Σε εκλογικούς «ρυθμούς» ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης

Κάτι πάει να γίνει με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις στην αγορά της Ξάνθης-Χωρίς νόημα οι Κυριακές με ανοικτά καταστήματα

 

Έως τις 15 Μαΐου θα συνεχιστούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις με την εγκύκλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) προς τους συλλόγους μέλη της αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο του ν. 4177/2013, ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται καταρχήν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε περιφέρεια με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του τοπικού εμπορικού συλλόγου. Στις περιφερειακές ενότητες για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί απόφαση που να ανατρέπει όσα ισχύουν από το γενικό πλαίσιο, τότε η φετινή ενδιάμεση «εαρινή» εκπτωτική περίοδος, θα είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου».

Εκπτώσεις, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα «κίνησαν» ελαφρώς την τοπική αγορά. Ωστόσο τα περισσότερα καταστήματα της Ξάνθης, δεν άνοιξαν προχθές Κυριακή, όπως επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου, ο οποίος σημειώνει για πολλοστή φορά ότι «από τους ξανθιώτες δεν λείπει ο χρόνος αλλά το χρήμα».

Μάλιστα ο ίδιος αναφέρεται και στις επικείμενες εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 22 Μαΐου, ανακοινώνοντας μέσω της «Θ» ότι θα είναι και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία.

«ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ – ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΟΗΜΑ ΟΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣ…»

Ειδικότερα, για το κομμάτι των ενδιάμεσων εκπτώσεων, της Κυριακής που πέρασε αλλά και της κίνησης στην τοπική αγορά, ο κ. Μίλκογλου αναφέρει ότι «κάτι πήγε να γίνει αυτές τις ημέρες. Άλλοι μπαίνουν και κάνουν έρευνα αγοράς, άλλοι ψωνίζουν και γενικά έχει μια ελάχιστη κίνηση. Ο κόσμος είναι «μαζεμένος». Πρώτα πληρώνει ο,τι είναι να πληρώσει και μετά αφήνει ο,τι περισσεύει στην αγορά. Κάτι πάει να γίνει αλλά θα φανεί στις 15 του μηνός, όταν θα ανοίξουν και επίσημα οι εκπτώσεις. Αναφορικά με τα ποσοστά των εκπτώσεων, αξίζει να σημειώσουμε ότι τα εμπορεύματα είναι καινούρια, οπότε είναι στην ευχέρεια του τι μπορεί να κάνει ο κάθε καταστηματάρχης, γιατί και αυτό απορροφάται από εμάς. Αν έχουν στοκ, το «διώχνουν». Την περασμένη Κυριακή, στις 13.30 που πέρασα, δεν είδα πολλά μαγαζιά ανοιχτά. Δεν έβλεπα ούτε σακούλες, ούτε τίποτα. Είναι ελάχιστοι αυτοί που ανήκουν. Δεν λείπει ο χρόνος, αλλά το χρήμα. Χθες δεν είχε κίνηση για παράδειγμα. Άρα μην ψάχνουμε να βρούμε δικαιολογίες την Κυριακή. Το «πείραμα» της Κυριακής έχει αποτύχει εδώ και πολύ καιρό. Αν κάποιος που άνοιξε την Κυριακή είχε δουλειά, θα έχει την Δευτέρα, την Τρίτη ή την Τετάρτη; Τα χρήματα είναι συγκεκριμένα. Σε ο,τι αφορά τις αλυσίδες από την άλλη, σκεφτείτε ότι δουλεύουν καθημερινά 09.00 – 21.00. Το ωράριο αυτό έτσι και αλλιώς ένας μικρομεσαίος επαγγελματίας δεν μπορεί να το ακολουθήσει. Άρα ο κόσμος έχει αυτοπροσαρμοστεί. Οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες. Ο,τι θέλεις να αγοράσεις, ξέρεις ποια ώρα θα πας να το αγοράσεις, άρα δεν παίζει ρόλο το ότι άνοιξαν την Κυριακή. Αυτή που πήγαν στο σούπερ μάρκετ την Κυριακή δηλαδή, θα πάνε να ψωνίσουν μέσα στην εβδομάδα; Όχι. Γενικά για την τοπική αγορά δεν έχουν νόημα οι Κυριακές. Είμαστε μια επαρχιακή πόλη. Αν μπουν πέντε πελάτες την Κυριακή που είσαι ανοιχτός και τα ενοίκια και οι υποχρεώσεις σου τρέχουν, πάει να πει ότι βγάζεις τα έξοδά σου; Στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, το 1% των καταναλωτών να βγει έξω, θα γεμίσει. Εδώ στην Ξάνθη, οι πεντακόσιοι να βγουν έξω, που θα προλάβουν να μπουν;»

 

«ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ…»   

Αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές, ο κ. Μίλκογλου σημείωσε ότι «συνεχίζουμε και προσπαθούμε να προσφέρουμε ο,τι μπορούμε μέσα στην πόλη. Δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι. Είμαστε όλοι μαζί. Κοιτούμε να κάνουμε ο,τι καλύτερο για την Ξάνθη. Αυτό είναι και το δικό μου «μοτο». Έτσι λειτουργώ και προσπαθώ να κάνω ο,τι περνά από το χέρι μου για να στηρίξω οποιονδήποτε επαγγελματία και μη επαγγελματία και αυτό θέλουμε να κάνουμε. Να υπάρχει καλή συνεργασία με όλους τους φορείς και να κοιτάξουμε αυτήν την πόλη των «χιλίων χρωμάτων» να την ξανακάνουμε πόλη των «χιλίων χρωμάτων». Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος. Υπάρχει ενδιαφέρον για τις εκλογές. Η πόρτα είναι «ανοιχτή». Σε ψηφίζουν και αποφασίζουν για να εκλεγείς. Αν δεν είσαι σωστός και δεν μπορείς, γιατί να συνεχίσεις; Είμαι πάντα αυτής της άποψης. Οπότε όταν θα γίνουν οι εκλογές με το καλό, εκεί θα αναδειχθούν όλα».