Κάμπινγκ Μυρωδάτου και Μαγγάνων: Δυο «φαντάσματα» που… «στοιχειώνουν» τους Δήμους Αβδήρων και Τοπείρου

Γ. Τσιτιρίδης: «Οριστική λύση θα δοθεί με τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια»

Θ. Μίχογλου: «Διαμάχη δήμου με ΕΤΑΔ για το που ανήκει το κάμπινγκ των Μαγγάνων»

 

Άλλοτε έσφυζαν από ζωή και αποτελούσαν τα «στολίδια» στις παραλίες του Μυρωδάτου και των Μαγγάνων, ενώ συνέβαλλαν και στην τουριστική (και κατ΄επέκταση οικονομική) κίνηση του τόπου.

Ο λόγος για το «πολύπαθο» κάμπινγκ Μυρωδάτου, το οποίοι παραμένει «παγωμένο» περιμένοντας μια… εκμετάλλευση (και για το οποίο υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να δοθεί οριστική λύση όπως αναφέρεται παρακάτω) αλλά και για αυτό των Μαγγάνων, του οποίου το ιδιοκτησιακό καθεστώς διεκδικούν και ο Δήμος Τοπείρου και η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Δυο άλλοτε «στολίδια» που σήμερα έχουν γίνει «φαντάσματα» που… στοιχειώνουν τις δύο παραλίες και για τα οποία μιλούν στην «Θ» οι Δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου κ. Γιώργος Τσιτιρίδης και Θωμάς Μίχογλου αντίστοιχα.

«ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ»

Ειδικότερα ο κ. Τσιτιρίδης αναφέρει ότι «το θέμα του κάμπινγκ θα λυθεί μόνο όταν ξεκινήσουν τα τοπικά χωρικά σχέδια. Ο Δήμος Αβδήρων έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα με το οποίοι θα γίνουν οι μελέτες για να ορισθούν οι όροι δόμησης και η χρήση της γης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και μέσα από το οποίο θα δοθεί λύση όχι μόνο για το κάμπινγκ, αλλά για όλη την παραλία του Μυρωδάτου και για όλους οικισμούς. Εκεί θα λυθεί οριστικά όποιο πρόβλημα και αν υπάρχει. Όταν ολοκληρωθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου, εκεί θα ξεκαθαρίσουν τα πάντα για τον δήμο μας και όχι μόνο για το κάμπινγκ, αλλά για όλες τις δημοτικές εκτάσεις της παραλίες, που είναι περίπου 5.000 στρέμματα και για όλους τους οικισμούς. Είναι ο,τι πιο σημαντικο και ο Δήμος Αβδήρων έχει ενταχθεί  ήδη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα από την περιφέρεια και σιγά σιγά θα ξεκινήσει η δημοπρασία του έργου».

 

«ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ»

«Επίσης, εκτός από τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, θα βοηθήσει και το Κτηματολόγιο που ξεκινά τον Οκτώβριο στην περιοχή του Μυρωδάτου και των Αβδήρων» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «δεν ξέρω αν έχουν δίκιο κάποιοι ή όχι, αναφορικά με όλα αυτά που λέγονται για το κάμπινγκ του Μυρωδάτου. Αυτό δεν το γνωρίζω. Έχουν ακουστεί πολλά για το κάμπινγκ. Εγώ θεωρώ ότι μπορούσε να γίνει, άλλοι ισχυρίζονται πως δεν μπορούσε να γίνει. Κάποιοι βγαίνουν και λένε ότι δεν μπορούν. Η πολεοδομία από την άλλη δεν έχει απαντήσει ποτέ στο ερώτημα αυτό (γιατί θέλει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να απαντήσει) και έχουμε μείνει στο συγκεκριμένο σημείο τώρα, για αυτό δεν βρέθηκε και επενδυτής. Η πολεοδομία δεν μπορούσε να απαντήσει αν μπορεί να κτιστεί το κάμπινγκ, αν δεν έπαιρνε την πρόταση από τον επενδυτή για το τι ήθελε να κάνει ο ίδιος. Από εκεί και πέρα με την εφαρμογή των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, που θα ξεκινήσουν από την χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, θα λυθούν τα προβλήματα σε όλους τους οικισμούς και κυρίως σε όλη την παραλιακή ζώνη του Μυρωδάτου και των Αβδήρων».

«ΔΙΑΜΑΧΗ ΔΗΜΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ ΜΕ ΕΤΑΔ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΜΑΓΓΑΝΩΝ»

Από την δική του πλευρά ο κ. Μίχογλου, με μια περιεκτική και λιτή δήλωσή του στην «Θ» σημειώνει ότι «το κάμπινγκ των Μαγγάνων είναι ενταγμένο στην συνθήκη Ραμσάρ και το διεκδικεί η ΕΤΑΔ. Υπάρχει μια διαμάχη του Δήμου Τοπείρου με την ΕΤΑΔ για το που ανήκει το οικόπεδο και αυτό ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει».

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζονται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής ενός πρωτοβάθμιου Ο.Τ.Α..

Επίσης, τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια καλύπτουν την έκταση ενός Δήμου. Μπορεί επίσης να εκπονούνται σε διαδημοτικό επίπεδο, έπειτα από σχετικές αποφάσεις των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων. Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων και περιέχουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την επίτευξη των σκοπών τους.