Παραλείψεις, ελλείψεις και κενά – Μεγάλα προβλήματα θα ανακύψουν με αποδείξεις απο POS

Ειρ. Μπατζακίδου: «Επισημάνθηκαν όλα στους αρμόδιους – Θα δούμε αν αλλάξει κάτι…»

 

Δεν ξεκίνησαν καν να υποβάλλουν δηλώσεις, κάποιοι εκ των φοροτεχνικών και λογιστών της Ξάνθης, που προσπαθούν να βρουν τα «πατήματά» τους αφενός και αφετέρου περιμένουν ακόμη να αναρτηθούν στο taxisnet τα απαραίτητα έντυπα, ειδικά για τις επιχειρήσεις.

Μάλιστα τα «κενά», οι παραλείψεις και τα προβλήματα συνεχίζονται, με το κυριότερο να έγκεινται στις…αποδείξεις των POS.

Ένα θέμα που όχι μόνο θα προβληματίσει φορολογούμενους και φοροτεχνικούς, αλλά ίσως επιφέρει τελικά και προβλήματα.

 

«ΚΑΠΟΙΟΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ…»

Ειδικότερα όπως εξηγεί στην «Θ» η Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης κ. Ειρήνη Μπατζακίδου, «μπορώ να πω ότι δεν έχω ξεκινήσει ακόμη να υποβάλλω δηλώσεις. Βλέπω βέβαια κάποια πράγματα, αλλά δεν έχω ξεκινήσει την υποβολή. Υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που έχουν ξεκινήσει αλλά δεν μπορώ να πω ότι 100% έχουν ξεκινήσει όλοι να υποβάλλουν δηλώσεις».

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ «ΚΕΝΑ»

Αναφορικά με το αν υπάρχουν προβλήματα, παραλείψεις, ελλείψεις και κενά η ίδια επισημαίνει ότι «υπάρχουν πολλά θέματα. Από φέτος για παράδειγμα πρέπει να συμπληρωθεί η φιλοξενία και από τον φιλοξενούντα και από τον φιλοξενούμενο. Εκεί θα υπάρξει θέμα, γιατί μέχρι τώρα αποδείχθηκε ότι πολλές φορές έβαζαν ότι φιλοξενούνται ενώ στην ουσία δεν ίσχυε αυτό και μπορεί αυτός που υποτίθεται ότι φιλοξενούσε, να μην το ήξερε καν. Τώρα αυτά θα διασταυρώνονται. Δεν γνωρίζω τι γίνεται αναφορικά με τον αριθμό των φορολογικών δηλώσεων, αλλά δεν είναι απίστευτο να υποβάλλονται τόσες πολλές δηλώσεις ημερησίως, γιατί μπορεί να υποβάλλονται απλές δηλώσεις μισθωτών. Δεν νομίζω όμως να υποβάλλει κανείς δήλωση επιχείρησης γιατί ακόμη το Ε3 μπορεί να μην είναι καν στο σύστημα. Οπωσδήποτε λόγω του νέου εντύπου θα υπάρχουν καθυστερήσεις για την υποβολή δηλώσεων των επιχειρήσεων».

 

«ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ POS»

«Είμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Τα λάθη και οι παραλείψεις έχουν επισημανθεί στους αρμοδίους από πολλούς φορείς και από το Οικονομικό Επιμελητήριο και από την ΠΟΦΕΕ και από συλλόγους γενικότερα. Όλα έχουν επισημανθεί και στα σεμινάρια που κάνουμε και έρχονται κατά διαστήματα άνθρωποι από το Υπουργείο Οικονομικών που είναι υπεύθυνοι για όλα αυτά. Έχουν επισημανθεί τα πάντα, αλλά θα δούμε πότε θα επιλυθούν και αν θα αλλάξει κάτι» συνεχίζει η ίδια, σημειώνοντας ότι «παράλληλα έχουμε θέματα και με τις αποδείξεις που έχουν ανεβάσει οι τράπεζες για το κτίσιμο του αφορολόγητου μέσω των POS. Εκεί για παράδειγμα, μπαίνουμε και βλέπουμε και κάτι αστρονομικά ποσά που δεν έχουν γίνει καν. Απευθυνόμαστε στην τράπεζα και τους λέμε: «τι είναι αυτά; Δεν έχει χρησιμοποιηθεί κάρτα, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ο λογαριασμός» και μας απαντούν ότι «δεν γνωρίζουν» και μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο να ψάξουμε τι είναι αυτά τα ποσά που ανέβηκαν σαν δαπάνες με POS. Ίσως θα πρέπει να επιληφθούν οι αρμόδιες αρχές και η διοίκηση, γιατί πρώτον πολλά από τα POS μπήκαν ετεροχρονισμένα, μετά το καλοκαίρι του 2017, με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να μην έχουν κάνει καν συναλλαγές με κάρτα. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν κάρτα και τουλάχιστον έτσι όπως το σκέφτομαι εγώ, θα έπρεπε και φέτος να ήταν πιλοτική η χρονιά, να λειτουργούσε το σύστημα όπως πέρυσι και πρόπερσι με το «κτίσιμο» του αφορολόγητου χωρίς να βάζουμε αποδείξεις, μέχρι να είναι έτοιμος ο κόσμος να χρησιμοποιήσει αυτές τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και να είναι έτοιμες οι τράπεζες να δώσουν τα πραγματικά στοιχεία, εφόσον θα ήταν και ενημερωμένοι όλοι οι επαγγελματικοί λογαριασμοί. Δυστυχώς ούτε και αυτό έγινε. Και σε αυτό είμαστε σε μερικό έλεγχο, παρόλα αυτά όμως υπάρχει πρόστιμο επί των αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν μαζευτεί μέσω POS και δεν μαζεύτηκαν. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα».