Αποκλειστικές δηλώσεις του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου της ΚΕΔΕ στην «Θ»
Με αφορμή την υπερψήφιση του «Κλεισθένη Ι» στην Βουλή
Με 150 ψήφους υπερ και 123 κατά υπερψηφίστηκε την Πέμπτη από την Βουλή επί της αρχής το ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι».
Μεγαλύτερη ήταν η πλειοψηφία ( 161 υπέρ, 111 κατα ) για τα άρθρα 28 και 56 του ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», που αφορούν την θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις δημοτικές περιφερειακές εκλογές.
Αντίθετα η τροπολογία για την κατάτμηση της Β΄Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο ως άρθρο 255 υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία 241 βουλευτών, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.
Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της ΔΗΣΥ, του Ποταμιού, ενώ κατά 31 συνάδελφοί τους από το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων.
Τέλος με 150 και 149 ψήφους αντίστοιχα υπερψηφίστηκαν τα άρθρα 6 και 46 που αφορούν την μείωση της δημοτικής και της περιφερειακής περιόδου αντίστοιχα από 5 σε 4 χρόνια.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου 2019 και όπου χρειασθεί β΄γύρος, στις 2 Ιουνίου. Παράλληλα, η επόμενη θητεία δημάρχων και περιφερειαρχών θα είναι τετραετής.
Για το μείζον θέμα του «Κλεισθένη Ι» μιλά αποκλειστικά στην «Θ» ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κ. Γιώργος Πατούλης.
«ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ»
Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει ότι «εμείς εδώ και κάποιους μήνες, είχαμε πει ότι θα πρέπει να γίνει προσεκτικά αυτή η νομολογία του «Κλεισθένη Ι» ώστε μέσα από αυτήν να υπάρχει η δυνατότητα της πραγματικής μεταρρύθμισης, της αποκέντρωσης του γραφειοκρατικού κράτους μέσα από την αυτοδιοικητική διακυβέρνηση ώστε να προχωρούν γρήγορα οι αποφάσεις για τις τοπικές κοινωνίες και να υπάρχει τοπική ανάπτυξη και αυτή να φέρει και την ανάπτυξη της χώρας. Δυστυχώς από ο,τι έχει γίνει αντιληπτό, ο «Κλεισθένης Ι» αφορά μόνο το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο μεγαλύτερο της ποσοστό και σε πολύ μικρά γραφειοκρατικά ζητήματα τα οποία δημιουργούν περισσότερο παθογένεια στην διοικητική λειτουργία των δήμων, παρά καλυτέρευση και απλοποίηση των διαδικασιών. Υπο αυτήν την έννοια θεωρούμε ότι ο «Κλεισθένης Ι» αυτήν την στιγμή, δεν εξυπηρετεί το μεγάλο πρόβλημα που έχει η χώρα μας και το οποίο αφορά στο με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να γίνουμε μια χώρα που θα προχωρά γρήγορα προς το μέλλον και θα κρατά τους νέους μας με θέσεις εργασίας. Αντίθετα θα δημιουργήσει μια περεταίρω παθογένεια μέσα από μια ακυβερνησία μετά από τις εκλογές. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο εμείς είχαμε διατυπώσει με σαφήνεια τις απόψεις μας, είχαμε ζητήσει δύο φορές συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ώστε να του διατυπώσουμε αυτές τις απόψεις, αλλά δυστυχώς προφανώς λόγω φόρτου έργου δεν εστάθη δυνατή η συνάντησή μας, όμως εμείς με ανοιχτή επιστολή, ως ύστατη ενέργεια της αυτοδιοίκησης για αυτό που πήγε να ψηφιστεί, ζητήσαμε όπως αποσυρθεί. Και αυτό δεν θα ήταν μια ήττα αλλά μια ένδειξη υπευθυνότητας».
«ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ…ΕΤΕΡΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΡΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ»
«Δυστυχώς όπως είδαμε όλοι, δεν υπήρξε απόσυρση. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε έχει 150 ψήφους και μάλιστα για την αλλαγή των ημερομηνιών 149.
Αντιλαμβάνεστε ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αφορά την μεταρρύθμιση, τις ζωές μας και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν το κράτος αλλά και οι δήμοι του «αύριο», εμείς θα κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν με όποια κυβέρνηση πιστεύει στην αυτοδιοίκηση να αλλάξει αυτή η παθογένεια που από προχθές είναι νόμος του κράτους. Ποιο ήταν το πρόβλημα που είχε η χώρα μας; Δεν ήταν το πρόβλημα της δημοκρατικότητας αλλά της αποτελεσματικότητας και αντί να διορθωθούν οι παθογένειες αυτές, πλέον εμπεριέχεται σε αυτές και η αδυναμία κάποιου να αποφασίζει» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «μέσα από την απλή αναλογική, χωρίς όμως να διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα του όποιου τελικά θα γίνει Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης ώστε να μπορεί να αποφασίζει και να κάνει πράξη τις αποφάσεις, αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρχει μια απρόβλεπτη γραφειοκρατική διαδικασία (και όχι σαν αυτήν που ζήσαμε ή ζούμε σήμερα) και εγώ πλέον πιθανολογώ πως στον «Κλεισθένη ΙΙ» θα υποτάξουν και μια άλλη παράμετρο. Την παράμετρο του Εκτελεστικού Γραμματέα. Δηλαδή εκείνου ο οποίος ουσιαστικά θα ορίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών ώστε να αποφασίζει για τα καθημερινά, εφόσον δεν θα υπάρχει κυβερνησιμότητα. Έτσι το όραμα όλων μας που ήταν η αυτοδιοικητική διακυβέρνηση για να φτάσουμε στην Ευρώπη θα γίνει η περεταίρω ετεροδιοίκηση μέσα από το υπερσυγκεντρωτικό πλέον κράτος που δεν θα αφήνει «οξυγόνο» στις τοπικές κοινωνίες και στις αποφάσεις τους».
«ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΑΝ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ»
Τέλος, αναφορικά με τις εξαγγελίες του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάργηση του «Κλεισθένη Ι» όταν το κόμμα αναλάβει την διακυβέρνηση αλλά και τα σχόλια που αναφέρουν ότι «ίσως τελικά η απλή αναλογική τον…βολέψει» ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει με έμφαση ότι «δεν μπορώ να ακούω τι λένε «όποιοι». Μπορώ να ακούω αυτούς που δηλώνουν επίσημα μέσα από τον πολιτικό λόγο και προφανώς μέσα από έναν θεσμικό ρόλο που διαδραματίζουν, όπως ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Υπο αυτήν την έννοια εγώ ακούω το ότι «από τους πρώτους νόμους, εφόσον γίνουν κυβέρνηση, θα είναι η κατάργηση άρθρων τα οποία δημιουργούν περεταίρω παθογένεια στην λειτουργία της αυτοδιοίκησης όπως ο τρόπος της απλής αναλογικής». Προσωπικά θα σας έλεγα ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με την απλή αναλογική σαν «απλή αναλογική». Αυτό που είχαμε ζητήσει όμως είναι πρώτα την μεταρρύθμιση, την ωρίμανση των διαδικασιών, την συζήτηση του τρόπου «εκλέγειν – εκλέγεσθαι» ώστε να δημιουργήσουμε την κυβερνησιμότητα για την επόμενη ημέρα. Αν΄αυτού υπάρχει μόνος ένας νόμος της απλής αναλογικής, χωρίς να υπάρχει και περεταίρω δυνατότητα κυβερνησιμότητας όπως σας την ανέπτυξα παραπάνω».