Παρατείνονται για επιπλέον 24 ώρες τα προληπτικά μέτρα, αλλά…
Νικ. Δημόπουλος: «Με Δελτία Τύπου δεν λαμβάνονται μέτρα…»
Κ. Δαλάτσης: «Δεν έχουμε καμία επιπλέον ενημέρωση…»
Κανονικά, παρά τα «προληπτικά» μέτρα που ανακοινώθηκαν, συνεχίζουν τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής γύρω από την sunlight, καθώς δεν υπήρξε κάποια επιπλέον ενημέρωση στους ίδιους.
Βέβαια, το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τελικά διαπιστωθεί, μετά τα αποτελέσματα των μετρήσεων στην ατμόσφαιρα, ότι υπάρχει ρύπανση και τοξικότητα πως θα… αποσοβηθούν οι κίνδυνοι, δεδομένου ότι τα χωράφια ποτίζονται κανονικά και τα ζώα τρώνε επίσης κανονικά τα χορταράκια τους.
Εν τω μεταξύ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις υπηρεσίες της και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διεξάγει εντατικές μετρήσεις με αφορμή την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο εργοστάσιο μπαταριών στο Ν. Όλβιο Ξάνθης, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται την Παρασκευή το απόγευμα.
«ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ…»
«Δεν υπάρχει κάποια επιπλέον ενημέρωση σε εμάς. Αυτό προφανώς θα γίνει αφού βγουν τα αποτελέσματα και μετά. Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια επιπλέον ενημέρωση, πέραν όσων μάθαμε την ημέρα που συνέβη το γεγονός. Το ότι θα πρέπει να προσέχουμε και να μην βγαίνουμε πολύ έξω, για να μην μεταφέρουμε ο,τι υπάρχει μέσα στα σπίτια μας κλπ. Για εμάς οι αγροτικές εργασίες συνεχίζονται με κανονικό ρυθμό, δεν έχει αλλάξει κάτι. Τώρα αν βγουν βέβαια τα αποτελέσματα και χρειαστεί να λάβουμε κάποια μέτρα, εκτιμώ πως σίγουρα αυτά θα παρθούν και θα γίνουν αποδεκτά από όλους τους παραγωγούς καθώς έχει να κάνει με ζητήματα υγείας. Θα είναι πολύ σοβαρό, αν είναι να ληφθούν κάποια μέτρα» αναφέρει στην «Θ» ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης, ενώ αναφορικά με το αν όλα αυτά θα έπρεπε να ληφθούν ως προληπτικά μέτρα πριν τα αποτελέσματα των μετρήσεων, επισημαίνει ότι «αυτό δεν έγκεινται στην δική μου αρμοδιότητα. Ίσως θα έπρεπε να έχουμε μεγαλύτερη ενημέρωση. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε ήταν ότι θα πρέπει να προσέχουμε για 48 ώρες και από εκεί και πέρα δεν είχαμε κάποια επιπλέον ενημέρωση. Όταν έχουμε τα στοιχεία, τότε ίσως αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα. Αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης πάντως, δεν μας επισημάνθηκε κάτι επιπλέον από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης».
«ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ…»
«Φυσικά και υπάρχουν σκέψεις για το τι μπορεί να συμβεί. Όλα κουβεντιάζονται μεταξύ μας και προσπαθούμε να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί και να μην έχουμε πολλές επαφές με χόρτα. Ποτίζουμε βέβαια κανονικά γιατί είναι ο καιρός για πότισμα και υπήρχε και αρκετή ανομβρία» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «θεωρούμε σαφώς σημαντικά τα αποτελέσματα των μετρήσεων από την στιγμή που θα είναι και από έγκυρη πηγή, όπως επίσης θα θεωρήσουμε σημαντικές και τις συμβουλές που θα δοθούν. Αν χρειαστεί να ληφθούν κάποια μέτρα, αυτό το ξέρουν οι ειδικοί και όχι εμείς. Από την στιγμή όμως που δεν έχουμε κάποια άλλη ενημέρωση, δεν μπορούσαμε να αναστείλλουμε τις εργασίες μας αυτήν την εποχή αν δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό. Είναι η εποχή που έχουμε πολύ δουλειά και αν συνυπολογίσουμε και την ανομβρία, είναι ανάγκη το πότισμα. Επαναλαμβάνω όμως ότι αν χρειαστεί να ληφθούν κάποια μέτρα σίγουρα αυτά θα ληφθούν και από τους αγρότες. Όμως αυτό θα πρέπει να μας το πουν οι ειδικοί. Δεν γνωρίζουμε κάτι ακόμη. Σαφώς και υπάρχουν ανησυχίες κα όλοι βρισκόμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τις μετρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη».
«ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ…»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Νίκος Δημόπουλος, επισημαίνει ότι «το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κρατήσεις μέσα τα ζώα και αυτήν την εποχή είναι πάρα πολύ δύσκολο. Είναι άνοιξη και αυτό είναι πολύ δύσκολο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επιπλέον ενημέρωση. Από εκεί και πέρα, ξέρω και από άλλες περιπτώσεις (όπως στην Δράμα) μετά από ένα τέτοιο περιστατικό παίρνονται προφυλάξεις για το προϊόν και όχι για το ζώο στην ουσία. Τα ζώα, ο,τι τρώνε αυτό βγάζουν. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε όμως καμία επιπλέον ενημέρωση και το καλό είναι ότι φυσάει αυτές τις ημέρες, οπότε ίσως αυτό βοήθησε και το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο. Δεν είμαι ειδικός όμως και δεν υπάρχει καμία περεταίρω ενημέρωση, ούτε σαν Σύλλογοι, ούτε από πλευράς κτηνιατρικής υπηρεσίας. Τα προληπτικά μέτρα με Δελτία Τύπου δεν λαμβάνονται. Οι κτηνοτρόφοι δεν είναι άνθρωποι που θα καθίσουν και θα δουν τι έχει γίνει. Αυτά γίνονται απευθείας με τις τοπικές αρχές. Αν θυμάστε για το πρόβλημα με την ευλογιά των προβάτων, υπήρχαν για παράδειγμα αστυνομικά μέτρα. Σε ειδοποιούσαν να μην βγάλεις τα ζώα και ότι θα έχεις επιπτώσεις αν τα βγάλεις. Αυτήν την στιγμή, από όσο γνωρίζω τουλάχιστον, δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο και επιπλέον αναφορικά με τα μέτρα».
«ΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ…»
«Προσωπικά είμαι της λογικής ότι με Δελτία Τύπου δεν μπορείς να πάρεις ουσιαστικά μέτρα. Αυτά είναι για το θεαθήναι και να τα λάβεις αν θέλεις προαιρετικά. Αν θέλεις να λάβεις μέτρα για να προστατεύσεις την παραγωγή, θα πρέπει να αναλάβεις και το κόστος (γιατί καλό είναι να λες βάλε τα ζώα μέσα, αλλά…). Θυμάμαι πως και με την ευλογιά καταστράφηκε κόσμος. Έλεγαν αφήστε 15 μέρες τα ζώα μέσα και μετά άλλες 15, όλοι αυτοί που ήταν κοντά στο κρούσμα πληρώθηκαν για 15 ημέρες και μετά δεν ξαναπληρώθηκαν για τις άλλες 15 για παράδειγμα. Έκανε δηλαδή ο καθένας το κομμάτι του, έπαιρνε τα μέτρα του αλλά αυτό έχει και ένα κόστος. Αλλιώς είναι προαιρετικό» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «…αυτές οι μονάδες που δεν είναι σταβλισμένες (που έτσι και αλλιώς έχουν ζωοτροφές) έχουν πολύ λίγα αποθέματα ζωοτροφών γιατί δεν έχουν βγει ακόμη παραγωγές. Έφυγε ο χειμώνας, καταναλώθηκαν και τώρα είναι στο τελείωμα. Περιμένουμε να έρθει ο Ιούνης, να ξεκινήσουν τα αλωνίσματα, τα τριφύλλια τώρα ξεκινούν και γενικά είναι μια περίοδος που τώρα αρχίζουμε και μαζεύουμε για τον χειμώνα. Οι σταβλισμένες μονάδες έχουν τον τρόπο γιατί κάθε μέρα τα ζώα τους τρώνε εκεί μέσα. Όλοι οι υπόλοιποι, το 90% δηλαδή των κτηνοτροφικών μονάδων είναι ή ημισταβλισμένες ή ελευθέρας βοσκής. Τα ζώα βγαίνουν συνεχώς έξω».