«Ευλογία» -μέχρι χθες- οι έντονες βροχοπτώσεις στο Ν. Ξάνθης

Αρκεί να μην φέρει ακραία καιρικά φαινόμενα η «Νεφέλη» – Ο καιρός την Πέμπτη και την Παρασκευή

 

Χωρίς προβλήματα «πέρασε» σε πρώτη τουλάχιστον φάση, η «Νεφέλη» από την Ξάνθη, όπως αναφέρει στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης,  με τους αγρότες μάλιστα να είναι ικανοποιημένοι από τις χθεσινές και προχθεσινές βροχές αφού ποτίστηκαν τα χωράφια τους, πολλά εκ των οποίων παραμένουν αφύτρωτα λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας αλλά και του πιο…ζεστού Μαΐου των τελευταίων ετών, που πέρασε.

Βροχές τις οποίες θεωρούν «ευλογία» αρκεί να μην φέρει πιο ισχυρά φαινόμενα η «Νεφέλη», αφού τότε μπορεί να καταστραφούν κάποιες από τις καλλιέργειες, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης.

 

«ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ»

Αναλυτικότερα, αναφορικά με το αν υπήρξαν καταστροφές στο Νομό Ξάνθης ο κ. Ζαγναφέρης ανέφερε επακριβώς ότι «δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Όλα είναι υπο έλεγχο. Για να πέσει χαλάζι θα πρέπει να υπάρχει υψηλή θερμοκρασία. Είμαστε καθόλα έτοιμοι και από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης για να αντιμετωπίσουμε το όποιο πρόβλημα υπάρξει».

 

«ΕΥΛΟΓΙΑ Η ΒΡΟΧΗ, ΟΠΩΣ ΕΠΕΣΕ – Η ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΑΦΗΣΕ ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΑΦΥΤΡΩΤΑ»

Σε ο,τι αφορά τις βροχές, ο κ. Δαλάτσης αναφέρει στην «Θ» ότι «η βροχή ήταν καλή. Δεν γνωρίζω τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες που προβλέπονται ισχυρότερα φαινόμενα, όμως αυτή η βροχή ήταν «ευλογία». Είχε να βρέξει πάρα πολύ καιρό στο σύνολο του νομού. Σε κάποια σημεία υπήρχαν κάτι ψιχάλες, αλλά γενικά στα νότια τμήματα του Νομού Ξάνθης  (Μάγγανα, Εράσμιο, Άβδηρα κλπ) δεν είχε βρέξει καθόλου. Όταν έβρεχε στην πόλη ή στο βουνό, εκεί κάτω δεν έριχνε σταγόνα. Από το Πάσχα και μετά δεν είχαμε βροχή, είχαμε και υψηλές θερμοκρασίες για τα δεδομένα πριν λίγο καιρό. Όλα αυτά συντέλεσαν και όντως βλέπουμε παραγωγές που αρδεύονται, επηρεάστηκαν από την κατάσταση και βλέπουμε κάποια σημεία να έχουν προβλήματα.  Τα δε ξερικά δεν φύτρωσαν καθόλου σε κάποιες περιπτώσεις. Κάποιες ξερικές καλλιέργειες (βαμβάκι ή ηλιόσπορο) που σπέρνονται και με τις βροχές φυτρώνουν και αναπτύσσονται, φέτος είναι αφύτρωτες ακόμα λόγω της ανομβρίας . Ειδικά από τον  ηλιόσπορο που τον σπέρνουμε νωρίς (περίπου στα μέσα Μαρτίου) άλλες φορές παίρναμε κάποια τυπική απόδοση. Φέτος αυτά είναι αφύτρωτα. Είχαμε μεγάλη ανομβρία. Η βροχή λοιπόν που έπεσε προχθές και μέχρι χθες το πρωί ήταν πολύ καλή. Δεν δημιούργησε πρόβλημα, εκτός από το αν κάποιοι συνάδελφοι είχαν θερισμένο τριφύλλι. Εκεί ίσως να έβλαψε, όμως σε όλες τις άλλες καλλιέργειες μόνο καλό έκανε».

 

«…ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ»

«Η γη ήταν ξερή και το χωράφι έχει την μέγιστη στραγγιστική ικανότητα, επειδή είχε πολύ καιρό να βρέξει, δεν ήταν ποτισμένα από νερό ήδη, οπότε δεν υπήρχε κίνδυνος να πλημμυρίσει. Αυτή η βροχή ήταν ο,τι καλύτερο στην κυριολεξία» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «αν κάνει πλημμύρες ή αν ρίξει χαλάζι ειδικά, εκεί που θα πιάσει, τελειώνεις, κλείνεις το «μαγαζί» και φεύγεις. Το χαλάζι θα μας καταστρέψει. Αν βρέξει πολύ τώρα και πλημμυρίσει, εξαρτάται από την καλλιέργεια και το πόσο και που θα πιάσει. Αν για παράδειγμα βρέξει πολύ και πιάσει τα καλαμπόκια, θα γίνει μεν ζημιά αλλά δεν θα είναι τόσο μεγάλο το κακό. Αν πιάσει κηπευτικά η βαμβάκι, που είναι ευαίσθητες καλλιέργειες, εκεί μετά θα μιλάμε για καταστροφή. Ας είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχιστεί η βροχή και θα είναι ομαλή, όπως αυτή που είχαμε μέχρι και χθες το πρωί για να μην έχουμε προβλήματα γιατί τα πράγματα είναι ήδη πάρα πολύ δύσκολα».

ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΦΕΡΝΕΙ Η «ΝΕΦΕΛΗ»

Αναφορικά με το καιρικό σκηνικό, για σήμερα Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018 στην Ξάνθη, η «Νεφέλη» φέρνει ισχυρές καταιγίδες καθόλη την διάρκεια της ημέρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 21 βαθμούς κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 2-3 μποφόρ. Ευτυχώς βέβαια η «Νεφέλη» φαίνεται να μας αποχαιρετά την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία ο καιρός προβλέπεται καλύτερος, με αραιή βέβαια συννεφιά και ασθενείς βροχές τις απογευματινές κυρίως ώρες.