Τρεις συσκέψεις χθες για τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σε Καβάλα, Δράμα και Αλεξανδρούπολη

Οι  συνέπειες για την Ελληνική Κτηνοτροφία από τη ραγδαία πτώση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, οι αιτίες και οι αφορμές της πτώσης αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης των «πληγών» ήταν οι βασικοί άξονες που συζητήθηκαν κατά τις χθεσινές (και ταυτόχρονες συσκέψεις) σε Δράμα Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, με τους κτηνοτρόφους της περιφέρειας και με την συμμετοχή βουλευτών, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων καθώς και  εκπροσώπων των Δήμων και φορέων που εμπλέκονται με την κτηνοτροφική παραγωγή.

«Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ…»

«Συζητήσαμε για τις αθρόες ελληνοποιήσεις που γίνονται, με τις οποίες δεν ασχολείται κανείς και στην ουσία αυτό που παθαίνουμε είναι να πωλείται το προϊόν σαν ελληνικό. Αυτό έχει σαν παρελκόμενο να πέφτουν και οι τιμές του παραγωγού. Στην ουσία σε έχουν στο «χέρι» και μετά παίζουν με το δικό σου προϊόν. Εμείς ζητούμε να υπάρχει έλεγχος, καθώς δεν υπάρχει. Αν διαβάσετε τις εξαγγελίες του κ. Αποστόλου την περασμένη Τετάρτη, θα γελάσετε και θα πείτε τι γίνεται τώρα; Γίνονται εξαγγελίες για κάποια αυτονόητα πράγματα που θα γίνουν τα οποία εμείς νομίζαμε ότι ήδη γίνονταν και τελικά δεν γίνεται τίποτα από αυτά μέχρι σήμερα. Ο έλεγχος είναι το πρόβλημα το μεγάλο. Όταν ένα προϊόν μειώνεται κατά 15-20% και όταν η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών έχει εισόδημα 7000-1000 ευρώ, με την μείωση της τιμής, «τελειώνει» και το εισόδημα» αναφέρει στην «Θ» ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Νίκος Δημόπουλος, επισημαίνοντας ότι «ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ένας. Επειδή δεν μπορείς να πεις ότι δεν εισάγουμε από ευρωπαίκές χώρες τουλάχιστον, από την στιγμή που δεν μπορείς να βάλεις συγκεκριμένη τιμή σε ένα προϊόν για να πεις ότι «έχει αυτήν την τιμή και από εκεί και πάνω θα αγοράζουν οι γαλακτοβιομηχανίες» και δεν μπορείς να ελέγξεις την τιμή του προϊόντος, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ελέγξεις τις ελληνοποιήσεις. Να κάνεις ελέγχους και να φέρεις ισορροπία στην αγορά. Δεν ήρθε ξαφνικά το θέμα των «ελληνοποιήσεων». Πάντα γινόντουσαν ελληνοποιήσεις, πάντα γινόντουσαν και εισαγωγές. Το θέμα είναι πως ήταν σε χαμηλότερο ποσοστό και έτσι η τιμή κρατούνταν σε ένα λογικό επίπεδο. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει έλεγχος. Μπορούμε να πούμε και κάποια πράγματα για το πώς θα γίνει. Όμως θεωρώ ότι όταν ο Υπουργός έχει συμβούλους και επιστήμονες που παίρνουν πολύ υψηλούς μισθούς, δεν είναι δική μας δουλειά να βρούμε τον τρόπο. Τον τρόπο θα τον βρει το Υπουργείο».

 

«ΜΕ ΕΝΤΑΣΕΙΣ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ…»

Αναφορικά με το πώς πήγαν οι συσκέψεις, ο ίδιος σημειώνει πως «στην Καβάλα κάποια στιγμή υπήρξε μεγάλη ένταση. Κάποιοι κτηνοτρόφοι που έμαθαν για την σύσκεψη (ενώ εμείς ενημερώνουμε τα μέλη μας με μηνύματα) όταν διάβασαν στις εφημερίδες ότι γίνεται, ήρθαν, κάθισαν και μίλησαν αλλά κάποια στιγμή επικράτησε ένταση. Είναι λογικό βέβαια να υπάρχει ένταση όταν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά το θέμα είναι πως και αυτοί που ακούν και βλέπουν την ένταση, να καταλαβαίνουν ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι». Υπήρχαν αρκετές εντάσεις αλλά έπειτα λύθηκε η παρεξήγηση. Όταν το «λες» στον Βουλευτή που είναι ένας από τους τρεις της Κυβέρνησης, θεωρεί ότι τα «ρίχνεις» όλα επάνω του. Δεν είναι όμως. Εσύ «βλέπεις» την κυβέρνηση απέναντί του. Όχι τον συγκεκριμένο άνθρωπο γιατί έχουμε με πολιτικές, όχι με την πολιτική του συγκεκριμένου ανθρώπου. Με το εμπάργκο της Ρωσίας, «ξεφορτώνονται» όλες οι χώρες αυτό που τους περισσεύει. Θα πρέπει να δεις και εσύ σαν χώρα ότι πρέπει να προστατεύσεις την παραγωγή. Δεν μπορείς να γίνεις ο «σκουπιδοτενεκές» όλης της Ευρώπης. Το συμπέρασμα είναι πως όλοι μας πάντα έχουμε δίκιο. Συνήθως στα δικά μας θέματα όλοι θεωρούν ότι έχουμε δίκιο γιατί βλέπουν ότι έχουμε δύσκολο επάγγελμα. Από εκεί και πέρα όμως, μας έχουν πει ότι ήδη έχουν μιλήσει οι βουλευτές της περιφέρειας (τουλάχιστον οι κυβερνητικοί). Το θέμα είναι το αποτέλεσμα. Εμείς είπαμε ότι δεν πρόκειται για ερασιτεχνικούς αγώνες για να πούμε ότι μετράει η προσπάθεια. Το θέμα είναι τι αποτέλεσμα θα έχει αυτή η ιστορία».

 

«ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ…»

«Για ακόμη μια φορά σε αδιέξοδο. Σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές για την ελληνική κτηνοτροφία των τελευταίων δεκαετιών. Η ελληνική παραγωγή απροστάτευτη στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ των γαλακτοβιομηχάνων και μεταξύ των εμπόρων.

Αδίστακτοι οι περισσότεροι με σκοπό το πρόσκαιρο κέρδος, ασύδοτοι από την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών και με απύθμενο θράσος, υποτιμούν, εκβιάζουν και ασελγούν χωρίς έλεος σε βάρος της κτηνοτροφικής παραγωγής της πατρίδας μας και πάνω από τον αδύναμο οικονομικά Έλληνα κτηνοτρόφο. Εξευτελιστικές τιμές σε γάλα και κρέας, στις τιμές παραγωγού, με τις τιμές όμως στο ράφι της λιανικής πώλησης αντί να πέφτουν να αυξάνονται.

Το κόστος παραγωγής δυσανάλογο των οικονομικών δυνατοτήτων του Έλληνα κτηνοτρόφου, γίνεται θηλιά που τον πνίγει και τον γονατίζει. Υπερφορολόγηση (άμεση και έμμεση), ασφαλιστικές εισφορές, υψηλά επιτόκια δανεισμού, ζωοτροφές, καύσιμα, ρεύμα, φάρμακα και κάθε είδους εφοδίων, όλα αυξάνονται. Όποιος χρησιμοποιεί μολύβι και χαρτί τα παρατάει και φεύγει» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώνοντας ότι «ο σχεδιασμός της εγκατάλειψης της υπαίθρου και της κτηνοτροφικής παραγωγής βαίνει καλώς. Υπάρχουν πάντα πρόθυμοι για να εφαρμόσουν τέτοιου είδους πολιτικές. Ίσως να είναι το μόνο πλάνο που εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και πετυχαίνει το σκοπό του σε αυτή τη χώρα.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και των αρμόδιων φορέων για τον έλεγχο και προστασία της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά και της αποτροπής των επιτήδειων στην εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού, μέσω των ελληνοποιήσεων, βρίσκονται σε λήθαργο.

Φτάσαμε μπροστά στον γκρεμό. Υπάρχουν δύο λύσεις, ή προχωράμε εμπρός και γκρεμιζόμαστε ή γυρνάμε και αντιμετωπίζουμε αυτούς που μας σπρώχνουν στον γκρεμό. Για μας υπάρχει μόνο η δεύτερη λύση. Όλοι αυτοί που μας βλέπουν σαν το εύκολο θύμα, ήρθε η ώρα να πάρουν την απάντησή τους. Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες μας. Η απάντηση είναι μόνο εμείς οι ίδιοι και όσοι πραγματικά συστρατευτούν μαζί μας και στηρίξουν με πράξεις την ελληνική κτηνοτροφία. Φτάνουν πια τα όμορφα λόγια συμπάθειας και οι καλές προθέσεις».