«Διψούν» τα Κιμμέρια το καλοκαίρι

Χωρίς νερό τα απογεύματα τα σπίτια σε υψηλότερα σημεία – Τι γίνεται με τις παράνομες συνδέσεις;

Τι λένε κάτοικοι του οικισμού και ΔΕΥΑΞ στην «Θ»

 

Δίψα «πέφτει» κάθε που καλοκαιριάζει στα Κιμμέρια της Ξάνθης, με το πρόβλημα να έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του.

Πρόβλημα που αφορά τις οικογένειες που κατοικούν σε υψηλότερα σημεία, όπως εξηγούν στην «Θ» κάτοικοι του οικισμού και ειδικότερα ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Δημοτικής Κοινότητας κ. Χουσεϊν Μπουδούρ και Ραμαδάν Εμίν αλλά και το μέλος της «Κοινωνίας Δημοτών» κ. Τζενάν Τσαρεκτσή.

kVywl2ue8ejfQWFHY2sh

«ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΠΑΧΤΣΕΔΕΣ…»

Ειδικότερα, ο κ. Μπουδούρ αναφέρει πως «νομίζω ότι ανοίγουν πιο πολύ τις παράνομες βρύσες (έτσι νομίζω δηλαδή) και ποτίζουν τους μπαχτσέδες. Δεν ξέρω τι συμβαίνει ακριβώς. Το πρόβλημα το έχουν αυτοί που είναι ψηλά. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο το καλοκαίρι. Ενημέρωσα την ΔΕΥΑΞ να έρθουν και να ελέγξουν το πρόβλημα και το ψάχνουν. Έχει δύο – τρεις μέρες που έχουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Όσοι διαμένουν ψηλά δεν έχουν νερό τα απογεύματα. Η ΔΕΥΑΞ το ψάχνει το θέμα. Μακάρι να βρεθεί λύση. Και εγώ προσωπικά αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα».

 

«ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ…»

«Υπάρχει πρόβλημα για όσους μένουν επάνω και ιδίως το καλοκαίρι. Ενημερώθηκα και εγώ για το συγκεκριμένο θέμα την προηγούμενη εβδομάδα» αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Ραμαδάν Εμίν, σημειώνοντας ότι «δεν μπορώ να εξηγήσω τι συμβαίνει, γιατί δεν το γνωρίζω. Αλλά κάθε καλοκαίρι υπάρχει αυτό το πρόβλημα».

 

«ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ…»

ΤΣΑΡΕΚΤΣΗ-ΤΖΕΝΑΝΑπό την πλευρά του ο κ. Τσαρεκτσή, σημειώνει ότι «σε κάποια σημεία δεν φτάνει το νερό. Τις απογευματινές ώρες και ιδίως το καλοκαίρι γίνεται εντονότερο  το πρόβλημα».

Με αφορμή όμως το παραπάνω πρόβλημα και με βάση τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας, ανοίγει και ένα μεγάλο θέμα που αφορά φυσικά και στις παράνομες συνδέσεις αλλά και στην κατάχρηση του νερού, που έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία τέτοιων φαινομένων.

ydroklopes

«ΝΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ…»

ΣΔΡΕΒΑΝΟΣ-ΜΑΡΙΝΟΣ.jpg-2Για όλα αυτά μιλά στην «Θ» ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Μαρίνος Σδρέβανος ο οποίος αναφέρει ότι «τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε διακοπή ρεύματος και για αυτό επί δυο – τρεις ημέρες δεν υπήρχε νερό. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα. Τώρα αν έχουν μικρότερη πίεση ορισμένα σπίτια που είναι ψηλά, αυτό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα, το οποίο ευελπιστούμε ότι φέτος θα το λύσουμε, αφού θα δώσουμε σε λειτουργία το καινούριο δίκτυο. Η έλλειψη νερού, δεν δικαιολογείται. Δεν έχουμε έλλειψη νερού, αφού και η ανατολική και η δυτική δεξαμενή είναι γεμάτες, οπότε τροφοδοτούν κανονικά το χωριό. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο το καλοκαίρι, επειδή κάποιοι από κάτω από τον δρόμο παίρνουν νερό και ποτίζουν τους μπακτσέδες τους, χωρίς να σκέφτονται τους συγχωριανούς τους που είναι επάνω από τον δρόμο. Αυτό θα λυθεί όταν θέσουμε σε λειτουργία το νέο δίκτυο. Για αυτό εργαζόμαστε όλο το χειμώνα και ευελπιστούμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα το έχουμε λύσει. Το νερό διοχετεύεται σε μπακτσέδες. Είναι το γνωστό πρόβλημα. Κάναμε και τροποποιήσεις όσον αφορά την υδροδότηση των Κιμμερίων από γεωτρήσεις για να μην μένουν από νερό. Τώρα αν κάποιοι συγχωριανοί τους, θέλουν να ποτίζουν όλη την νύχτα τους μαπκτσέδες και δεν περιορίζονται στο να ποτίσουν μια – δυο – τρεις ώρες, είναι λογικό ότι θα μένουν κάποια σπίτια από νερό και κυρίως από πίεση. Πέρυσι το καλοκαίρι, το είχαμε αντιμετωπίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δηλαδή είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει έλλειψη νερού, άρα κάτι άλλο γίνεται και παρατηρείται μόνο το καλοκαίρι».

 

«ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΝΕΡΟΥ…»

Σε ο,τι αφορά τις παράνομες συνδέσεις ο κ. Σδρέβανος εξηγεί ότι «αν υπάρχουν και όπου υπάρχουν παράνομες συνδέσεις, τις…στέλνουμε στον Εισαγγελέα και γίνεται δικάσιμος, με όλες τις συνέπειες που έχει μια δικαστική απόφαση. Υπάρχουν τέτοια περιστατικά και όταν εντοπίζονται πηγαίνουν στον Εισαγγελέα. Υποχρεούνται οι καταναλωτές και έρχονται να κάνουν διακανονισμούς και συνδέονται με το κανονικό δίκτυο. Σίγουρα υπήρχε και υπάρχει το φαινόμενο αυτό και μάλιστα παντού. Και μέσα στην πόλη και στα Κιμμέρια και σε άλλες περιοχές. Όπου εντοπίζεται όμως, ακολουθείται και η ανάλογη διαδικασία».

 

«ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ…»

Τέλος αναφορικά με το πώς εντοπίζονται οι παράνομες συνδέσεις ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, σημειώνει ότι «δεν περιμένουμε τις καταγγελίες. Όταν πηγαίνουν οι μετρητές για να πάρουν ενδείξεις και να εκδοθεί ο λογαριασμός του τριμήνου και εντοπίζουν παράνομη σύνδεση, γίνεται έγγραφο και το στέλνουν στον Εισαγγελέα. Δεν περιμένουμε πότε θα γίνει καταγγελία για να επέμβουμε. Κάθε τρίμηνο που γίνεται η καταγραφή των υδρομέτρων και οι καταμετρητές διαπιστώνουν πως υπάρχει παράνομη σύνδεση, γίνεται η σχετικη αλληλογραφία στην Εισαγγελία. Βγάζουμε επίσης το υδρόμετρο, ειδοποιούμε τον καταναλωτή ότι έχει παράνομη σύνδεση και τον καλούμε να έρθει και να τακτοποιήσει τον λογαριασμό. Αν δεν συμμορφωθεί, πηγαίνει στον Εισαγγελέα η υπόθεσή του. Δεν περιμένουμε κάποιον να μας καταγγείλει για να επέμβουμε. Όλοι οι έλεγχοι γίνονται ανα τρίμηνο σε όλο τον δήμο. Φαίνεται αμέσως αν υπάρχει παράνομη σύνδεση. Πριν το υδρόμετρο υπάρχει διακλάδωση, για να περνάει το νερό αλλά να μην γράφει το υδρόμετρο. Είναι εύκολο να διαπιστωθεί μια παράνομη σύνδεση, εκτός αν είναι πολύ βαθιά στον κεντρικό αγωγό. Εκεί θα πρέπει να γίνει ειδικός έλεγχος, να δούμε από πού πήρε το νερό, γιατί σκάβουν βαθιά, ξαναμπαζώνουν αλλά και εκεί έχουμε τον τρόπο να το εντοπίσουμε και θα εντοπίζονται και πιο εύκολα πλέον, με τον νέο τρόπο (που εντάξαμε στο ΕΣΠΑ) του τηλεελέγχου. Ο πιο εύκολος τρόπος βέβαια είναι να κλέψουν από το υδρόμετρο».