Το προσεχές Σαββατοκύριακο το 2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο ΑΜΘ στην Ξάνθη

Δ. Κάλφα: «Σημαίνει τα μέγιστα για την Ξάνθη και για τον φαρμακοποιό…»

Η συμβολή του φαρμακοποιού στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, όπως η διαχείριση του αναπνευστικού και ο σακχαρώδης διαβήτης, η έννοια της αυτοφροντίδας, η σημασία του εμβολιασμού, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό φαρμακείο στο πλαίσιο της νέας κοινωνικο-οικονομικής πραγματικότητας, θα αποτελέσουν αντικείμενα συζήτησης στο 2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Αν. Μακεδονίας-Θράκης που διοργανώνουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και οι Συνεταιρισμοί της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την ευθύνη του Φ.Σ. Ξάνθης. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Μαΐου 2018 στο ξενοδοχείο ELISSO στην Ξάνθη.

Χορηγοί επικοινωνίας της διοργάνωσης είναι η εφημερίδα «ΘΡΑΚΗ» και η Thraki.com.gr

 

«ΜΕΓΙΣΤΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ…»

Για την αναγκαιότητα αλλά και την συμβολή του παραπάνω συνεδρίου, μίλησε στην «Θ» η Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Νομού Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα η οποία ανέφερε ότι «το συνέδριο αυτό σημαίνει τα μέγιστα για την Ξάνθη γιατί είναι δύσκολο να γίνονται περιφερειακά συνέδρια. Όπως γνωρίζετε όλα τα συνέδρια «τραβούν» προς το κέντρο, γιατί οι χορηγοί προτιμούν να έχουν κεντρικά παρά περιφερειακά συνέδρια. Πριν από δύο χρόνια έγινε στον Νομό Ροδόπης. Τώρα επαναλαμβάνεται στην Ξάνθη και έπειτα από δύο χρόνια θα γίνει στις Σέρρες. Καταφέραμε να το καθιερώσουμε σαν θεσμό αυτό το Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και νομίζω ότι θα προσπαθήσουμε ώστε να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες του συνεδρίου όλοι μαζί».

 

«ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ…»

«Για τον φαρμακοποιό της Ξάνθης, όπως και για κάθε άλλο φαρμακοποιό έχει μεγάλη σημασία από την άποψη ότι διευρύνονται οι γνώσεις του όσον αφορά το φάρμακο και την διαχείρισή του και ενισχύει την παρουσία του φαρμακοποιού στην  πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οποιοσδήποτε πολίτης, απευθύνεται στο φαρμακείο, συνήθως επειδή είναι πιο προσφιλές πρόσωπο ο φαρμακοποιός. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, για να μην παρεξηγηθούμε και με τους γιατρούς, προσφέρουμε όντως σημαντικές υπηρεσίες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Με τα διάφορα σεμινάρια που θα γίνουν στο συνέδριο, προσπαθούμε να αναδείξουμε τον ρόλο μας, να τον ενισχύσουμε και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες, όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» συνεχίζει η ίδια, σημειώνοντας ότι «θα γίνουν σεμινάρια ομοιοπαθητικής, θα γίνουν και ομιλίες για να δούμε που βαδίζουμε, που βρισκόμαστε και τι προοπτικές έχει το φαρμακείο. Προσπαθούμε να βρούμε διεξόδους για την επιβίωση του φαρμακείου. Η πορεία του φαρμακοποιού του σήμερα, είναι πολύ διαφορετική από τα παλαιότερα έτη καθώς ολοένα και διευρύνονται οι ορίζοντες στην διαχείριση του φαρμάκου. Έρχονται νέα φάρμακα, άλλα μπαίνουν σε μάρκετ και εκεί είναι που ο φαρμακοποιός πρέπει να στηρίξει την θέση του και να δώσει να καταλάβει στον πολίτη ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα. Με τις γνώσεις που κατέχει, θα προσπαθήσει να τον πείσει πως και η βιταμίνη και το παραφάρμακό του θα πρέπει να είναι από τον χώρο του φαρμακείου. Χάσαμε μεγάλο τμήμα από την ύλη μας, χωρίς να ήταν αναγκαίο».

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Μάλιστα η κ. Κάλφα δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «το Σάββατο το βράδυ θα γίνει μια ομιλία από τον Καθηγητή Παιδιατρικής  κ. Χατζημιχαήλ,  σχετικά με τους εμβολιασμούς. Επειδή υπάρχει αντιεμβολιαστικό κίνημα από πολλούς γονείς, θα μπορούσε και κάποιος που θέλει να ενημερωθεί για τους εμβολιασμούς, να προσέλθει, να παρακολουθήσει την ομιλία και να καταλάβει ότι είναι σημαντικό να εμβολιάζονται τα παιδιά μας. Η Διεύθυνση Υγείας έκανε 200 εμβόλια στο Δροσερό για την Ιλαρά για παράδειγμα. Έχουμε επιδημίες».

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει:

– Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Το φαρμακείο του σήμερα: προκλήσεις και ευκαιρίες», στο οποίο συμμετέχουν οι κ.κ. Απόστολος Βαλτάς, αντιπρόεδρος Α’ ΠΦΣ, πρόεδρος Φ.Σ. Λέσβου, Σεραφείμ Ζήκας, γενικός γραμματέας ΠΦΣ, πρόεδρος ΙΔΕΕΑΦ, πρόεδρος Φ.Σ. Θήβας, Αναστάσιος Τερζής, πρόεδρος Φ.Σ. Έβρου, Σίσσυ Ρακιτζή, πρόεδρος Φ.Σ. Καβάλας, Αλέξανδρος Τσαπέκος, πρόεδρος Φ.Σ Ροδόπης και Αναστάσιος Ρόντσης, πρόεδρος Φ.Σ. Σερρών.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η πρόεδρος του Φ.Σ. Ξάνθης, κα Δέσποινα Κάλφα, ενώ εισαγωγική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

-9 ομιλίες επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος

– Σεμινάριο Ομοιοπαθητικής με θέμα «Βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής – ο ρόλος του φαρμακοποιού»

Το συνέδριο απευθύνεται στους περισσότερους από 800 φαρμακοποιούς από τους νομούς Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, αλλά και από όλα τα μέρη της χώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο και για να κάνετε την εγγραφή σας, επισκεφτείτε το www.panmakthrakiko.gr

Οι φαρμακοποιοί που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο θα λάβουν 12 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών από το ΙΔΕΕΑΦ.