Υπόθεση «πλαστά ένσημα εργαζομένων στα συν/κά εργοστάσια»… Δικαιώθηκαν στα ποινικά… όχι όμως και στα διοικητικά δικαστήρια

 

«Είμαστε αθώοι αλλά στο τέλος θα μας πάρουν και τα σπίτια μας…»

…Λένε αποκλειστικά στην «Θ» όσοι δικαιώθηκαν στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης

 

Δικαιωμένοι από τα ποινικά δικαστήρια, αλλά περιμένουν τα διοικητικά και συνεχίζουν την «μάχη» για να μην «καούν» μαζί με τους άλλους που κρίθηκαν ένοχοι αλλά και να λάβουν επιτέλους την κομμένη εδώ και πέντε περίπου έτη σύνταξή τους.

Ο λόγος για εργαζόμενους συνεταιριστικών εργοστασίων της Ξάνθης, οι οποίοι αθωώθηκαν από την ιστορία με τα «πλαστά» ένσημα που απασχόλησε το 2011 το πανελλήνιο.

ENSHMA

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Μια υπόθεση που ήρθε στο φως μετά από έλεγχο στις αρχές του 2011 στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Ξάνθης όταν και διαπιστώθηκαν περιπτώσεις ασφαλισμένων που επιχείρησαν να βγουν στη σύνταξη με πλαστά ένσημα. Πιο συγκεκριμένα, εργαζόμενοι των πρώην Συνεταιριστικών Εργοστασίων εμφάνισαν πλασματικό χρόνο ασφάλισης, κάτι που έγινε αντιληπτό από τον έλεγχο που διενήργησε το ΙΚΑ. Αμέσως μετά τον έλεγχο οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη καθώς υποβλήθηκαν σχετικές μηνύσεις από πλευράς του ΙΚΑ.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και στις δικαστικές αίθουσες, ως προς το ποινικό κομμάτι, η πλειονότητα των εμπλεκόμενων κατηγορούμενων κρίθηκαν ένοχοι. Κάποιοι ωστόσο εξ αυτών, αθωώθηκαν και αυτή την στιγμή περιμένουν τις αποφάσεις του διοικητικού δικαστηρίου αλλά…

Για αυτό το «αλλά» μίλησαν στην «Θ» κάποιοι εξ αυτών. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι λάμβαναν για κάποιο χρονικό διάστημα την σύνταξή τους κανονικά και αφού «ξέσπασε» η όλη ιστορία, σταμάτησε και η καταβολή της σύνταξης και επί πέντε χρόνια προσπαθούν να επιβιώσουν, διεκδικώντας παράλληλα και την αναδρομική καταβολή των χρημάτων τους (εφόσον κρίθηκαν αθώοι στα ποινικά δικαστήρια) με απόφαση που αναμένουν από τα διοικητικά.

kata-paraggelia-plasta-ensima-apo-upallilo-ika-me-to-azimiwto.w_hr

«ΑΘΩΩΘΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΕΡΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ»

Ειδικότερα όπως εξηγεί στην «Θ» ένας από τους δώδεκα περίπου πρώην εργαζόμενους των συνεταιριστικών εργοστασίων που αθωώθηκε, «υπήρχε ένας νόμος που ίσχυε μέχρι το 2010, να βγούμε στα 45 έτη μας και έχοντας 25 χρόνια εργασίας σε σύνταξη. Προσωπικά εγώ βγήκα στα τέλη του 2008. Τα ένσημά μου μάλιστα τα έστειλα στα κεντρικά της Αθήνας και όχι στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ. Από εκεί πήγαν στην Καβάλα και έπειτα ήρθαν στην Ξάνθη. Μετά από ενάμιση χρόνο πήρα όλη την σύνταξη. Έπειτα από έξι μήνες όμως, μου είπαν ότι τα συγκεκριμένα ένσημα δεν ισχύουν επειδή οι εταιρίες ήταν κλειστές…ακυρώθηκαν τα ένσημα ενός χρόνου και έτσι από τα 25 έτη, πήγα στα 24 και με…ρήμαξαν. Θεμελίωσα δικαίωμα σύνταξης, το πήρα για ενάμιση χρόνο και μετά ήρθαν και μου είπαν ότι τα ένσημα του ενός χρόνου είναι άκυρα. Με έστειλαν στον Εισαγγελέα, πήγα ποινικά και για να προστατευτώ έπρεπε να προσφύγω διοικητικά προκειμένου να πάρω πίσω την σύνταξή μου. Το ποινικό κομμάτι, άργησε περίπου τέσσερα χρόνια, εκδικάστηκε το 2014 και εκεί αθωώθηκα. Εν τω μεταξύ, υπάρχει ένας νόμος (4446) που ψηφίστηκε στο τέλος του 2016 και αναφέρει ότι αν αθωωθείς ή καταδικαστείς για το ίδιο αδίκημα, δεν μπορούν να σε ξαναδικάσουν για δεύτερη φορά. Εμάς μας δικάζουν για δεύτερη φορά στα διοικητικά. Δηλαδή το ΙΚΑ μου έκανε το δικαστήριο, εγώ αθωώθηκα και τώρα «σέρνομαι» στα διοικητικά, όπου από ο,τι βλέπω δεν πρόκειται να βρούμε άκρη».

 

«ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΑΣ…»

«Εν ολίγοις αυτήν την στιγμή είμαστε στα διοικητικά δικαστήρια για να πάρουμε την σύνταξη, αφού ποινικά είμαστε αθώοι και επί πέντε χρόνια δεν παίρνουμε τίποτα. Αθωωθήκαμε κάποιοι στα ποινικά και ενώ είμαστε αθώοι δεν αντιμετωπιζόμαστε ως αθώοι!», αναφέρουν οι δικαιωμένοι αφενός αλλά «καταδικασμένοι» να μην λαμβάνουν ακόμη τουλάχιστον τα χρήματα που τους αναλογούν από την σύνταξή τους.

 

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΘΩΟΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ…»

Μάλιστα σημειώνουν με έμφαση ότι «η ουσία είναι ότι είμαστε αθώοι αλλά επί πέντε χρόνια δεν παίρνουμε σύνταξη, ενώ παράλληλα υπάρχει και ο νόμος που αναφέραμε παραπάνω. Όλοι μας παίζουν «μπάλα» αυτήν την στιγμή και περιμένουμε τα διοικητικά δικαστήρια… Εκεί προσκομίσαμε την αθωωτική απόφαση και δεν ελήφθη από ο,τι φαίνεται υπόψιν. Εν τω μεταξύ και αυτά τα χρόνια που πληρωθήκαμε ως συνταξιούχοι θα αρχίσουν να τα ζητούν πίσω, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Εμείς αυτήν την στιγμή κρεμόμαστε από τα διοικητικά δικαστήρια. Στο τέλος θα μας πάρουν και το σπίτι. Αυτό είναι το χάλι μας. Υπήρξε άνθρωπος που τον έκοψαν για 20 ένσημα και από το 2011 δεν του δίνουν σύνταξη. Τα ένσημα ήταν όλα πληρωμένα. Είναι πληρωμένες και οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Τα «πούλια» πληρώνονταν για να τα πάρεις. Βγήκε τότε όμως η «κάθαρση» του 2011 και μας κατέστρεψε. Είμαστε αθώοι αλλά αυτήν την στιγμή μας παίρνει η «μπάλα» με τους ενόχους, ευελπιστώντας βέβαια ότι θα δικαιωθούμε στα διοικητικά δικαστήρια.