Ρ. Μπατζακίδου: «Απίστευτη ταλαιπωρία με ένα…προβληματικό σύστημα»

Επίσημα η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 2018

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Ιουλίου, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα για τις πληγείσες περιοχές, η προθεσμία παρατείνεται έως τις 28 Σεπτεμβρίου ενώ χορηγείται απαλλαγή για τον ΕΝΦΙΑ του 2018 και δίνεται εξάμηνη παράταση για την πληρωμή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος είναι στις 31 Ιουλίου.

Πάντως, μέχρι και χθες το πρωί πάνω από 500.000 δηλώσεις δεν είχαν υποβληθεί ενώ από τα 5,624 εκατομμύρια που έχουν υποβληθεί, προκύπτει ότι:

– 4 στους 10 φορολογούμενους ή 2.242.605 πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.157 ευρώ. Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

– Μόλις το 12,8% έχει επιστροφή φόρου.

– Για 47,33% των φορολογούμενων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό.

Για την διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μίλησε στην «Θ» η Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης κ. Ρένα Μπατζακίδου, η οποία για άλλη μια φορά εξέφρασε την δυσφορία των επαγγελματιών οι οποίοι καλούνται να υποβάλλουν σωρεία φορολογικών δηλώσεων με ένα… μη έτοιμο σύστημα taxisnet, μέσα σε δύο μήνες, αντί του…τετραμήνου κατά τον νόμο. Νόμος ο οποίος ωστόσο δεν εφαρμόζεται.

«ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ»

Ειδικότερα η κ. Μπατζακίδου αναφέρει ότι «έχει δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουλίου και έχουν μείνει κάτι…χιλιάδες δηλώσεις να υποβληθούν. Ευελπιστώ ότι θα βγουν.  Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι η παράταση. Αυτό που χρειάζεται είναι να ισχύσει ο νόμος και να έχουμε τέσσερις γεμάτους μήνες με όλα τα δεδομένα επάνω στο σύστημα».

 

«ΜΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΟΙ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ»

«Οι δύο μήνες που μας δίνουν μας ταλαιπωρούν αφάνταστα. Όταν άνοιξε τον Μάϊο το σύστημα, δεν υπήρχαν όλα τα δεδομένα επάνω. Για ένα μη έτοιμο σύστημα δεν μπορούν να μας λένε ότι μπορούμε να υποβάλλουμε, αφού μετά χρειάζονται τροποποιητικές δηλώσεις και είναι λίγος ο χρόνος . Μας δίνουν στην ουσία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και μέσα σε αυτούς τους μήνες πρέπει να υποβάλλουμε» συνέχισε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι «εδώ όταν δούλευαν πολύ περισσότερα άτομα στις υπηρεσίες πάλι δεν προλάβαιναν να εκκαθαρίσουν. Πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, να έχουμε το τετράμηνο και βέβαια ένα πανέτοιμο σύστημα taxisnet να δεχθεί δηλώσεις».

 

«ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ»

Κλείνοντας η ίδια σημείωσε ότι «από την άλλη φταίει και το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι αναλαμβάνουν παραπάνω δουλειά από όση μπορούν να βγάλουν με υποβολές φορολογικών δηλώσεων. Όσοι δεν υποβάλλουν θα έχουν πρόστιμα. Μπορούν να υποβάλλουν βέβαια αργότερα αλλά με…ποινή».