Νικ. Τσαλικίδης: «Το… σαλόνι δημιουργεί την πρώτη εντύπωση»
Γ. Τσιτιρίδης: «Τίποτα ακόμη με το κάμπινγκ – Περιμένουμε απάντηση και για τα λουτρά της Ποταμιάς»
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ 2014-2020 εντάχθηκε το έργο της ανάπλασης και ανάπτυξης των τουριστικών υποδομών του οικοτουριστικού πάρκου Φαναρίου Ροδόπης, προϋπολογισμού 2.359.950 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αφορά την περιοχή των ακινήτων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), τα οποία διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), και προβλέπει την αποκατάσταση του υπάρχοντος κτιριακού συγκροτήματος και των υποδομών του, καθώς και την κατασκευή νέων υποδομών που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του οικοτουριστικού πάρκου, όπως αναψυκτήριο, χώρους υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων, ειδικούς διαδρόμους πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα, δημιουργία κέντρου υποδοχής και πληροφόρησης, διαμόρφωση παιδικής χαράς και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. Παράλληλα, θα γίνουν φυτεύσεις κατά μήκος της επαρχιακής οδού, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κέντρου υποδοχής, παρεμβάσεις προστασίας και εμπλουτισμού της βλάστησης, σχεδιασμός περιηγητικών διαδρομών για τους επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον, και τοποθέτηση πινακίδων με πληροφορίες για τον υδροβιότοπο της περιοχής.
«ΤΟ…ΣΑΛΟΝΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ»
Θέμα για το οποίο μιλά στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης ο οποίος αναφέρει ότι «το έργο αυτό το εντάξαμε στον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας προκειμένου να αποκαταστήσουμε χρόνια ένα αίτημα των πολιτών για την οικονομία της περιοχής για να αναπτυχθεί όπως πρέπει η παραλιακή ζώνη και αυτό είναι μια αρχή για τις επόμενες παρεμβάσεις που πρόκειται να κάνουμε γενικά στο παραλιακό μέτωπο της Θράκης. Και στην περιοχή της Μαρώνειας με τον δρόμο που θα βγάζει στην Μάκρη. Υπάρχει μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουμε προγραμματίσει προκειμένου να αναπτερώσουμε την αναπτυξιακή τροχιά στην παραλιακή ζώνη. Θέλουμε να κρατήσουμε ευχαριστημένους τους γείτονές μας, όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών και την ποιότητα των υποδομών, προκειμένου τα πολλά εκατομμύρια επισκεπτών που έχουμε στην περιοχή μας (και έχοντας πάντοτε ως κριτήριο την μικρή απόσταση που συνδέει από το Αιγαίο) να έχουν και αντίκρισμα και στην οικονομία της περιοχής και κατ επέκταση της Περιφέρειας και κατ επέκταση της χώρας. Πρόκειται για την «είσοδο» της χώρας, η εισροή είναι τεράστια και πρέπει να αξιοποιηθεί ανάλογα. Μπαίνοντας από μια χώρα σε μια άλλη ή μπαίνοντας από ένα σπίτι σε ένα άλλο βλέπεις πρώτα το «σαλόνι». Θέλουμε λοιπόν το «σαλόνι» της περιφέρειάς μας και της χώρας μας να αξιοποιηθεί ανάλογα. Οπότε δεσμεύθηκε ένα σεβαστό ποσό του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας προκειμένου να βελτιώσουμε τις υποδομές και τις συνθήκες της παραλιακής ζώνης. Εδώ δεν υπάρχει καμία αντίφαση από πλευράς περιφέρειας, δηλαδή δεν προσδοκεί κάποιος από την διοίκηση της περιφέρειας να δημιουργήσει αντίθεση σε περιοχές της ίδιας της περιφέρειας, απλά έχουμε να κάνουμε με έναν κάθετο άξονα. Όταν λοιπόν έχεις καθημερινά επισκέπτες θέλεις να τους προϊδεάσεις ανάλογα για να προχωρήσουν πιο κάτω. Θέλεις να προχωρήσουν από την Ροδόπη στην Ξάνθη, από την Ξάνθη στην Καβάλα, από την Καβάλα στην Δράμα και αντίστοιχα και στον Έβρο από την άλλη μεριά. Δεν θέλεις μπαίνοντας να δημιουργείς κακές εντυπώσεις. Φυσικά γίνονται και αντίστοιχες επενδύσεις και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας. Επαναλαμβάνω όμως ότι μπαίνοντας σε μια περιοχή που είναι το «σαλόνι» του σπιτιού σου θέλεις να έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις…»
ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑΣ
Στον αντίποδα τώρα, άγνωστη παραμένει για τον Δήμο Αβδήρων η «τύχη» του κάμπινγκ αλλά και των λουτρών ποταμιάς, για τα οποία δεν έχουν λάβει ακόμη τις απαντήσεις που περιμένουν.
Κάτι που επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης ο οποίος αναφέρει ότι «προς το παρόν με το κάμπινγκ δεν γίνεται τίποτα. Δεν έχουμε κάνει κάποια άλλη ενέργεια. Είπαμε ότι θα βγάλουμε ένα τοπογραφικό για όλη την έκταση και θα δούμε συνολικά όλη την περιοχή του Μυρωδάτου. Να δούμε τι δυνατότητες αξιοποίησης έχει συνολικά όλη η περιοχή όπου έχει δημοτικές εκτάσεις ο δήμος μας και όχι μόνο του κάμπινγκ. Με τα λουτρά δεν έχουμε καμία εξέλιξη επίσης. Δεν μας έχουν απαντήσει παρότι έχουν κάνει παρεμβάσεις οι Βουλευτές μας αλλά δεν έχουμε καμία εξέλιξη. Προφανώς για τον ΕΟΤ, υπάρχει κάποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Εμείς δεν έχουμε ιδιοκτησιακό καθεστώς για αυτό δεν μπορούμε να εντάξουμε κάπου τα λουτρά. Για το Φανάρι ίσως έχει να κάνει με τις προτεραιότητες της ΕΤΑΔ. Εμάς πάντως για τα λουτρά δεν μας έχουν απαντήσει και δεν έχουμε καμία εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα. Κάναμε κρούση με τους τοπικούς Βουλευτές που προσπαθούν να παρέμβουν για να έρθουν στον δήμο ή να πάει κατευθείαν σε κάποιο ιδιώτη με διαγωνισμό. Στον Δήμο Αβδήρων πάντως, μέχρι τώρα που μιλούμε, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να τα παραχωρήσουν άμεσα».