Χωρίς πρόβλημα η λειτουργία της Αιματολογικής Κλινικής

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΒΡΟΥ

Κριτική δέχθηκε τις περασμένες ημέρες η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου ότι η Αιμοτολογική Κλινική του νοσοκομείου οδηγούνταν προς το κλείσιμο. Η κλινική λειτουργεί εδώ και 31 χρόνια κι αποτελεί τη μοναδική Αιμοτολογική κλινική σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, άρα η σημασία λειτουργίας της για ασθενείς πέντε νομών, είναι ζωτική.
Ο “κίνδυνος” της κλινικής, ήρθε στη δημοσιότητα, ύστερα από ανακοίνωση του καθηγητή Αιματολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Αλεξανδρούπολης και διευθυντή της Αιματολογικής κλινικής Π.Γ.Ν.Α., διευθυντή Τομέα Γενικής Παθολογίας Δ.Π.Θ., Ιωάννη Κοτσιανίδη. Στην ανακοίνωσή του έκανε λόγο για “αιφνίδια απόσπαση της μίας από τους μόλις δύο επιμελητές ειδικούς Αιματολόγους της κλινικής χωρίς να αντικατασταθεί, από τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης.

Η εν λόγω ιατρός μετακινήθηκε στο ΑΝΘ Θεαγένειο Θεσσαλονίκης καταμεσής της Μεγάλης Εβδομάδας, αφήνοντας ακάλυπτη την Αιματολογική Κλινική και έκθετους τους χιλιάδες ασθενείς της”, όπως ανέφερε ο κος Κοτσιανίδης στην ανακοίνωσή του, κατηγορώντας τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ για αιφνιδιασμό και πράξη χωρίς καμία πρότερη συνεννόηση με τον ίδιο τον διευθυντή της Κλινικής. Κατηγόρησε μάλιστα την υγειονομική περιφέρεια, ότι οι “υπηρεσιακές ανάγκες” που φαίνεται να επικαλέστηκε η 4η ΥΠΕ – για την απόσπαση – “όχι απλά δεν τεκμηριώνονται, αλλά ούτε καν αναφέρονται στο έγγραφό του”. Στο ίδιο έγγραφό του, ο κος Κοτσιανίδης, υπογράμμισε ότι εδώ και δύο χρόνια έχει επανειλημμένα ενημερώσει εγγράφως τόσο τη διοίκηση του ΠΓΝΑ, όσο και τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ για τους κινδύνους που εγκυμονεί η σοβαρή υποστελέχωση της κλινικής για τους πολυάριθμους ασθενείς της περιφέρειας, πολλοί από τους οποίους πάσχουν από βαριούς αιματολογικούς καρκίνους.
ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ
Κληθείς να καταθέσει το σχόλιό του προς απάντηση στην ως άνω κριτική, ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Αδαμίδης δήλωσε ότι “δεν υπάρχει κανένα θέμα” με την Αιματολογική Κλινική. Αιτιολόγησε το σχόλιό του, εξηγώντας ότι εντέλει η μετακίνηση της ιατρού δεν έγινε δεκτή από την Υγειονομική Περιφέρεια, κατόπιν σχετικής κρούσης του προς την διοίκηση της ΥΠΕ.
Ο κος Αδαμίδης εξηγεί: “Η μία επιμελήτρια έκανε αίτηση στην 4η υγειονομική περιφέρεια – για λόγους υπαρκτούς, οικογενειακούς – να πάει στην Θεσσαλονίκη. Η υγειονομική περιφέρεια, ακούγοντας το πρόβλημά της, δέχθηκε την αίτηση. Φυσικά, αυτό δεν θα οδηγούσε σε κλείσιμο της Κλινικής. Αν από πέντε έμεναν τέσσερις, αυτό δεν θα σήμαινε το κλείσιμο της Κλινικής, απλώς τον περιορισμό της αποτελεσματικότητάς της κατά περίπου 20%. Κι αυτός ο περιορισμός της αποτελεσματικότητας είναι πράγματι πρόβλημα. Γι’ αυτό εμείς, εξηγώντας στον διευθυντή της 4ης ΥΠΕ το πρόβλημα, πείστηκε να αναστείλει την μετακίνηση μέχρις ότου προσληφθεί νέος ιατρός”.
Δ. ΑΔΑΜΙΔΗΣ: “ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ”
Παράλληλα, ο διοικητής παραδέχεται ότι η Κλινική έχει μειωθεί κατά έναν ιατρό το περασμένο διάστημα, όμως αυτός ο ιατρός ήταν επιπλέον και πως η διοίκησή του εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να ενισχύσει την Κλινική. “Η Αιματολογική κλινική είναι μία σημαντική κλινική του νοσοκομείου και αντιμετωπίζει βαριά περιστατικά, όπως λευχαιμίες, γι’ αυτό και η διοίκηση του νοσοκομείου την έχει ενισχύσει. Κάποιοι είπαν ότι η διοίκηση δεν έχει βοηθήσει την κλινική, αλλά πρέπει να υπενθυμίσω ότι επί των ημερών μου – δηλαδή αυτή τη διετία – προσλήφθηκαν δύο επικουρικοί ιατροί (του ενός η σύμβαση είχε λήξει και τον ξαναπροσλάβαμε και τον άλλον τον πήραμε). Επίσης, μετακινήθηκε από περιφερειακό ιατρείο μία ιατρός και προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Αιμοτολογική Κλινική. Έτσι, η Αιμοτολογική κλινική έχει πέντε ειδικούς ιατρούς κι όχι δύο, όπως τεχνηέντως πήγαν κάποιοι να πουν. Είναι δύο επιμελητές, αλλά πέρα από αυτούς υπάρχουν και οι πανεπιστημιακοί, άρα οι ιατροί της Κλινικής είναι πέντε, οι οποίοι επαρκούν”, σημείωσε ο κος Αδαμίδης.
Αναφορικά με τον ιατρό που αποχώρησε, σημειώνει τα εξής: “Εμείς βραβεύσαμε την Αιματολογική Κλινική στο πρόσωπο ενός νεαρού ιατρού, ο οποίος πήρε το πανευρωπαϊκό βραβείο του καλύτερου νέου ερευνητή, γι’ αυτό κι εμείς τον βραβεύσαμε σε ειδική τιμητική εκδήλωση. Δυστυχώς, όμως, λίγες ημέρες μετά την βράβευσή του, έφυγε, παραιτήθηκε, γιατί σκοπεύει να πάει στο εξωτερικό. Αυτός ο ιατρός ήταν επιπλέον των πέντε, γι’ αυτό και μείναμε με πέντε”.
Π.Γ.Ν. ΕΒΡΟΥ: 50% ΤΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΤΟΣ ΕΒΡΟΥ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει κι ένα γενικό στατιστικό στοιχείο το  οποίο αναδείχθηκε από τον Δημήτρη Αδαμίδη, ότι δηλώνει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου εξυπηρετεί ανθρώπους, κατά 50% προερχόμενους από το νομό Έβρου και κατά το υπόλοιπο 50% από άλλους νομούς.

ΠΗΓΗ: Xronos.gr