Χωρίς απώλειες ζωικού κεφαλαίου αλλά με μεγάλες καταστροφές σε ζωοτροφές

Ο «απολογισμός» των κτηνοτρόφων μετά τις πλημμύρες

Καταστροφές και σε μελίσσια – Δηλώσεις στην «Θ» εκπροσώπων Καβάλας και Ξάνθης

 

Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους ήταν οι κτηνοτρόφοι της περιφέρειας ΑΜΘ, οι οποίοι ευτυχώς, με τις πλημμύρες (ειδικότερα σε Δήμο Νέστου και Δήμο Τοπείρου) δεν έχασαν ζωικό κεφάλαιο, ωστόσο οι ζημιές στις ζωοτροφές είναι τεράστιες, καθώς πλημμύρισαν στάβλοι και αποθήκες.

Εν των μεταξύ, οι πλημμύρες δεν άφησαν ούτε τα μελίσσια στο πέρασμά τους, με αποτέλεσμα να…πνιγούν οι μέλισσες και να καταστραφούν και οι μελισσοκόμοι.

Γεγονός για το οποίο ήδη, έως τις 12 Ιουλίου, οι πληγέντες καλούνται να υποβάλλουν δηλώσεις προκειμένου από εκεί και έπειτα να γίνει και η αυτοψία από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Ξάνθης κ. Θανάσης Λουκμακίας και ο Πρόεδρος των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Νίκος Δημόπουλος.

 

«ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΖΩΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ»

Ειδικότερα ο κ. Λουκμακιάς ανέφερε ότι «από τις δηλώσεις για τις καταστροφές των κτηνοτρόφων και των αγροτών φαίνεται ότι έχουν πλημμυρίσει κτηνοτροφικές μονάδες. Ζωικό κεφάλαιο δεν χάθηκε (το μόνο καλό είναι αυτό) όμως καταστράφηκαν μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών. Πλημμύρισαν στάβλοι και αρκετές αποθήκες. Η Δημοτική Αρχή ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό όλων των δημοτών (όχι μόνο των αγροτών και των κτηνοτρόφων) με όλα τα…πενιχρά μέσα που διαθέτει ο Δήμος Τοπείρου. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση έχει απαξιώσει την τοπική αυτοδιοίκηση».

 

«ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΙΑ – ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ»

«Η διαδικασία των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 12 Ιουλίου. Εμείς ως Δημοτική Αρχή (μέσω του Δημάρχου) ξεκινήσαμε γρήγορα τις διαδικασίες και αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε στην διαδικασία δηλώσεων των ζημιών, στο πλαίσιο και της έκτακτης ανάγκης για κάποιες κοινότητες του Δήμου Τοπείρου» συνέχισε ο ίδιος, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «είχαμε καταστροφές και σε μελίσσια. Ήρθε στο γραφείο μου κάποιος μελισσοκόμος ο οποίος μου είπε ότι καταστράφηκαν τα μελίσσια του γιατί τα πήρε το νερό. Ήρθε λοιπόν να τα δηλώσει. Το ευτύχημα, όπως προείπα, είναι ότι δεν έχουν πνιγμούς ζώων. Αλλά έχουμε μεγάλες καταστροφές σε ζωοτροφές αφού πλημμύρισαν οι αποθήκες και οι στάβλοι. Οι ενδιαφερόμενοι έρχονται στον δήμο, κάνουν μια υπεύθυνη δήλωση με την οποία αναφέρουν τις καταστροφές που υπέστησαν και από εκεί και πέρα θα γίνει αυτοψία από κλιμάκιο του δήμου μας, προκειμένου μετέπειτα να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ».

«ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ…ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ»

Στο ίδιο μήκος κύματος, κυμαίνεται και ο κ. Δημόπουλος ο οποίος αναφέρει ότι «ευτυχώς ήταν ελάχιστος ο αριθμός των ζώων που πνίγηκαν. Στον Νέστο είχαμε τις μεγαλύτερες καταστροφές από τις πλημμύρες και εκεί μάλιστα λογικά παίζουν ρόλο και τα μεγάλα έργα που έχουν γίνει, η Εγνατία και ο ΤΑΡ. Δεν είναι βέβαια ότι δημιουργούν προβλήματα τα ίδια τα έργα. Αλλά όταν κάνεις έργα, ενώ τα κανάλια, τα ρέματά και οι τάφροι έχουν δημιουργηθεί με προδιαγραφές για τον τόπο όπως ήταν, χρειάζονται μελέτες τις οποίες όμως σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν τις έχει εγκρίνει καν η αντιπεριφέρεια όπως μου είπε ο κ. Μαρκόπουλος αλλά το υπουργείο. Ας έρθει τότε το υπουργείο να πληρώσει τις καταστροφές…ήταν τεράστια η ποσότητα του νερού που έπεσε. Κανείς δεν είπε ότι είναι και θέμα φύσης και αλλαγής του καιρού. Είναι και αυτό, αλλά είναι και το ότι γίνονται έργα μεγάλα αλλά δεν βλέπουμε τι υποδομή έχει από εκεί και κάτω…».

 

«ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ»

«Στην περιοχή του Νομού Καβάλας, στο Παγγαίο και ειδικά στον Δήμο Νέστου ήταν το πρόβλημα. Ευτυχώς είχαμε ελάχιστες απώλειες ζωικού κεφαλαίου, έως μηδενικές. Είχαμε όμως πολλές καταστροφές σε ζωοτροφές. Από εκεί και πέρα οι κτηριακές εγκαταστάσεις, για να αποζημιωθούν για οποιαδήποτε ζημιά έχουν πάθει θα πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας (η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει ακόμη άδεια λειτουργίας). Μπορεί ένα οικόπεδο δηλαδή να είναι δικό σου και να κάνεις κάτι μέσα, όμως όταν δεν έχεις άδεια λειτουργίας δεν μπορείς να αποζημιωθείς μέσω του ΕΛΓΑ, ποτέ» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «το μεγάλο πρόβλημα όμως, είναι η καταστροφή των ζωοτροφών. Βράχηκαν πολλές ζωοτροφές. Όταν βραχεί ο καρπός (το καλαμπόκι, το σιτάρι κλπ) «ανάβει» με τις υψηλές θερμοκρασίες και είναι μόνο για…πέταμα. Αν το δώσεις στο ζώο θα του κάνεις μόνο κακό αντί για καλό.  Ήδη ο ΕΛΓΑ ξεκίνησε τις καταγραφές. Πολλές φορές όμως, όταν περνά το νερό από μια αποθήκη, μπορεί να μην μείνει τίποτα. Επίσης ότι για να αποζημιωθείς θα πρέπει να έχεις δική σου παραγωγή και δήλωση του ΟΣΔΕ για να φαίνεται ότι είναι δική σου καλλιέργεια. Δεν γίνεται για παράδειγμα να έχεις στην δήλωση του ΟΣΔΕ καταγεγραμμένη καλλιέργεια ακτινιδίων και στην αποθήκη σου καλαμπόκι και να ζητάς να αποζημιωθείς για το καλαμπόκι. Λογικό είναι βέβαια και δεν πρέπει να γίνει. Και βέβαια για τις αγορασμένες ζωοτροφές υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρχει τιμολόγιο. Δεν αποζημιώνεσαι αλλιώς. Και από τα ΠΣΕΑ θα αποζημιωθείς σε δυο – τρία χρόνια».

«ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΛΙΣΣΙΑ»

Κλείνοντας ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε και στους μελισσοκόμους σημειώνοντας ότι «κατά την προχθεσινή σύσκεψη που υπήρξε, βρέθηκε και ένας μελισσοκόμος από την Θάσο ο οποίος είπε πως μπορεί να μην είναι όλο το μελίσσι μέσα στο νερό, να είναι ένα μέρος του, όμως οι μέλισσες πνίγονται. Υπήρχε λοιπόν ένα θέμα όσον αφορά το κατά πόσο πραγματική μπορεί να είναι η εκτίμηση της ζημιάς. Εκείνοι έχουν μια άλλη λογική από αυτήν του παραγωγού. Είχαμε πολλές καταστροφές όντως σε μελίσσια…»