Ετοιμάζεται ειδικός χώρος προσευχής για μουσουλμάνους στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Συμφωνούν –αν και δεν γνώριζαν την χρονική στιγμή- Μητροπολίτης και Μουφτής Ξάνθης

«Παρενέργειες» από το προσωπικό στα «socials»

Τι λέει η πρόεδρος των εργαζομένων

 

Αίσθηση και εύλογες απορίες δημιούργησε η αποκλειστική είδηση της «Θ» και της thraki.com.gr το βράδυ της Τρίτης, αναφορικά με την προετοιμασία ειδικού χώρου στο Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου θα μπορούν να προσεύχονται ασθενείς και επισκέπτες μουσουλμανικού θρησκεύματος (κάτι δηλαδή σαν ένα μικρό τέμενος).

Οι απορίες, αλλά και οι πρώτες αντιδράσεις, δεν αφορούσαν την λειτουργία ενός τέτοιου χώρου, αλλά την «μυστικότητα» κάτω από την οποία μπήκε σε εφαρμογή μια ειλημμένη απόφαση. Κι αυτό συνάγεται από το γεγονός, ότι ούτε ο νόμιμος Μουφτής, αλλά ούτε και ο Μητροπολίτης Ξάνθης γνώριζαν για την προετοιμασία του χώρου και την ακριβή χρονική στιγμή λειτουργίας του, τουλάχιστον μέχρι χθες το πρωί, όταν ενημερώθηκαν από την «Θ».

 

«ΑΠΟΦΑΣΗ Υ.ΠΕ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙ…ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΠΑΣΧΟΥ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ»

Η «Θ» επικοινώνησε με την Πρόεδρο των Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Δώρα Πλαστήρα, αφού δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Διοικητή του ιδρύματος, η οποία ανέφερε για το θέμα ότι «ο συγκεκριμένος χώρος, είναι ένας χώρος 1χ1. Αυτός ο χώρος βρίσκεται ακριβώς πριν την Ψυχιατρική Κλινική, αριστερά. Είναι ένας μικρός χώρος. Μετά το αμφιθέατρο, στα αριστερά πηγαίνοντας προς την Ψυχιατρική.  Είναι «φήμη» αυτό που ακούστηκε ότι θα γίνει τέμενος. Ισχύει ότι υπάρχει αλλά δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί. Τώρα τον δημιουργούν. Έβαψαν λίγο και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, από όσο γνωρίζω, τίποτε περί εγκαινίων. Δεν ξέρω για εγκαίνια. Ακόμη φτιάχνουν πράγματα. Αυτό είχε αποφασισθεί επί διοικήσεως του κ. Πάσχου ακόμη. Είναι δηλαδή παλιό. Δεν είναι απόφαση μόνο του Διοικητή. Είναι απόφαση της 4 Υ.ΠΕ στην οποία ανήκουμε εμείς. Ανάλογος χώρος λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη. Είναι με την σύμφωνη γνώμη του Δεσπότη. Ο Δέσποτας είναι ενημερωμένος, έχει συμφωνήσει και έχει δώσει άδεια».

 

«ΣΕΒΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΠΑΡΑΛΟΓΟ»

Μάλιστα η κ. Πλαστήρα, δεν παρέλειψε να εκφράσει και την δική της άποψη, σημειώνοντας ότι «επειδή οι μουσουλμάνοι είναι στην πόλη μας, δεν βρίσκω παράλογο για τους ασθενείς τους που νοσηλεύονται, να έχουν έναν μικρό χώρο για να προσεύχονται. Είναι πολύ μικρός ο χώρος. Μάλιστα το πρωί που πέρασα δεν είχε τοποθετηθεί τίποτα. Αλλά αυτήν την στιγμή, σεβόμενοι τον συνάνθρωπο που έχει μια διαφορετική θρησκεία, νομίζω πως το να «αντιδρούμε» θα φέρει μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Πρώτα από όλα, όταν ο Δεσπότης μας έδωσε την συγκατάθεσή του και γίνεται με την άδειά του, δεν νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι ή να σχολιάσουμε κάτι. Δεν γνωρίζω αν το γνωρίζει ο Μουφτής Ξάνθης, αλλά λογικά πρέπει να το γνωρίζει. Γιατί να μην το γνωρίζει; Και εγώ άκουσα από κάποιους ότι τους ενοχλεί. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί ο καθένας να πει και να γράψει ό,τι θέλει.  Εγώ εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη, δέχομαι απόλυτα ότι πολλοί μπορεί να μην το βρίσκουν σωστό. Το σέβομαι. Αλλά προσωπικά θεωρώ ότι είναι λογικό και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας να έχουν έναν τέτοιο χώρο».

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ: «ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗ»

Στην συνέχεια και με αφορμή την φράση της κ. Πλαστήρα ότι «δόθηκε άδεια από τον Δεσπότη», η «Θ» επικοινώνησε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Ο ίδιος, απάντησε λακωνικά ότι «ένας τέτοιος χώρος λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη εδώ και χρόνια. Ένας τέτοιος χώρος λειτουργεί επίσης εδώ και χρόνια στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής. Άρα λοιπόν ήταν φυσικό να ζητηθεί κάποιος χώρος και για εδώ. Αυτό μόνο μπορώ να πω. Αυτοί οι χώροι και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής, λειτουργούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή, αυτά δεν μένουν μυστικά, αφού πρόκειται για έναν χώρο που θα μπορούσε κάποιος να προσευχηθεί. Ήταν κάτι που λειτουργούσε στα άλλα νοσοκομεία και επομένως κάποια στιγμή, λειτουργεί και εδώ».

 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ -ΜΟΥΦΤΗ

Ωστόσο, χθες και προφανώς μετά από επικοινωνία μεταξύ των δύο θρησκευτικών ηγετών, εκφράσθηκε η απόλυτη συμφωνία ώστε να λειτουργήσει αυτός ο χώρος και επίσημα, με τον Μουφτή κ. Σινίκογλου μάλιστα να δηλώνει στην «Θ» πως κάτι τέτοιο θεωρείται αυτονόητο και πως το χαιρετίζει εγκάρδια.