Την Μεγάλη Τετάρτη, μέχρι αργά το βράδυ, στο υπουργείο Εσωτερικών έβαζαν τις τελευταίες «πινελιές» στο νομοσχέδιο για τον νέο Καλλικράτη, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα δοθεί στη δημοσιότητα προς διαβούλευση το αργότερο έως τα τέλη του μήνα.
Μια από τις βασικές αλλαγές, όπως είχε δημοσιεύσει το Νewpost.gr, είναι η αποσύνδεση των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση από τις ευρωεκλογές με τη λογική ότι οι δυο αναμετρήσεις έχουν διαφορετικό διακύβευμα που δεν υπηρετείται από την ταυτόχρονη διαδικασία. Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, θα μεταφερθούν για τον Οκτώβριο του 2019.
Οι κάλπες στους ΟΤΑ θα στήνονται κάθε τέσσερα χρόνια και όχι πέντε, όπως ορίζει τώρα ο νόμος. Η νέα ηγεσία στους δήμους και στις περιφέρειες θα αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου.
Η θέσπιση της απλής αναλογική και στους ΟΤΑ, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου, επιλέγεται ώστε να εκφραστεί η βούληση των δημοτών με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο και αναμένεται να είναι μια από τις καινοτομίες που θα συζητηθούν πολύ. Οι έδρες των δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής. Εκτιμάται πως η κυβέρνηση με αφορμή αυτή τη διάταξη θα μπει δυναμικά στη διαδικασία ανάδειξης συμμαχιών στο χώρο της κεντροαριστεράς δίνοντας μια «δεύτερη ευκαιρία» στα κόμματα που δεν στήριξαν την απλή αναλογική για τις εθνικές εκλογές τον Ιούλιο του 2016. Υπενθυμίζεται πως «όχι» είχε ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, και «παρών» το ΚΚΕ. Αρκετοί μέσα στην πλειοψηφία περιμένουν την επανατοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη για το συγκεκριμένο ζήτημα με αφορμή το «άνοιγμα» που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες με τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Όπως τόνιζε στο Newpost.gr κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών σε «αυτή τη φάση δεν θα περιλαμβάνονται αλλαγές στο χωροταξικό», δηλαδή διαιρέσεις μεγάλων δήμων (Μυτιλήνη, Κέρκυρα κλπ). Θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην αναδιανομή των αρμοδιοτήτων με τις περιφέρειες και στη κατανομή των πόρων όχι μόνο βάση του πληθυσμού, αλλά και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής.
Συμμετοχή σε όργανα διοίκησης θα μπορούν να έχουν εκπρόσωποι εργαζομένων, μεταναστών-προσφύγων και κληρωτών συμβούλων. Δικαίωμα εκλέγεσθαι θα έχουν ακόμα και οι συμβασιούχοι των δήμων. Οι κατά τόπους συνελεύσεις θα μπορούν να διοργανώνουν και τοπικά δημοψηφίσματα.
Η ΚΕΔΕ έχει συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 17 Απριλίου, ενώ στις 18 –19 του μήνα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.