Άλλαξε η νομοθεσία, μπήκε 4ος μήνας και εκτινάχθηκε το κόστος
Από την επόμενη εβδομάδα στα Άβδηρα, το λιγότερο σε δέκα μέρες στον Τόπειρο η τοποθέτησή τους
Μπορεί σήμερα να μπαίνει επίσημα η θερινή περίοδος, κάτι που συνεπάγεται και με την κολυμβητική περίοδο, ωστόσο από…εβδομάδα θα τοποθετηθούν στις παραλίες του Δήμου Αβδήρων τελικά οι ναυαγοσώστες, καθώς η τελευταίας στιγμής αλλαγή στην νομοθεσία, άλλαξε και τον προγραμματισμό.
Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με μεγαλύτερη καθυστέρηση, αφού από την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ο διαγωνισμός, κυμαίνεται και ο Δήμος Τοπείρου, που θα τοποθετήσει στο άμεσο μέλλον τους ναυαγοσώστες και όταν ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Πάντως το μόνο σίγουρο στο οποίο συγκλίνουν τόσο ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, όσο και ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου μιλώντας στην «Θ» είναι ότι αφενός θα είναι διπλάσια σε αριθμό τα άτομα που θα επιβλέπουν τους λουόμενους και θα επεμβαίνουν όταν παραστεί ανάγκη και αφετέρου από φέτος τριπλασιάζεται η δαπάνη για την θερινή περίοδο και τα όσα προβλέπονται στις παραλίες, αφού από τις 20.000 ευρώ εκτινάσσεται στις 70.000 ευρώ.
«ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ –ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ»
Ειδικότερα όπως εξηγεί ο κ. Τσιτιρίδης «επειδή έχει αλλάξει η νομοθεσία και χρειάστηκε να προσαρμοστούμε στην νέα, έπρεπε να γίνει διαγωνισμός (όπως και έγινε), βρέθηκε ο ανάδοχος και οι ναυαγοσώστες θα αναλάβουν σε μια εβδομάδα. Πλέον θα έχουμε δύο ναυαγοσώστες το Μυρωδάτο, έναν στο Πόρτο – Μόλο αλλά θα υπάρχει και σκάφος με οδηγό, σύμφωνα με την νέα νομοθεσία που άλλαξε τον Απρίλιο και επειδή το κόστος έχει ανέβει έπρεπε να γίνει με διαγωνισμό. Ο ανάδοχος θα υποβάλλει τα δικαιολογητικά και έτσι σε μια εβδομάδα θα τοποθετηθούν τα άτομα. Μάλιστα πλέον η περίοδος (σ.σ. η θερινή κολυμβητική περίοδος) είναι τέσσερις μήνες, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και έτσι και το κόστος εκεί που ήταν 20.000 ανέρχεται στις 70.000 ευρώ. Πλέον χρειάζονται επιπλέον ναυαγοσώστες, ταχύπλοο με οδηγό, συνεπώς αυξάνεται και η μισθοδοσία, ενώ χρειάζονται και άλλα πράγματα, για αυτό έχει αυξηθεί και το κόστος».
«ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΩΜΙΖΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ»
«Είναι πάρα πολλά τα χρήματα. Όλοι οι δήμοι διαμαρτύρονται γιατί ξαφνικά τον Απρίλιο, λίγο πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή σεζόν, έπρεπε να γίνει διαγωνισμός και δυστυχώς έχει αυξηθεί και το κόστος, γιατί αυξήθηκαν και οι μήνες αφού έχει μπει υποχρεωτικά και ο Σεπτέμβριος, αλλά αυξήθηκε και ο αριθμός των ναυαγοσωστών» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «το κόστος που πολλαπλασιάστηκε το επωμίζεται ο δήμος. Κατά τα άλλα την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, τα άτομα θα έχουν αναλάβει».
«ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ -ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ»
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου, ο οποίος αναφέρει ότι «το ίδιο συμβαίνει και στον Δήμο Τοπείρου. Αυξήθηκε το κόστος από 20.000 σε 70.000. Αυτό είναι καταστροφή για τους δήμους. Η δημοπρασία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Τα βγάζουν όλα τελευταία στιγμή και δεν μπορεί και από την άλλη να είναι τριπλάσιο το κόστος. Και οι δήμοι δεν μπορούν να τα κάνουν όλα. Καθαρίζουν τις ακτές, ισοπεδώνουν την άμμο στις παραλίες, την μαζεύουν, καθαρίζουν τα χόρτα και τα χρήματα που μαζεύουν από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν και έτσι οι δήμοι «μπαίνουν μέσα» κατά…1000%. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση. Παρόλα αυτά εμείς το κάνουμε για όλους τους λουόμενους του νομού μας. Την άλλη εβδομάδα θα γίνει η δημοπρασία γιατί έπρεπε να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή, πρέπει να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, έπειτα η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί οπότε υπάρχει μια διαδικασία για την τοποθέτηση των ναυαγοσωστών. Έχει δουλειά, δεν είναι μόνο τα εύκολα. Δεν είμαστε…Μύκονος που ο δήμος εισπράττει αρκετά χρήματα και μπορεί να ανταποκριθεί. Εμείς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε τόσο εύκολα στο κόστος. Είναι δυσβάσταχτο. Βέβαια αυξάνεται ο αριθμός των ναυαγοσωστών, αλλά είναι πάρα πολλά τα χρήματα. Ειδικά για τον Δήμο Τοπείρου, ακόμη και τα 20.000 ήταν πολλά. Φανταστείτε τώρα με τα 70.000 και συνυπολογίστε και τις παρεμβάσεις που κοστίζουν γύρω στα 10.000. Φτάνουμε τις 80.000 ευρώ για να λειτουργήσουμε τις παραλίες».