Ελ. Ροφαέλα: «Πάντα σε προτεραιότητα το 12%»

 

Η πρώτη συνέντευξη της πρώτης γυναίκας προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ξάνθης στην «Θ»

«Είμαστε νέοι και θέλουμε να πάμε ένα…level παραπάνω» τονίζει η ίδια

 

 

Τη Τέταρτη 11/07/18, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Νόμου Ξάνθης, διεξήγαγε,  την Ετήσια Γενική Συνέλευση καθώς και τις εκλογικές του αρχαιρεσίες όπου σύμφωνα με το καταστατικό, αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Το νέο ΔΣ έχει την εξής σύνθεση:

  1. Ροφαέλα Έλενα, Πρόεδρος (ΡΟΦΑΕΛΑ, Παραγωγή Υφαντουργικών Προϊόντων)
  2. Φουρλακίδης Νικόλαος, Αντιπρόεδρος (ALTECH ΦΟΥΡΛΑΚΙΔΗΣ, Κατασκευή Προϊόντων Αλουμινίου)
  3. Φελεκίδης Δημήτριος, Γραμματέας (THRAKON ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ, σαπωνοποίο-καλλυντικά)
  4. Παζαρλής Αντώνιος, Ταμίας (MAXI COLOR, Βερνίκια-Χρώματα)
  5. Παντέλος Παντελής, Μέλος (ΤΕΧΝΗ ΠΑΝΤΕΛΟΣ, Κατασκευή Προϊόντων Αλουμινίου)

Στόχος του νέου ΔΣ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΕΒ, είναι η ενίσχυση της δραστηριότητας και της παρουσίας του Συνδέσμου στα ζητήματα των επιχειρήσεων του Νομού Ξάνθης, η προσέλκυση νέων μελών και η διεύρυνση συνεργασιών με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων των Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών της περιοχής μας.

Σήμερα οι επιχειρήσεις του Νομού μας βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο. Η περιοχή μας διαθέτει πλήθος πλεονεκτημάτων αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μία περιοχή ειδικών συνθηκών και ελλειπουσών υποδομών όπου η ανυπαρξία Σχεδιασμού καταδικάζει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αποτελεί λοιπόν επιτακτική ανάγκη η παροχή ειδικών ρυθμίσεων από την πολιτεία για την ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ με ειδικά σχεδιασμένα κίνητρα, σαφή πολίτικη βούληση αλλά και στήριξη στην επίλυση των προβλημάτων παλαιοτέρων ενισχύσεων όπως η επιδότηση επιτοκίου, η επιδότηση απασχόλησης καθώς και η παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου στις βιώσιμες επιχειρήσεις.

Για την  παραγωγική ανάπτυξη του Νομού Ξάνθης αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας ΑΜΘ, χρειάζεται να γίνουν τομές και να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες όπως:

  • Διατήρηση και ενίσχυση των Υφισταμένων Παραγωγικών Επιχειρήσεων
  • Θέσπιση ενισχύσεων που δημιουργούν ανταγωνιστικό κόστος λειτουργιάς στις επιχειρήσεις της περιοχής
  • Ενίσχυση των υποδομών
  • Σαφής ενεργειακή Πολίτικη με έμφαση την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων
  • Ουσιαστική Ενσωμάτωση των ενεργειακών Δικτύων στην οικονομία της Περιοχής
  • Δικτύωση και συνεργασία του Δ.Π.Θ και του Α.Τ.Ε.Ι Καβάλας με τις επιχειρήσεις στον ερευνητικό και παραγωγικό τομέα
  • Στρατηγικός Επενδυτικός Σχεδιασμός

Τέλος θα θέλαμε να καλέσουμε τους τοπικούς φορείς σε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και συνεχή συνεργασία, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι αποτελεί μονόδρομο για την γενικότερη ανάπτυξης της περιοχής μας.

Για την νέα σύνθεση, τους στόχους αλλά και το γεγονός ότι έχει αναλάβει γυναίκα την προεδρία, μίλησε στην «Θ» η νέα Πρόεδρος του ΣΕΒ Ξάνθης κ. Έλενα Ροφαέλα, η οποία αναφέρθηκε περεταίρω στο μείζον θέμα των επιχειρηματιών, που δεν είναι άλλο από την Η επιδότηση του κόστους εργασίας 12% των επιχειρήσεων της Θράκης.

«ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ, ΤΟ 12%»

Ειδικότερα η ίδια ανέφερε ότι «το 12% ήταν πάντα στις προτεραιότητές μας. Προσωπικά ήμουν γραμματέας τέσσερα χρόνια στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων, οπότε τα γνωρίζω τα θέματα. Σαν Σύνδεσμος Ξάνθης, επειδή η δραστηριότητά μας είναι σχετικά μικρή, έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο συνδέσμων, στο οποίο ανήκουν όλοι οι σύνδεσμοι της περιφέρειας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συνένωση και συνεργασία όλων των συνδέσμων της ΑΜΘ. Αυτό μας βοηθά να πηγαίνουμε πιο συλλογικά, αφού τα θέματά μας είναι κοινά, οπότε σαν δίκτυο έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες και πολλές συναντήσεις. Το μειονέκτημά μας, είναι ότι τόσο καιρό δεν τα προβάλλουμε, οπότε μπορεί να μην τα γνωρίζουν πολλοί. Πάντα ήταν σημαντικό θέμα το 12% και το είχαμε στα βασικά θέματα της «ατζέντας» μας. Ο στόχος της Ξάνθης, είναι να μπορέσουμε να προσσελκύσουμε και νέα μέλη ώστε να συσπειρώσουμε τον επιχειρηματικό κόσμο. Υπάρχει μια αδράνεια στους θεσμούς γενικότερα, για αυτό και το νέο ΔΣ απαρτίζεται από νέα μέλη και νέους ανθρώπους, ώστε να προασπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των επιχειρήσεων της περιοχής μας. Θεωρούμε ότι με την συνεργασία που έχουμε με το Δίκτυο Συνδέσμων, θα μπορέσουμε να καταφέρουμε περισσότερα πράγματα συλλογικά και ένας από τους βασικούς μας στόχους η (ούτως ή άλλως) άριστη συνεργασία όλων μας. Σίγουρα, το 12% είναι στα θέματά μας και αυτήν την στιγμή υπάρχει νομικό κώλυμα. Αυτό που προτάξαμε και στην τελευταία συνάντηση στις 30 Μαϊου με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Ανάπτυξης, ήταν τουλάχιστον άμεσα, οι εταιρίες που φορολογήθηκαν για το 12% να μπορέσουν, συμψηφιστικά, να πάρουν κάποια χρήματα πίσω και από εκεί και πέρα η αντικατάσταση του 12%. Από την στιγμή που έχει «παγώσει» σαν κίνητρο, να μπορέσει η περιοχή μας να έχει και κάτι καινούργιο, λόγω της μειονεκτικής θέσης που έχει, ανταγωνιστικά, σε σχέση με άλλες περιοχές και με όμορες χώρες. Φυσικά στην «ατζέντα» είναι και τα θέματα της φορολογίας και του παραγωγικού κόστους. Έχουμε κάνει επίσης και κάποιες προτάσεις για το ενεργειακό θέμα».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΝΑ…LEVEL ΠΑΡΑΠΑΝΩ»

Αναφορικά με την ανάληψη των δικών της καθηκόντων, αφού είναι μια γυναίκα ανάμεσα σε μια γενικότερα «ανδροκρατούμενη» ως επί τω πλείστον θέση, η κ. Ροφαέλα, τονίζει ότι «ασχολούμαι πολλά χρόνια με τους Συνδέσμους Βιομηχάνων. Τα τέσσερα τελευταία υπήρξα γραμματέας στο ΔΣ και από εκεί προέκυψε και η εκλογή μου ως Πρόεδρος. Ασχολήθηκα πολύ και έχω την εμπειρία. Είχαμε άριστη συνεργασία και με τον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Πατσατζή και θεωρήσαμε ότι με το νέο ΔΣ, επειδή είμαστε όλοι νέοι, θα μπορέσουμε να πάμε ένα level παραπάνω. Γενικότερα ο κόσμος είναι απογοητευμένος και είναι λάθος μας το ότι τις ενέργειές μας δεν τις προβάλλουμε και σαν δίκτυο και εννοείται και σαν Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ξάνθης. Πρέπει να «κτίσουμε» λίγο το επικοινωνιακό μας κομμάτι, αφού και με τις ασχολίες μας στις επιχειρήσεις αλλά και με το καθημερινό μας πρόγραμμα, κοιτούμε περισσότερο το έργο και όχι το «φαίνεσθαι».