Καζάνι που βράζει το Κέντρο Μεταναστών της Αστυν. Σχολής Ξάνθης

«Μείον» το προσωπικό, «συν» οι μετανάστες, καθημερινοί οι αυτοτραυματισμοί και τα επεισόδια

Νικ. Γουναρίδης: «Επικίνδυνη η κατάσταση και για την ακεραιότητα των αστυνομικών…»

 

Όλα στο…«κόκκινο» φαίνεται πως βρίσκονται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο (Αστυν. Σχολή) Ξάνθης, όπου το λιγοστό δυναμικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, έχει αυξημένες υποχρεώσεις αλλά και την ευθύνη της σωματικής ακεραιότητας των μεταναστών, αφού είναι καθημερινοί τόσο οι αυτοτραυματισμοί όσο και οι τσακωμοί μεταξύ τους.

Εν τω μεταξύ από υγειονομικής πλευράς, ναι μεν το θέμα της καθαριότητας έχει επιλυθεί από πέρυσι ακόμη, αλλά τα πενιχρά οικονομικά και η έλλειψη χρηματοδότησης «ρημάζουν» ακόμη και τα υδραυλικά και τα συστήματα αποχέτευσης, συνεπώς η «ωρολογιακή υγειονομική βόμβα» παραμένει.

Τα προβλήματα όμως συνεχίζονται καθώς ούτε οι μεταγωγές δεν μπορούν να γίνουν απρόσκοπτα, αφού λόγω της μεταφοράς του Τ.Σ.Φ Κοτύλης, οι αστυνομικοί στο ΠΡΟΚΕΚΑ, αναγκάζονται να ζητήσουν από άλλες υπηρεσίες και διευθύνσεις τα απαραίτητα για την μεταφορά των μεταναστών, οχήματα.

 

«ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ…»

Κατάσταση την οποία επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης ο οποίος αναφέρει επακριβώς ότι «όταν πρωτοξεκίνησε να λειτουργεί το ΠΡΟΚΕΚΑ, υπεύθυνο για τον τρόπο λειτουργίας του ήταν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης (Τ.Σ.Φ) Κοτύλης. Ήταν και αυτό μέσα και λειτουργούσε. Όμως το τελευταίο διάστημα, με διαταγή του Διευθυντή, το Τ.Σ.Φ Κοτύλης βγήκε έξω για να διενεργεί ελέγχους για τις ροές που έρχονται από τον Έβρο και για αυτόν τον λόγο έχει μειωθεί πάρα πολύ το προσωπικό. Αυτήν την στιγμή είναι πολύ λίγοι και δεν επαρκούν για την σωστή φύλαξη του κέντρου. Δεν είναι μόνο η φύλαξη στο κέντρο. Υπάρχουν και άλλες αρμοδιότητες όπως για παράδειγμα η φύλαξη κάποιων μεταναστών στο νοσοκομείο. Εντωμεταξύ έχει καθημερινά μεταγωγές στην Ορεστιάδα (στο Κέντρο Ταυτοποίησης Υπηκοότητας Αλλοδαπών)».

«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ ΟΙ ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ….»

«Αν το προσωπικό που υπάρχει σε κάθε βάρδια είναι κατά μέσο όρο δέκα άτομα, καταλαβαίνετε ότι είναι ελάχιστοι αυτοί που μένουν πίσω. Η φύλαξη μέσα στο κέντρο έχει φτάσει να είναι πολύ επικίνδυνη για τους ίδιους τους συναδέλφους. Είναι πολύ ελάχιστοι οι συνάδελφοι εκεί» συνεχίζει ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τους μετανάστες του ΠΡΟΚΕΚΑ, επισημαίνει ότι «οι μετανάστες φρουρούνται νόμιμα γιατί έχουν αποφάσεις για απέλαση ή επιστροφή στην χώρα τους και επειδή πολλοί είναι αντιδραστικοί, έχουμε αυτοτραυματισμούς και επεισόδια μεταξύ τους (επειδή είναι από πολλές χώρες) σε καθημερινή βάση. Το προσωπικό που είναι εκεί δεν επαρκεί και η κατάσταση πλέον είναι πολύ επικίνδυνη και για την σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων. Έχουμε φτάσει στα άκρα. Έχουμε ενημερώσει την φυσική και πολιτική ηγεσία μας, έχουμε κινηθεί για αυτό το θέμα, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει μια λύση. Τα άτομα κατά μέσο όρο σε κάθε βάρδια είναι δέκα, με τις άδειες που έχει ο καθένας και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

«ΧΩΡΙΣ ΟΧΗΜΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»

Τα προβλήματα ωστόσο δεν σταματούν εδώ, αφού όπως υπογραμμίζει ο κ. Γουναρίδης «το κέντρο δεν έχει δικά του οχήματα. Εξυπηρετούνταν από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης. Για να κάνουν οι συνάδελφοι δηλαδή, μια μεταγωγή στην Ορεστιάδα, δανείζονται οχήματα από άλλες υπηρεσίες και διευθύνσεις. Από το 2013 έχουν να έρθουν κονδύλια για να μπορεί να λειτουργεί καλύτερα το κέντρο, για να γίνουν κάποιες συντηρήσεις των εγκαταστάσεων που επηρεάζουν την εργασία αλλά και την υγειονομική κάλυψη μεταναστών και προσωπικού. Το θέμα της καθαριότητας έχει επιλυθεί από την περασμένη χρονιά. Το ζήτημα όμως είναι πως υπάρχουν πολλά προβλήματα. Δεν υπάρχει για παράδειγμα σωστή συντήρηση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι ένα πρόβλημα που καθημερινά αυξάνει τους κινδύνους. Αν δεν λειτουργούν τα υδραυλικά όπως πρέπει για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες 270 μεταναστών, μπορείτε να αντιληφθείτε τον κίνδυνο. Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως ούτε το σύστημα φύλαξης συντηρείται σωστά, οι κάμερες και οι συναγερμοί, το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και αυτά δεν λειτουργούν σωστά. Είναι όλα στο «όριο» και το ζήτημα είναι πως για το θέμα του κέντρου έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Εξ αρχής σαν σωματείο θέλαμε να λειτουργεί η Αστυνομική Σχολή και όλα τα προβλήματα ξεκινούν από εκεί. Αν δεν αλλάξει η πολιτική του κράτους, να ανοίξουν οι σχολές, να προσλάβουν προσωπικό, να ανοίξει και η Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης, δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Αντιθέτως ολοένα και θα διατρανώνεται. Προσπαθούμε να ανακινήσουμε το θέμα της σχολής, τους ζητούμε περισσότερο προσωπικό. Δεν γίνεται να προσλαμβάνονται 250 αστυφύλακες σε όλη την Ελλάδα και το 50% να μένει στην Αθήνα και στην επαρχία να έρχονται ελάχιστοι».

 

270 ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΚΕΚΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των μεταναστών αυτήν την στιγμή στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Ξάνθης, ανέρχονται περίπου στους 270. Βάσει όμως της «δύναμης» και σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, θα έπρεπε να είναι το 1/3 του αριθμού που μπορεί να φιλοξενήσει, αλλά λόγω των μεταναστευτικών ροών και των διακινήσεων, ο αριθμός αυτός παραμένει αυξημένος, χωρίς βέβαια από την άλλη να αυξηθεί και το έμψυχο «δυναμικό» από πλευράς Αστυνομίας.