ΤΟΜΥ και «διαχωρισμός» των ΤΕΠ, θα «αποσυμφορήσουν» το Νοσοκομείο Ξάνθης;

Τι συζητήθηκε στην ημερίδα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Αχ. Γερόπουλος: «Αν είχαμε γιατρούς θα ήταν διαφορετικά – Η δευτεροβάθμια φροντίδα, ο ρόλος του νοσοκομείου»

 

Για το θέμα των ηλεκτρονικών ραντεβού του Νοσοκομείου Ξάνθης, τα συμπεράσματα από την προχθεσινή ανοιχτή εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και την σημαντικότητα της… ανεξαρτητοποίησης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, μίλησε στην «Θ» ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Αχιλλέας Γερόπουλος.

 

«ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΡΑΝΤΕΒΟΥ, Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΙΑΤΡΩΝ»

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣΕιδικότερα ο ίδιος για το κλείσιμο των ηλεκτρονικών ραντεβού, επισήμανε ότι «μαζεύτηκαν όλοι οι Διευθυντές των κλινικών χθες στο γραφείο μου, προκειμένου να δούμε το μεγάλο θέμα των ραντεβού και οι διαπιστώσεις είναι δύο. Δικαίως διαμαρτύρεται ο κόσμος. Το σύστημα των ραντεβού δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί πραγματικά είναι ένα δίκαιο σύστημα και δεν υπεισέρχεται καμία υποκειμενική διαδικασία. Από την άλλη η μεγάλη έλλειψη των γιατρών, διαπίστωση την οποία έκαναν στο σύνολό τους οι διευθυντές και το γεγονός ότι η υποχρεώσεις που έχει ένα περιστατικό με τις επαναληπτικές επισκέψεις για αλλαγές και για παρακολούθηση, οδηγούν τους γιατρούς σε μια πολύ δύσκολη και επίπονη προσπάθεια. Δεν είναι μόνο τα ραντεβού που καλύπτουν στα Εξωτερικά Ιατρεία, είναι και όλες οι επαναληπτικές εξετάσεις, οι αλλαγές και όλες οι…δεύτερες ή τρίτες δουλειές. Αυτό σημαίνει πως και οι ίδιοι δεν έχουν την πολυτέλεια να δώσουν περισσότερα ραντεβού από τα αυτά που δίνουν. Δυστυχώς οι παραπάνω παράγοντες δεν τους επιτρέπουν και αυτούς να δώσουν στο σύστημα παραπάνω ραντεβού προκειμένου να δίνονται και στον κόσμο περισσότερα. Το σύστημα λειτουργεί πάρα πολύ καλά, αλλά η έλλειψη ιατρών και οι επιπλέον διαδικασίες που έχουν οι ίδιοι στις επισκέψεις, δεν αφήνουν περιθώρια και ο κόσμος, δικαίως διαμαρτύρεται. Προσπαθούμε και προς τις δύο κατευθύνσεις και με νέους γιατρούς και με το να κάνουμε αποδοτικότερο το σύστημα για να μπορούν οι γιατροί να δώσουν όσα παραπάνω ραντεβού μπορούν» .

 

«ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ…»

Σε ο,τι αφορά την προχθεσινή ημερίδα, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, τονίζει ότι «ο κ. Θεοδωρίδης, ο Υποδιοικητής της ΔΥΠΕ, νομίζω ότι έκανε μια αναλυτική παρουσίαση. Μίλησε για όλη την πρωτοβάθμια φροντίδα, για την δημιουργία του πρώτου από τα τέσσερα ΤΟΜΥ στην Ξάνθη και πραγματικά βλέπουμε πάλι, την έλλειψη των ιατρών (που είναι σύνθετο αποτέλεσμα). Αν είχαμε ιατρούς, το σύστημα υγείας, η πρωτοβάθμια φροντίδα αλλά και το νοσοκομείο θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Μέσα στο Νοσοκομείο θα είχαμε και άλλες ειδικότητες (αγγειολόγο, ενδοκρινολόγο, αγγειοχειρουργό) οι οποίες μας λείπουν γιατί δεν έρχονται οι γιατροί μέσα στο Νοσοκομείο. Αυτό είναι το μεγάλο «αγκάθι». Η έλλειψη γιατρών να μπουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Υπάρχουν γιατροί στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι δεν έρχονται να κάνουν τα χαρτιά τους στο δημόσιο. Δεν έχουμε γιατρούς να μπουν στο σύστημα υγείας».

32fe68500a2d188d0d970d3ce434af07_XL

ΤΟΜΥ ΚΑΙ «ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ» ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ, ΘΑ ΑΠΟΣΥΜΦΩΡΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Σε ο,τι αφορά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ο κ. Γερόπουλος, υπογράμμισε ότι «αυτήν την στιγμή ξεκίνησε η προκήρυξη για έξι θέσεις στα Επείγοντα Περιστατικά, ξεκινούν τα ΤΟΜΥ μέσα στον Απρίλιο, ταυτόχρονα θα γίνει συμπληρωματικός διαγωνισμός για αυτό και παράλληλα θα ξεκινήσει το δευτεροβάθμιο όργανο της πρωτοβάθμιας φροντίδας (θα γίνει δηλαδή το παλιό ΙΚΑ με άλλες ειδικότητες) και γενικά υπάρχει μια διεργασία προσλήψεων στην περιφέρειά μας η οποία σε σχέση με την Θεσσαλονίκη, είναι η μέρα με την νύχτα. Δηλαδή ενισχύεται η δική μας περιφέρεια με προσλήψεις γιατρών σε σχέση με τα κέντρα, για να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερα την δουλειά μας. Αν ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, θα αποφορτιστεί και το νοσοκομείο και θα λειτουργήσουν καλύτερα οι κλινικές και τα εξωτερικά ιατρεία. Τα Επείγοντα Περιστατικά θα έχουν δικό τους Διευθυντή και το περιστατικό θα «ετοιμάζεται» από τα επείγοντα και θα το παραλαμβάνει η κλινική ελεγμένο, διαπιστωμένο κλπ και όλο αυτό θα «αποφορτίσει» και όλες τις κλινικές ώστε και αυτές να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους ως κλινικές (νοσηλεία)».

 

«ΠΡΩΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ…»

«Γίνεται μια προσπάθεια και στην πρωτοβάθμια φροντίδα, όμως το θέμα είναι να καταλάβουμε ότι πρώτος ρόλος του νοσοκομείου δεν είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα. Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί ο κόσμος. Η πρωτοβάθμια φροντίδα ανήκει στην Υγειονομική Περιφέρεια με τα ΤΟΜΥ και το δευτεροβάθμιο όργανο που θα «κτίσει» τώρα. Εμείς θα δώσουμε όσα ραντεβού μπορούμε σαν Νοσοκομείο, οι ιατροί μας υπερβάλλουν εαυτόν, όμως ο βασικός μας ρόλος δεν είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «πρέπει και η κοινωνία να καταλάβει ότι ο ρόλος του νοσοκομείου είναι η δευτεροβάθμια περίθαλψη. Θα δώσει και πρωτοβάθμια, θα δώσει και επείγοντα αλλά ο βασικός ρόλος του είναι η νοσηλεία. Όταν η κοινωνία μας το καταλάβει αυτό, θα ξέρει και που απευθύνεται. Δεν μπορούμε να «καλύψουμε» όλη την πόλη της Ξάνθης με παθολόγους, καρδιολόγους κλπ. Το νοσοκομείο δεν είναι υπεύθυνο να καλύψει την πρωτοβάθμια φροντίδα. Η Υγειονομική Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για την πρωτοβάθμια φροντίδα στον νομό…»