Παραμένουν αιχμάλωτοι για… 113 ημέρες οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Νικ. Μητρετώδης: «Αναμενόμενη και η νέα απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης»
Αγγ. Συρίγος: «Το Ελληνικό προξενείο δεν έχει άλλο αντικείμενο άρα ασχολείται με το θέμα»

Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως για σχεδόν 4 μήνες στις τουρκικές φυλακές. Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου 2018 στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές Έβρου από τουρκικό περίπολο. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε και η περιπέτειά τους.
Ενώ αρχικά όλοι περίμεναν να απελευθερωθούν μέσα σε λίγες ώρες, το καθεστώς Ερντογάν τους κρατά φυλακισμένους εν καιρώ ειρήνης, χωρίς κατηγορητήριο, χρησιμοποιώντας τους για πολιτικά οφέλη.
Την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, που κρατούνται εδώ και 113 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης, προσπάθησαν για ακόμα μια φορά μέσω των συνηγόρων τους να πετύχουν την αποφυλάκισή τους αλλά οι δικαστικές αρνήθηκαν.
Στην κατάθεσή τους επέμειναν στην ίδια υπερασπιστική γραμμή: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεσή μου. Δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε κάποιο έγκλημα» ανέφερε ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης, ενώ από την πλευρά του ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης σημείωσε: «Καταθέτω τα ίδια όσα είχα πει την προηγούμενη φορά. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν είχαμε δόλο».
Ωστόσο, ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό, ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην προγενέστερη κατάσταση, ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι, αλλά και το ότι η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
«Μετά την εξέταση των δηλώσεων των συνηγόρων των υπόπτων και των δηλώσεων και των φακέλων των ίδιων υπόπτων κατά την ακροαματική διαδικασία, αποφασίζεται η συνέχιση της κράτησης των υπόπτων, καθώς:
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, έπειτα και από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων, υποδεικνύουν την παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.
Λόγω της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, στοιχειοθετούν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους.
Εξάλλου, λόγω της εξέτασης ακόμη του ψηφιακού υλικού, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στρατιώτες διέπραξαν το αδίκημα εν ώρα υπηρεσίας.
Λόγω του γεγονότος ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι 5 έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους και οι όροι αυτής, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του εισαγγελέα της Αδριανούπολης».
Τα τρία προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης είχαν απορριφθεί με την αιτιολογία ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, καθώς και για το γεγονός ότι η τουρκική δικαιοσύνη ακόμη εξετάζει τα «ψηφιακά στοιχεία» που κατασχέθηκαν από αυτούς.
Ωστόσο, οι δυο στρατιωτικοί προσφάτως διορίστηκαν στην πρεσβεία στην Άγκυρα, άρα τώρα φαίνεται ότι έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και δεν είναι ύποπτοι διαφυγής, κάτι που δεν φαίνεται να επηρέασε την απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει και το νέο αίτημα αποφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.
«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε στην «Θ» την απόρριψη της 4ης αίτησης αποφυλάκισης, ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη κ. Νίκος.

Ν. ΜΗΤΡΕΤΩΔΗΣ: «ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ – ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»
Ειδικότερα ο ίδιος, αναφέρθηκε πρωτίστως στην υγεία των δύο παιδιών και έπειτα σε αυτήν την εξέλιξη, σημειώνοντας επακριβώς ότι «τα παιδιά είναι καλά, αλλά φυλακή. Τα έχουμε πει. Υπήρξε άλλο ένα αίτημα αποφυλάκισης αλλά ήταν αναμενόμενη η απόρριψη. Δεν ήταν έκπληξη. Δεν ξέρουμε τίποτα. Άλλωστε δεν είναι και θέμα ελληνικής πολιτείας, είναι άλλοι οι αρμόδιοι. Δεν ξέρω. Δόξα τω Θεώ, τα παιδιά είναι καλά. Ας μην επεκταθούμε άλλο».

«ΒΕΒΑΙΗ Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»
Σχολιάζοντας όλα τα παραπάνω, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Άγγελος Συρίγος, αναφέρει στην «Θ» ότι «δεν κατάλαβα για ποιο λόγο κατέθεσαν το αίτημα πριν τις τουρκικές εκλογές. Η λογική μέχρι τώρα ήταν ότι εφόσον δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία, δεν μπορούν να τους αφήσουν ελεύθερους για τι θα τους «φύγουν». Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, τους μετέθεσε στην Τουρκία, άρα πλέον έχουν διεύθυνση στην Τουρκία. Ήταν βέβαιο πάντως, ήταν ότι το αίτημα θα απερρίπτετο. Ήταν αδύνατον να τους άφησαν τρεις μέρες πριν τις τουρκικές εκλογές. Δεν ξέρω πως τους ήρθε και την «κάψαμε» αυτήν την δυνατότητα έτσι. Έπρεπε να περιμένουν να εξεταστεί το αίτημα μετά τις τουρκικές εκλογές, όπου υπήρχε μια μικρή πιθανότητα να γίνει δεκτό. Μικρή μεν, αλλά υπήρχε. Ήταν βέβαιο, για να είμαι ειλικρινής, αν η εκδίκαση γίνονταν πριν τις εκλογές. Τα πράγματα είναι καθαρά πολιτικά. Δεν υπάρχει καμία Δικαιοσύνη. Με τίποτα δεν θα τους άφηναν πριν τις εκλογές».

«ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ – ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ»
«Θεωρώ ότι τα οι δύο Έλληνες έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους. Για να είμαι ειλικρινής, από την πρώτη στιγμή μιλούσα για το Φθινόπωρο και φοβούμαι μήπως τελικά ήμουν και…αισιόδοξος» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το αν έχουν «ξεχαστεί» τελικά από πλευράς ελληνικής πολιτείας τα παιδιά, υπογραμμίζει ότι «άτομα που ασχολούνται, υπάρχουν. Αλλά να ασχολείσαι με τι; Με ένα θέμα που δεν «κουνιέται»; Παραστάσεις έχουν γίνει, διαμαρτυρίες έχουν γίνει, αλλά μέχρι να γίνουν οι τουρκικές εκλογές, δεν έχει νόημα να κάνεις κάτι άλλο. Μετά τις εκλογές, έχει νόημα να τα κάνεις. Και αν πάει σε δεύτερη Κυριακή, μέχρι και το τέλος αυτής, αποκλείεται επίσης να υπάρχουν εξελίξεις. Δεν έχουν «ξεχαστεί» και ο λόγος που μετατέθηκαν είναι αυτός. Για να σας το πω διαφορετικά, το Προξενείο μας στην Ανδριανούπολη, με αυτούς ασχολείται. Δεν έχει να ασχοληθεί με τίποτε άλλο. Δεν έχει αντικείμενο το Προξενείο στην Ανδριανούπολη. Το κρατούμε για τυπικούς λόγους και για να λέμε ότι έχουμε Προξενείο εκεί. Παλιά, όταν πέρναγε ο σιδηροδρομικός σταθμός, είχε νόημα. Τώρα δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Οπότε θεωρώ ότι όντως ασχολούνται με το θέμα».

ΔΥΟ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μάλιστα ο κ. Συρίγος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε δύο κρίσιμα σημεία μετά τις εκλογές στην «γείτονα» στα οποία ίσως υπάρξουν μεγαλύτερες ελπίδες για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών.
Όπως σημείωσε: «μετά τις εκλογές, έχουμε δύο κρίσιμα σημεία. Το πρώτο είναι να δούμε τι θα κάνουν με τους Γερμανούς που κρατούν αυτήν την στιγμή. Είμαι πολύ περίεργος. Εκεί ίσως «κολλήσουμε» και εμείς. Το δεύτερο είναι πως ο Ερντογάν είπε ότι στις 18 Ιουλίου, θα σταματήσει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αν αυτή σταματήσει, επανέρχονται οι δικονομικοί κανόνες όπως ίσχυαν, οπότε δεν μπορείς να τον κρατάς τον άλλον επ΄αόριστον. Τώρα μπορεί να τους κρατήσει τέσσερα χρόνια στην φυλακή, χωρίς να τους απαγγείλει κατηγορία. Αν τερματιστεί το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, αρχίζουν οι δικονομικοί κανόνες που λένε ότι μέσα σε «χ» χρονικό διάστημα θα πρέπει να απαγγελθεί η κατηγορία. Αυτήν την στιγμή, κρατούνται χωρίς να ξέρουμε για ποιο λόγο. Το χειρότερο παράδειγμα είναι ο Αμερικανός πάστορας. Τον κρατούσαν 19 μήνες και την ημέρα που τον πήγαιναν στο δικαστήριο (πριν ενάμιση μήνα) γιατί κατηγορείται και τον έβαλαν πάλι μέσα μετά, χωρίς να δικαστεί. Θεωρώ ότι το πρώτο σημείο θα είναι ενδεικτικό των προθέσεων της Τουρκίας και στο δεύτερο θα μπορούμε να επικαλεστούμε άλλους κανόνες..»