Μόνον τρεις από αυτούς παραβρέθηκαν
Ν. Ανταμπούφης: «Να αποκλιμακωθεί το υπέρμετρο μέγεθος του θεσμού…»
Άλλο ένα βήμα, δημόσιου διαλόγου, δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που προκάλεσε ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης (καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς) για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Από την συζήτηση, δυστυχώς, έλειπε η πλειοψηφία εκπροσώπων των Πολιτιστικών Συλλόγων της Ξάνθης, αφού παραβρέθηκαν μόλις…τρεις, ενώ κατά την διάρκεια αυτής, υπήρξαν διαφωνίες, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» και κάτοικος της Παλιάς Πόλης κ. Νίκος Ανταμπούφης.
ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ
Ειδικότερα ο ίδιος εξήγησε ότι «επρόκειτο για μια εκδήλωση του Συλλόγου Κατοίκων της Παλιάς Ξάνθης η οποία είχε ως στόχο τον κύριο στόχο του συλλόγου για την προστασία και την αναβίωση του παραδοσιακού οικισμού. Δεν ήταν η μοναδική αφού έχουν προηγηθεί και άλλες με αντίστοιχα θέματα. Η συγκεκριμένη όμως αφορούσε το ζήτημα των Γιορτών Παλιάς Πόλης και αναπτύχθηκε ένας προβληματισμός σχετικά με την ιστορική πορεία αυτού του θεσμού, από την δεκαετία του 1990 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, την μορφή του και βέβαια ο λόγος (εκτός από τον πρόεδρο του συλλόγου που συνόψισε τις απόψεις των κατοίκων της παλιάς Ξάνθης) στην κ. Τσιακίρογλου που εκπροσωπούσε του επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για αυτόν τον θεσμό. Κλήθηκαν επίσης οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, αλλά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μόνο τρεις, κλήθηκε η Δημοτική Αρχή (και στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου) καθώς επίσης και ο κ. Κολλάρος, όπως και εγώ».
«ΝΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΜΕΤΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ ΠΑΛΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ»
«Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν εκφράστηκαν μόνον τα παράπονα των κατοίκων για την καθημερινότητα που ζουν κάθε χρόνο τις ημέρες των Γιορτών Παλιάς Πόλης, γιατί αυτά είναι και γνωστά πράγματα σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά εκφράστηκε και προβληματισμός σχετικά με το γεγονός (και μάλλον συμφώνησαν και οι περισσότεροι) ότι το ένα ζήτημα που υπάρχει είναι ότι ο θεσμός έχει γιγαντωθεί και αυτή η γιγάντωση έχει ξεπεράσει το μέτρο μιας αρμονικής σχέσης ανάμεσα στον θεσμό και τον χώρο στον οποίο γίνεται και άρα πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Να αποκλιμακωθεί αυτό το υπέρμετρο μέγεθος που δημιουργεί προβλήματα και οικονομικά αλλά και στον ίδιο τον οικισμό. Ένα δεύτερο ζήτημα που θίχτηκε, είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να αποκτήσει μια ταυτότητα και μια θεματολογία αυτός ο θεσμός γιατί έτσι όπως είναι τώρα, επειδή δεν έχει συγκεκριμένο στόχο, καλύπτεται από την πραγματικότητα των ψησταριών» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει επίσης να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή στον πολιτισμό ο οποίος παρουσιάζεται εκείνες τις ημέρες και λιγότερο τις κατά τα άλλα καλές, απολαύσεις μιας ταβέρνας. Υπήρχε μια γόνιμη αντιπαράθεση ανάμεσα στους ομιλητές και τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού. Επισημάνθηκε ότι δεν θα πρέπει να εγκλωβίσουμε την συζήτηση των Γιορτών Παλιάς Πόλης στην γενικότερη συζήτηση για την Παλιά Ξάνθης, αλλά να τις αντιμετωπίσουμε σαν ένα ξεχωριστό ζήτημα, ώστε βήμα – βήμα να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και να καλυτερεύσουμε την κατάσταση για τα επιμέρους ζητήματα. Αυτή είναι, όπως προβλήθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου, η λογική του συλλόγου των κατοίκων έτσι ώστε να εντοπίζονται συγκεκριμένα ζητήματα και να δίνονται συλλογικά λύσεις».
«Νομίζω ότι ήταν ένα καλό πρώτο βήμα. Θέλω να τονίσω επίσης ότι παραβρέθηκε και εκπρόσωπος των ντόπιων παραγωγών από το επιμελητήριο, για να τονίσουν και αυτοί με την σειρά τους τον προβληματισμό τους και το ότι θα ήθελαν οι εκδηλώσεις τους να υπάρχουν κατά την διάρκεια των γιορτών, μέσα στον ιστό της Παλιάς Ξάνθης, που συμβαίνουν τα γεγονότα και όχι να είναι «παραπεταμένοι» κατά κάποιο τρόπο στην άκρη του χώρου του γηπέδου ΑΟΞ» τόνισε επίσης ο κ. Νίκος Ανταμπούφης.
«ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ»
Αναφορικά με τον «κανονισμό» που βγήκε στο προσκήνιο, με αφορμή τον διάλογο για την Παλιά Ξάνθη, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «εκείνο που προτάθηκε και νομίζω ότι συμφώνησαν οι περισσότεροι από τους παραβρισκόμενους ήταν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας κανονισμός με σαφήνεια και λεπτομέρειες για όλα τα πράγματα που αφορούν τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχουν οι οργανωμένοι σύλλογοι σε αυτές».
«ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΤΕΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΝΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ»
Τέλος αναφορικά με τους απόντες από την συζήτηση- εκδήλωση συλλόγους, ο κ. Ανταμπούφης σημείωσε ότι «είναι αποθαρρυντικό γιατί θα πρέπει όλοι κατά την γνώμη μου, να κατανοήσουν πως τέτοιοι μεγάλοι θεσμοί οι οποίοι αφορούν ολόκληρη την πόλη ή ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης μας, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια σοβαρότητα και με την θέληση, την βούληση και την παραδοχή ότι δεν αφορούν μόνο «στενά» εμάς και τις δικές μας επιδιώξεις αλλά επηρεάζουν το σύνολο των συμπολιτών μας. Θα πρέπει λοιπόν η συμμετοχή μας σε αυτά τα βήματα διαλόγου να είναι απαραίτητη, γιατί διαφορετικά θεωρώ ότι με την αρνητική τους στάση (με την απουσία τους) όλοι αυτοί οι σύλλογοι δείχνουν ενδεχομένως και μια αντίληψη…ιδιοκτησιακή σχετικά με τον θεσμό και με μια «στενή λογική» η οποία αποκλείει την συζήτηση για τα ζητήματα που έχουν προκύψει. Αυτό δεν είναι θετικό και νομίζω ότι θα πρέπει να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις έτσι ώστε να ανοίξει ουσιαστικά ο διάλογος».