SOS για τα καπνά της Θράκης

Η «νεκρωτική ίωση» και οι βροχές υποβαθμίζουν την ποιότητά τους

Π. Ταρενίδης – Μ. Πασχαλίδης μιλούν στην «Θ»

 

«Νεκρωτική ίωση» κατέστρεψε μεγάλο μέρος των καπνών στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, με τα προβλήματα να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, όπως εξήγησε στην «Θ» ο Πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης κ. Μιχάλης Πασχαλίδης.

ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Ο ΘΡΙΠΑΣ

Αιτία της ασθένειας είναι ο Θρίπας. Ο Θρίπας είναι έντομο πολύ μικρό, επίμηκες, μήκους 1mm περίπου και πολύ ευκίνητο. Έχει φτερά που στην περιφέρεια τους έχουν μεγάλα κρόσσια. Τα ακμαία έχουν χρώμα κίτρινο ωχρό. Τα τέλεια έντομα γεννούν τα αυγά τους στα αναπτυσσόμενα μέρη του φυτού. Πολλαπλασιάζονται παρθενογενετικά. Αρσενικά υπάρχουν πολύ λίγα και σε αναλογία 1000 και περισσότερα θηλυκά προς 1 αρσενικό. Έχει 4 – 6 γενεές το χρόνο και νυμφώνεται στο έδαφος. Οι προνύμφες δεν έχουν φτερά και έχουν χρώμα γενικά κιτρινοπορτοκάλι. Η προνύμφη όταν συμπληρώσει την ανάπτυξη της κατεβαίνει στο χώμα σε βάθος 3 – 5cm και μεταμορφώνεται σε πρωτονύμφη και νύμφη. Από τις νύμφες εξέρχονται τα ακμαία που επιστρέφουν πάλι στα φυτά για να γεννήσουν τα αυγά τους. Τόσο τα ενήλικα όσο και οι προνύμφες έχουν στοματικά μόρια μυζητικού τύπου με τα οποία καταστρέφουν το παρέγχυμα των φύλλων του καπνού και έτσι τα φύλλα παρουσιάζουν χαρακτηριστικές κηλιδώσεις στα προσβεβλημένα σημεία (νταμαριασμένα φύλλα). Αυτό από τη μία συντελεί στην σημαντική ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος και από την άλλη μπορεί να συντελέσει στο εύκολο σχίσιμο ή σπάσιμο των φύλλων».

«ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΚΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ – ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΣΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ»

«Ο Θρίπας είναι ένα έντομο, το οποίο «πίνει» το ζουμί των φύλλων και «προσβάλει» όπου «τρυπήσει» με την «νεκρωτική ίωση» εξηγεί μεταξύ άλλων ο κ. Πασχαλίδης, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε κάποιες περιοχές χαμηλότερα, (στον «γιακά» της Ξάνθης, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τις υψηλότερες περιοχές προς τα βουνά. Εμείς από την πλευρά μας, ο,τι ενέργειες ήταν να κάνουμε τις κάναμε. Ενημερώσαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το αρμόδιο υπουργό, τον Πρωθυπουργό, τους τοπικούς Βουλευτές κλπ. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για ασθένειες».

 

Π. ΤΑΡΕΝΙΔΗΣ: «ΠΟΣΟΤΙΚΗ Ή ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ»

Πέραν όμως των καπνοπαραγωγών, ανησυχία υπάρχει και στις καπνοβιομηχανίες. Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην «Θ» ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ κ. Παναγιώτης Ταρενίδης «δεν μπορούμε ακόμη να υπολογίσουμε το πρόβλημα, όμως οι συνεχόμενες βροχές επηρρεάζουν. Αυτό είναι σίγουρο. Υπάρχει εδώ και καιρό αυτό το πράγμα και θα έχουμε και ποσοτικά και ποιοτικά μια πτώση. Φυσικά θα επηρεάσει και τους καπνοπαραγωγούς και όλο τον κόσμο. Θα είναι μειωμένη η παραγωγή αυτή που «τρέχει». Αρχίζουν να μαζεύουν τα καπνά τώρα».