Οι αγρότες έκαναν αιτήσεις και περιμένουν ακόμη την…κάνναβη

Χάθηκε κάθε ελπίδα, τουλάχιστον για φέτος, αναφορικά με τον…ερχομό της κάνναβης στην Ξάνθη, μέρα από την πολλά υποσχόμενη Καναδική Εταιρία «Aphria» που δεν προλάβαινε να επενδύσει.

Ωστόσο χωρίς περεταίρω ενημέρωση τόσο για το τι μέλλει γενέσθαι, όσο και για το τι…απέγιναν τα αιτήματα ή καλύτερα οι «φόρμες» εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παραμένουν οι αγρότες της περιοχής, που πραγματικά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το εγχείρημα αυτό.

Αιτήματα τα οποία παραδόθηκαν στην εταιρία THE LAB, εκπρόσωπος της οποίας είναι ο Νίκος Χατζόπουλος, ο οποίος σημειώνει με έμφαση στην «Θ» πως «η εταιρία έχει ολοκληρώσει όλα όσα ανέλαβε να κάνει».

 

«ΑΓΝΩΣΤΗ Η…ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ»

Ειδικότερα από πλευράς αγροτών, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κωνσταντίνος Δαλάτσης αναφέρει στην «Θ» ότι «είχε γίνει μια εκδήλωση ενδιαφέροντος και προσωπικά και εγώ υπέβαλλα την αίτηση. Δεν έλεγε κάτι άλλο όμως. Η «φόρμα» δεν είχε ούτε στοιχεία, ούτε τιμές, ούτε εξηγούσε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επένδυση. Δεν υπήρξε κάτι άλλο πιο επίσημο. Τα έγγραφα αυτά βέβαια δεν γνωρίζω που βρίσκονται. Τα πήραν αυτοί που «εκπροσωπούσαν» την εταιρία και μέχρι εκεί. Δεν ξέρω μετά τι απέγιναν. Δεν ξέρω αν τα προώθησαν στην εταιρία. Αυτοί ήθελαν να δουν πόσα περίπου στρέμματα θα καλλιεργηθούν. Εκπρόσωπος της εταιρίας αυτής είναι ο κ. Χατζόπουλος. Μαζί με αυτόν ήταν και ο κ. Λαζαρίδης και ο κ. Νεραντζής από το γραφείο του κ. Γιαννακίδη. Δεν γνωρίζουμε κάποιους άλλους. Στην ουσία τις αιτήσεις αυτές τις μάζευε το γραφείο αυτό. Η «τύχη» τους δεν γνωρίζουμε ποια είναι. Τις μάζεψαν αλλά το τι έγινε από εκεί και πέρα δεν το γνωρίζω. Εκτιμώ ότι αυτό το έκανε η εταιρία που ήταν να συνεργαστεί με τους αγρότες για να έχει μια εικόνα αναφορικά με το πόσα στρέμματα θα καλλιεργηθούν. Αν δεν έχουν αυτοί ενημέρωση που είχαν άμεση επαφή, που μας έδωσαν τα έγγραφα να τα συμπληρώσουμε, δεν μπορούμε να ξέρουμε εμείς κάτι παραπάνω».

 

«ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ Ή ΗΤΑΝ ΕΝΑ…ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ»

«Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον γενικότερα. Εκτιμώ ότι οι αιτήσεις που έγιναν ήταν αρκετές και αφορούσαν πολλά στρέμματα. Τώρα αναφορικά με το αν όλη η επένδυση συνεχίσει ή σταματήσει, δεν το γνωρίζω» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «εμείς εκδηλώσαμε το ενδιαφέρον για να καλλιεργήσουμε. Ας έρθει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής που είναι η Aphria και ας πει ότι «εφόσον υπάρχουν αγρότες που ενδιαφέρονται, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια μεταποιητική εταιρία». Από εμάς υπήρξε το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, οπότε αν όντως η εταιρία έχει τις αιτήσεις ενδιαφέροντος, ξέρει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στην Ξάνθη. Τώρα αν η εταιρία συνεχίζει να θέλει να επενδύσει στην περιοχή ή αν «τραβήχτηκε» πίσω και ήταν ένα «πυροτέχνημα» που τελείωσε, αυτό δεν το ξέρω. Το τι γίνεται με την Aphria εκτιμώ ότι το ξέρουν αυτοί που είχαν άμεση επαφή και επικοινωνία».

«ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΛΟΙ ΕΜΑΘΑΝ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΙΑ…»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του THE LAB κ. Νίκος Χατζόπουλος υπογραμμίζει ότι «τα έγγραφα αυτά αφορούσαν την εκδήλωση ενδιαφέροντος και το τι προτίθενται να καλλιεργήσουν. Δεν είχαν προσωπικά στοιχεία αγροτών. Οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν είναι πάρα πολλοί. Πρακτικά δηλαδή όλοι έμαθαν τι έγινε με την συγκεκριμένη εταιρία. Ήταν πρακτικά αδύνατον να ενημερώνουμε για την εξέλιξη τον καθέναν από αυτούς. Το ότι «χάλασε» η δουλειά με την συγκεκριμένη εταιρία, το καταλάβαμε γιατί χάθηκε η καλλιεργητική περίοδος. Φυσικά και δεν προλαβαίνουν να καλλιεργήσουν. Η εταιρία είναι αυτή που θα έστελνε τον  σπόρο, δωρεάν μάλιστα. Αυτά είναι όσα μας είχε καταθέσει η εταιρία στο επίσημο business plan που είχε, το οποίο δεν το έπραξε. Προφανώς αφήνει ανοικτό παράθυρο, αλλά για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Μακάρι να γίνουν όλες οι διαδικασίες σωστά και την επόμενη χρονιά (γιατί λογικά πρέπει να γίνει τον Απρίλιο η σπορά για την συγκεκριμένη καλλιέργεια). Εμείς αυτό που είχαμε πει από την αρχή είναι ότι ο αγρότης θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένος. Εμείς αυτά τα συμβόλαια ζητούσαμε. Να δίνουν το συμβόλαιο, να δίνουν και 100 ευρώ προκαταβολή για το στρέμμα στον κάθε αγρότη για να προχωρήσει άνετα στα έξοδά του και να ξέρει ότι αποκλείεται να μπει «μέσα» από την συγκεκριμένη καλλιέργεια και μάλιστα μετά έλεγαν ότι με την κοπή θα έδιναν άλλα 300 ευρώ στον αγρότη και έτσι θα έπαιρνε καθαρά γύρω στα 400 ευρώ, οπότε δεν θα είχε κανένα άγχος».

 

«ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΝΟΜΟ Ο ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗΣ…»

«Η επικοινωνία με την εταιρία κόπηκε όταν ανέλαβαν συγκεκριμένα υπουργεία και οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονταν με ιδιωτικές δομές. Τώρα κάπου κόλλησε. Προσωπικά έμαθα ότι ήταν νομικά τα ζητήματα που προέκυψαν. Δεν μπορούσαν να μεταφέρουν το προϊόν τους στην Σερβία, υπήρχαν κάποια νομικά κωλύματα, τους «αργούσαν» οι δικηγόροι τους και για αυτόν τον λόγο δεν προχώρησε η επένδυση. Το θέμα ήταν να στήσουν ένα μεταποιητικό και να γίνεται μια πρώτη μεταποίηση του παραγόμενου προϊόντος στην Ξάνθη. Αυτό δεν προχώρηση και έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα εκτός από το να είμαστε σε κατάσταση αναμονής για του χρόνου» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «…όταν ήρθε εκπρόσωπος της εταιρίας από τον Καναδά ο ίδιος μίλησε. Η εταιρία ενημέρωσε τους αγρότες, είχε επίσημους εκπροσώπους από την Αθήνα. Η δουλειά η δική μας ήταν να εκπονήσουμε μια συγκεκριμένη μελέτη σκοπιμότητας την οποία κάναμε, για να αποτυπωθεί ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι κερδοφόρα για τους αγρότες, ότι ο αγρότης δεν ζημιώνεται, ότι είναι νόμιμη (γιατί από το 2013 μπαίνει βιομηχανική κάνναβη στην Ελλάδα) κλπ. Εμείς ολοκληρώσαμε την δουλειά μας και πέρα ήταν και είναι στην ευχέρεια της ίδιας της εταιρίας και προσθέτω και της κυβέρνησης, οσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό. Γιατί όταν τις διαπραγματεύσεις τις έχει συγκεκριμένο υπουργείο (και αυτό το έχω μάθει) και ο κ. Χαρίτσης (σ.σ. αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης) ασχολείται προσωπικά, υπόλογος απέναντι σε έναν ολόκληρο νομό είναι αυτός και όχι το οικονομοτεχνικό γραφείο που του ζητήθηκε να κάνει κάτι και το έκανε στο ακέραιο…»