Αγωνία των επαγγελματιών της Ξάνθης για τις άδειες των τραπεζοκαθισμάτων μετά το περσινό «φιάσκο»…

 

«Έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες» λέει στην «Θ» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος

Προσπάθειες για οριστική λύση από τους επαγγελματίες

 

Παρόλο το γεγονός που όπως διαβεβαιώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχ. Λομβαρδέας στην «Θ» ότι έχουν γίνει οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την έγκαιρη έκδοση των αδειών για τα τραπεζοκαθίσματα, ωστόσο υπάρχει αγωνία στους «παθόντες» από πέρυσι επαγγελματίες – ιδιοκτήτες καφέ μπαρ και καταστημάτων εστίασης.

Μία – μια ξεχωριστά, εξετάζονται από τις συναρμόδιες υπηρεσίες οι αιτήσεις των επαγγελματιών της Ξάνθης για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, δεδομένου ότι το καλοκαίρι έρχεται και τα καφέ της πόλης έχουν ξεκινήσει να γεμίζουν, ειδικότερα κατά τα Σαββατοκύριακα, όταν το επιτρέπει ο καιρός.

Μια διαδικασία για την οποία μίλησε στην «Θ» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δόμησης κ. Μιχάλης Λομβαρδέας.

Μάλιστα συνομιλήσαμε και με το Σωματείο Ιδιοκτητών Καφέ – Μπαρ, από όπου μας επιβεβαίωσαν πως η διαδικασία «τρέχει» και πως ήδη έχουν δοθεί και κάποιες άδειες για τραπεζοκαθίσματα σε ιδιοκτήτες καφέ στην νέα πόλη της Ξάνθης, αφού για την παλιά πόλη θα πρέπει να… «εγκρίνει» ως συναρμόδια υπηρεσία και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, μιας και όλα τα κτίρια είναι διατηρητέα.

 

«Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ – ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ…»

ΜΙΧΑΛΗΣ-ΛΟΜΒΑΡΔΕΑΣΕιδικότερα ο κ. Λομβαρδέας, ανέφερε στην «Θ» «η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Έχουμε γύρω στις 250 άδειες που αφορούν όχι μόνο τα τραπεζοκαθίσματα αλλά και εμπόρους που χρήζουν άδειας για να βγάλουν τα εμπορεύματά τους. Κοιτούμε μια προς μία τις αιτήσεις. Θα πρέπει να λάβουμε και την συγκατάθεση της Νεωτέρων Μνημείων για κάποιες και έπειτα να δώσουμε τις άδειες. Αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν η αρμόδια επιτροπή θα διεξάγει και επιτόπιους ελέγχους. Είμαστε στο στάδιο της αυτοψίας και ελέγχονται όλοι όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση για την άδεια και έπειτα για το κομμάτι της Παλιάς Πόλης, θα πρέπει και η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων να δώσει την συγκατάθεσή της. Έπειτα θα επιστρέψουν τα έγγραφα και θα υπογραφούν οι άδειες. Τότε θα ενημερωθούν και οι επαγγελματίες για να πληρώσουν το ανάλογο ετήσιο τέλος. Ο Δήμος Ξάνθης στηρίζει τους επιχειρηματίες, αρκεί και αυτοί να στηρίξουν τον δήμο σε ο,τι αφορά την νομιμότητα. Να είναι εντός των πλαισίων που αναγράφει η άδεια, διότι αν παρανομήσουν θα υποστούν και τις ανάλογες συνέπειες. Επίσης, μια φιλική συμβουλή είναι να σταματήσει ο ένας να «βγάζει τα μάτια» του άλλου. Η αστυνομία έχει «βαρεθεί» να κάνει εφόδους σε μαγαζιά γιατί παίρνει ο «Α» και καταγγέλλει τον «Β». Είναι καλό να σταματήσει όλο αυτό που θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Να κυριαρχήσει η αλληλεγγύη και όχι η ανταγωνιστικότητα».

 

«ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΤΗ…»

Από την πλευρά του το Σωματείο Ιδιοκτητών Καφε – Μπαρ ενημερώνει ότι «στην καινούρια πόλη κάποιοι ιδιοκτήτες έχουν ενημερωθεί να λάβουν την άδεια των τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους. Το 99% των φακέλων έχει φτάσει στα «χέρια» της Νεωτέρων Μνημείων η οποία βγήκε για έλεγχο σε κάποια καταστήματα της Παλιάς Πόλης και θα συνεχίσει τους ελέγχους. Έχει φωτογραφήσει τα σημεία και αν υπάρχουν περιττές κατασκευές, θα αποστείλει έγγραφο για συμμόρφωση. Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι θετικές και βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να προλάβουμε και είμαστε σε μια «φάση» που προσπαθούμε να βρούμε μια πολύ καλή λύση, ώστε από την επόμενη χρονιά να έχουμε τις άδειες από τον Ιανουάριο. Το πιο σημαντικό είναι πως το 90% των ενδιαφερομένων υπέβαλλε τις αιτήσεις έως τις 31/12/2017, οπότε αυτό μας «σώζει» στο ότι θέλουμε να πάρουμε άδειες. Οι έλεγχοι δεν ξεκίνησαν ακόμη και ευχαριστούμε για την κατανόηση και την αστυνομία και τον δήμο. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο με τις άδειες, απλώς προσπαθούμε να βρούμε μια λύση ώστε να έχουμε πολύ νωρίς τις άδειες για τα επόμενα έτη».