Το αποχαιρετιστήριο γεύμα του Εκκλησιαστικού Λυκείου/Γυμνασίου Ξάνθης προς τιμήν των τελειοφοίτων μαθητών/τριών του σχολικού έτους 2017-18

Την Τρίτη 22 Μαΐου 2018 το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Ξάνθης τίμησε τους τελειόφοιτους μαθητές και μαθήτριες με την καθιερωμένη και πατροπαράδοτη παράθεση γεύματος για την αποφοίτησή τους.

Τύχη αγαθή για όσους από τους μαθητές/μαθήτριες επέλεξαν για τη φοίτησή τους το Εκκλησιαστικό Σχολείο Ξάνθης, ένα ξεχωριστό σχολείο, με ιδιαίτερη, μακρά παράδοση που μετρά, ήδη, 73 έτη αδιάλειπτης, επιτυχούς λειτουργίας και προσφοράς στη χριστιανική κοινότητα όχι μόνον της πόλης μας, αλλά της ευρύτερης περιοχής της Θράκης και της Μακεδονίας και τα τελευταία χρόνια των Βαλκανίων.

Στη σημερινή εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, το Εκκλησιαστικό Σχολείο Ξάνθης είναι ο τύπος του σχολείου που ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών, δεν αρκείται στην παροχή μόνον των απαραίτητων και αναγκαίων εφοδίων για την επιτυχή μετάβαση των μαθητών/τριών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά φροντίζει, με τη δωρεάν πρόσθετη διδακτική στήριξη σε ολιγομελή τμήματα, με εντατική και επισταμένη διδασκαλία από έμπειρους καθηγητές, ώστε η φοίτηση να είναι η, κατά το δυνατόν, άριστη και αποτελεσματική. Παράλληλα, η Διεύθυνση και το προσωπικό του σχολείου λαμβάνει μέριμνα ώστε η φοίτηση στο Εκκλησιαστικό Σχολείο Ξάνθης να είναι εμπειρία ζωής, σφυρηλατώντας την προσωπικότητα των μαθητών/τριών με αρχές ανθρωπιστικής παιδείας, με αξίες χριστιανικές και πανανθρώπινες, απαραίτητες και καθοδηγητικές για όλη τους τη ζωή.

Στην προσφορά του σχολείου, πρωτίστως, αναφέρθηκε στον αποχαιρετιστήριο λόγο, που εκφώνησε, ο εκπρόσωπος των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, Ανδρέας Παντέας. Κάνοντας σύντομη αναδρομή στη σχολική φοίτηση των τελειοφοίτων έκανε ιδιαίτερη μνεία στις χριστιανικές αξίες και τα ανθρωπιστικά ιδανικά που το σχολείο τους εμφύσησε, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησαν, στις διαπροσωπικές σχέσεις και τις φιλίες που δημιούργησαν και καλλιέργησαν στα χρόνια της μαθητείας τους. Δεν λησμόνησε να ευχαριστήσει όλους, όσοι άοκνα στάθηκαν συμπαραστάτες στην επίμοχθη προσπάθειά τους: τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμονα, τον Διευθυντή του Σχολείου και υπεύθυνο του οικοτροφείου π. Στέφανο Τρασανίδη, τους καθηγητές, το βοηθητικό προσωπικό, και τέλος τους άλλους συμμαθητές τους.

Το γεύμα παρατέθηκε στον χώρο του εστιατορίου του Σχολείου και παραβρέθηκαν, ως οικοδεσπότης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχαήλ Λομβαρδέας, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος και ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, ο Προϊστάμενος Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Σύμβουλος Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου μας, η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ξάνθης, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης και τα μέλη της Σχολικής Εφορείας. Επίσης, σύνολη η σχολική μας κοινότητα με τον Διευθυντή της Εκκλησιαστικής Σχολής πρωτοπρεσβύτερο Στέφανο Τρασανίδη, τον Σύλλογο των διδασκόντων καθηγητών  και τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών δώρων από τον Σεβασμιότατο κ.κ. Παντελεήμονα προς τους τελειόφοιτους αλλά και η ανταπόδοση, από μέρους τους, συμβολικού «αντιδώρου» ως έκφραση σεβασμού, αγάπης και ευγνωμοσύνης για την πατρική στοργή με την οποία τους περιέβαλε όλα τα χρόνια. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη αποχαιρετιστήρια ομιλία του Σεβασμιοτάτου και τις θερμές ευχές για ευόδωση των προσπαθειών τους, καλή επιτυχία στις εξετάσεις και καλή συνέχεια στη σταδιοδρομία τους.