπη» παράταξη, ανοίγει για άλλη μια φορά και το ζήτημα του τι μέλλει γενέσθαι όταν θα έρθει στην τοπική αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική, η οποία χρειάζεται ομοφωνία, ομοψυχία και συνεννόηση αλλιώς τα…σημαντικά θέματα δεν θα περνούν.

Για όλα τα παραπάνω μιλούν στην «Θ» οι επικεφαλής της «Κοινωνίας Δημοτών» και των «Πολιτών για την Ξάνθη» κ. Μανώλης Φανουράκης και Νίκος Ανταμπούφης, ενώ για την στάση του να υπερψηφίσει την πρόταση της αντιπολίτευσης και όχι αυτή του επικεφαλής της δικής του παράταξης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Μούρκας.

 

«ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ…»

ΜΟΥΡΚΑΣΕιδικότερα ο τελευταίος αναφέρει επακριβώς ότι «θεωρώ αντικειμενικά σωστή την πρόταση για αυτό και την ψήφισα. Λειτουργήσαμε και στο πλαίσιο της αποδοχής που έγινε επί του αειμνήστου Παυλίδη και του τέως Δημάρχου Μιχ. Στυλιανίδη να εκδοθεί οικοδομική άδεια για να γίνει το 3ο Λύκειο Ξάνθης, στο ίδιο οικόπεδο. Στο ίδιο πλαίσιο πολιτικής λοιπόν, που είχε χαράξει ο δήμος, θεώρησα αντικειμενικά σωστή την πρόταση να γίνει εκεί παιδικός σταθμός, από την στιγμή που προβλέπεται να γίνει παιδικός σταθμός στον συγκεκριμένο χώρο. Και από την στιγμή επίσης που η πρόταση ήταν να διερευνηθεί με ποιες μελέτες και με ποιον τρόπο μπορεί να κτιστεί και να βγει οικοδομική άδεια για το συγκεκριμένο χώρο, ήμουν θετικός απέναντι σε αυτό».

Αναφορικά με το…ενδοπαραταξιακό κομμάτι, ο ίδιος σημείωσε ότι «αυτό είναι θέμα ερμηνείας του καθενός και θέλω να το τονίσω αυτό. Από εκεί και πέρα εγώ ψήφισα μια αντικειμενικά σωστή πρόταση για έναν χώρο που είναι προσδιορισμένος για αυτήν την χρήση».

 

«ΛΙΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ…»

fanourakis-07022014aΑπό την πλευρά του ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «θεωρώ πως η ουσία της υπόθεσης απασχόλησε λίγους από πλευράς συμπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η όλη εικόνα που σχημάτισα κατά την προχθεσινή συζήτηση με λυπεί γιατί η ουσία δεν είναι ότι πάρθηκε μια απόφαση για να γίνει ένας παιδικός σταθμός που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή, αλλά ότι για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να υλοποιήσει ή να δεχθεί μια πρόταση και μια σκέψη αν αυτή δεν προέρχεται από την ίδιο τον δήμαρχο. Είδαμε πράγματα τα οποία πραγματικά μας λύπησαν, πράγματα τα οποία ήρθαν σαν εισηγήσεις που κατέπεσαν γιατί η πρόταση όλων αυτών των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με την σκέψη αυτή ήταν συγκεκριμένη, αφορούσε συγκεκριμένο οικόπεδο, συγκεκριμένα τετραγωνικά (2.500 τμ) και αυτή ήταν η πρόταση που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η νομική υπηρεσία ήταν η μόνη υπηρεσία που απάντησε (και το ξεκαθαρίζω) και απάντησε ότι στα 12.500 τμ που είναι όλο το οικόπεδο, υπάρχει το δασαρχείο που έκανε την πράξη χαρακτηρισμού, υπάρχουν οι ιδιώτες που διεκδικούν κάποια όμορα οικόπεδα και τίποτα παραπάνω. Δεν μας απάντησε όμως, πως σε αυτά τα 12.500 τμ κτίστηκε και το 3ο Λύκειο, όπως επίσης δεν μας απάντησε στο πιο βασικό ερώτημα (που εδώ και δύο μήνες θα μπορούσαν να το απαντήσουν οι υπηρεσίες με μια απλή έρευνα) και αφορούσε το αν είναι «καθαρό» το συγκεκριμένο οικόπεδο, αν έχει συμπεριληφθεί στην πράξη χαρακτηρισμού του δασάρχη και αν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια…Η ουσία σε όλη την υπόθεση είναι η πολιτική βούληση, η πολιτική σκέψη και γενικά το τι σκεφτόμαστε για αυτήν την πόλη. Ξαφνικά είδαμε έναν δήμαρχο που ενώ στην αρχή είπε ότι αν δεν υπήρχαν προβλήματα στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα ήθελε μια αλλά εκατό φορές παραπάνω έναν παιδικό σταθμό και όταν λοιπόν εξαλείφθηκε το θέμα του αν μπορούμε ή δεν μπορούμε, ξαφνικά θυμήθηκε και άλλες περιοχές, όπως το Εύμοιρο, τα Κιμμέρια, άλλον αστικό οικισμό και πραγματικά με εξέπληξε γιατί είναι δήμαρχος επί τέσσερα χρόνια και στην χθεσινή πρόταση που κατατέθηκε, ξαφνικά θυμήθηκε και άλλες περιοχές. Όταν βέβαια ήθελε να συγκεκριμενοποιήσει εκείνη την περιοχή, θυμήθηκε και ένα οικόπεδο στην οδό Βλαχοπούλου και ζήτησε να προταθεί και αυτό. Εγώ όμως θέλω να θυμίσω ότι σε προηγούμενα ΔΣ, στα οποία έφεραν την αγορά του «Γέλα – Χαμογέλα» στην Σάρδεων, η μόνο προϋπόθεση για να μπορέσει να προχωρήσει η αγορά ήταν να ήταν το ένα και μοναδικό διαθέσιμο στην περιοχή. Προχθές λοιπόν αποδείχθηκε ότι (πέραν της προτάσεως των παρατάξεων στην οδό Λευκού Πύργου) ο Δήμαρχος Ξάνθης ήξερε ότι υπάρχει και ένα άλλο οικόπεδο στην οδό Βλαχοπούλου, οπότε καταλαβαίνετε ότι και όλοι αυτοί που έχουν τις αγαθές προθέσεις και σκέφτονται πως δεν υπάρχει πρόθεση και σκέψη από κάποιους για να αγοραστεί ένα συγκεκριμένο ακίνητο, προβληματίζει».

 

«ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ…»

Για το… «ρήγμα» της παράταξης – Πρότυπο και το «άδειασμα» του Δημάρχου Ξάνθης, ο κ. Φανουράκης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το 14-17 για εμένα έπρεπε να είναι 40-0 σε τέτοια θέματα. Το ότι ο ίδιος ο δήμαρχος δεν μπορεί να πείσει, το ότι ο ίδιος μέσα σε ένα θέμα μπορεί να αυτοαναιρέσει και να ισχυριστεί άλλα πράγματα, το κάνει ο ίδιος. Το ότι ο ίδιος ο δήμαρχος έχει χάσει την εμπιστοσύνη της δικής του παράταξης και των δικών του ατόμων, πρέπει να τον προβληματίσει. Ωστόσο οι πολίτες αυτής της πόλης δεν φταίνε σε καμία περίπτωση για να υπομένουν και να δέχονται τέτοια πράγματα. Το πιο σημαντικό που είπα (και μπορεί να κατηγορήθηκα για αυτό μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο) είναι πως πρέπει οι πολιτικοί προϊστάμενοι να αφήσουν τις υπηρεσίες να κάνουν την δουλειά τους. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι είναι εκεί για να δίνουν τις κατευθύνσεις και όχι για να τα ξέρουν όλα. Δεν μπορεί κάποιος να τα γνωρίζει όλα. Ο Δήμος Ξάνθης έχει άξιους υπαλλήλους που όταν τους αφήσεις μπορούν να κάνουν θαύματα και να κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους. Ας αφήσουν (για έναν ενάμιση χρόνο που έχει απομείνει για την θητεία τους) τους υπαλλήλους του δήμου να κάνουν την δουλειά τους, τουλάχιστον για να σώσουμε και να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι καλό για την πόλη».

 

ΠΟΥ ΝΑ…ΜΠΕΙ ΚΑΙ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Και όλα τα παραπάνω, με έναν Δήμαρχο Ξάνθης να ακολουθεί τα…χνάρια του Δημάρχου Μαραθώνα κ. Ηλία Ψινάκη (ο οποίος έχει χάσει ήδη την «δεδηλωμένη») που συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, ανοίγουν για άλλη μια φορά το θέμα της «απλής αναλογικής» που αν ισχύσει θα αναγκάσει τα μέλη του σώματος να… συμφωνήσουν και να ομοφωνήσουν, ειδικότερα για θέματα σοβαρά που χρειάζονται ενισχυμένες ψήφους (π.χ κανονιστικές αποφάσεις) τα οποία αλλιώς δεν πρόκειται να…περάσουν ποτέ.

 

«Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΩΛΕΣΕ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ…»

Θέμα στο οποίο σANTAMPOUFIS_NIKOS_KALIτέκεται για άλλη μια φορά ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» κ. Νίκος Ανταμπούφης, ο οποίος αναφέρει ότι «λόγω του υπάρχοντος νόμου, η πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου ήταν στο 60% των δημοτικών συμβούλων. Συνεπώς η θητεία του ξεκίνησε έχοντας αυτήν την δεδομένη πλειοψηφία. Εκείνο που συνέβαινε μέχρι τώρα ήταν ότι ο υπάρχων νόμος, εξασφάλιζε ένα μεγάλο ποσοστό πλειοψηφίας δημοτικών συμβούλων (25 δημοτικών συμβούλων του κ. Δημάρχου) αν και με δεδομένα απλής αναλογικής του αντιστοιχούσαν 17-18 δημοτικοί σύμβουλοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα (και το έχω πει πάρα πολλές φορές) την υποβάθμιση της διαδικασία του συμβουλίου, γιατί είχαμε το φαινόμενο των δεδομένων θετικών ψήφων σε οποιαδήποτε πρόταση με αποτέλεσμα να μην μπαίνει σε μια ουσιαστική συζήτηση οποιοσδήποτε αντίλογος και οποιαδήποτε άλλη πρόταση μπορεί να υπάρχει και να εκπορεύεται και από παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Εκείνο που ζούμε τους τελευταίους μήνες στο ΔΣ της Ξάνθης, είναι ότι ο δήμαρχος έχει απωλέσει προφανώς την συνοχή της δημοτικής του παράταξης και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αντανακλάται αυτή η κατάσταση και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και στις αποφάσεις που υπάρχουν, κάτι που αποτελεί πρόβλημα όχι του δήμου της Ξάνθης αλλά του δημάρχου και της παράταξής του. Η λογική με την οποία αντιμετωπίζουμε εμείς σαν δημοτική παράταξη αυτήν την κατάσταση, λέει ότι αυτό πρέπει να παραμείνει ως πρόβλημα της παράταξης του κ. δημάρχου και να μην γίνει πρόβλημα του δήμου. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, προτιμήσαμε να είμαστε σε μια συνεχή συζήτηση και συνεννόηση με όσους συναδέλφους από το Δημοτικό Συμβούλιο (ανεξάρτητα από ποια παράταξη προέρχονται) μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένα πράγματα. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης και της πρακτικής ήταν και το προχθεσινό γεγονός, μιας και η πρόταση για την συζήτηση και για το συγκεκριμένο θέμα, κατατέθηκε με τις υπογραφές δεκαπέντε δημοτικών συμβούλων. Εργαστήκαμε αρκετοί από εμάς στην κατεύθυνση της τεκμηρίωσης αυτής της πρότασης, το κάναμε και μέσα στο συμβούλιο και έξω από αυτό. Ας μην την υποτιμούμε την πρόταση. Δεν είναι μόνο πρόταση Φανουράκη. Ο κ. Φανουράκης έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι μια πρόταση για την οποία δούλεψαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και έχω την εντύπωση ότι αυτή η δουλειά είχε σαν αποτέλεσμα να πείσει και κάποιους από τους συναδέλφους μας και από την παράταξη του κ. δημάρχου, ότι είναι μια ρεαλιστική πρόταση η οποία μπορεί να λύσει τα προβλήματα για τα οποία προτείνεται. Δεν είναι κάτι που χρησιμοποιείται δηλαδή σαν «μοχλός» για να αποκαλυφθεί η πολιτική «γύμνια» της Δημοτικής Αρχής. Αυτό δεν χρειάζεται να κάνουμε και περίπλοκα πράγματα για να το αποκαλύπτουμε κάθε φορά. Ούτε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα επικοινωνιακά με τρόπο που να δημιουργήσει μόνον εντυπώσεις. Μας ενδιαφέρει η ουσία της υπόθεσης…Αποδείχθηκε πως όταν υπάρχει η θέληση, μπορούμε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, συνεπώς εκεί είναι που προχθές ο κ. δήμαρχος βρέθηκε σε μια δύσκολη θέση, μια που διαπίστωσε ότι η δουλειά και η προετοιμασία που έγινε από την δική μας μεριά, έχει σαν αποτέλεσμα μια τεκμηριωμένη πρόταση…»