Δασικοί χάρτες: Ο Δήμος Τοπείρου… κοιμάται και ο Δήμος Ξάνθης… χασμουριέται!

Και ενώ η προθεσμία που δόθηκε στους δήμους από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να ολοκληρώσουν την οριοθέτηση των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων στα χαρτογραφικά υπόβαθρα του Ελληνικού Κτηματολογίου για τους δασικούς χάρτες, εκπνέει την προσεχή Δευτέρα (απομένει μία εργάσιμη ημέρα) με βάση τον νόμο 4559/2018, φαίνεται τελικά πως κάποιοι Δήμοι, είτε δεν μπήκαν καν στον «κόπο» να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες ως είχαν υποχρέωση, είτε δεν ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες και κινδυνεύουν να μείνουν «εκτός νυμφώνος». Ανάμεσα στους πρώτους συγκαταλέγεται και ο Δήμος Τοπείρου, ενώ στους δεύτερους ο Δήμος Ξάνθης.

ΟΙ ΕΝ ΥΠΝΩΣΕΙ…

Οι εξής 22 δήμοι που δεν έχουν κάνει καμία κίνηση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα: Αγίου Ευστρατίου, Ανάφης, Άνδρου, Αντιπάρου, Ανωγείων, Γόρτυνας, Επιδαύρου, Ιεράπετρας, Ιητών, Κάσου, Μεγίστης, Μυλοποτάμου, Νεστορίου, Οροπεδίου, Λασιθίου, Παξών, Πάργας, Σερίφου, Σητείας, Σικίνου, Σκιάθου, Τοπείρου, και Φολεγάνδρου.

 

ΟΙ «ΑΣΘΜΑΙΝΟΝΤΕΣ»…

Οι εξής 17 δήμοι που έχουν εκκρεμότητες και δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία: Αγίου Βασιλείου, Αγίου Νικολάου, Αμφιλοχίας, Αργιθέας, Άργους,-Μυκηνών, Βιάννου, Διστόμου-Αράχοβας- Αντίκυρας, Ζακύνθου, Λήμνου, Μινώα Πεδιάδας, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Ναυπλιέων, Ξάνθης, Σαρωνικού, Τήνου και Φαιστού.

Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι είχαν στη διάθεσή τους 8 χρόνια για να οριοθετήσουν τα σχέδια πόλης και περισσότερα από 2 χρόνια για την οριοθέτηση των οικιστικών πυκνώσεων στους δασικούς χάρτες.

 

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΑΣΗ

Στο μεταξύ, Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ (Β΄ 3519), η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, «Διαχείριση και εκμετάλλευση εγκαταλελειμμένων ιδιωτικών ή συνιδιόκτητων μετά του Δημοσίου δασών, από εικοσαετίας και πλέον».

Η απόφαση, η οποία προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4423/2016, στοχεύει στη διαχείριση και εκμετάλλευση των συγκεκριμένων δασών, στα οποία για είκοσι και πλέον χρόνια οι ιδιοκτήτες-κάτοχοι αυτών δεν προέβησαν σε καμία πράξη διαχείρισής τους, όπως αυτή προβλέπεται από τη δασική νομοθεσία.

Στην απόφαση καθορίζεται:

Η ενημέρωση από την τοπική δασική αρχή των ιδιοκτητών-κατόχων του δάσους, για τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η διαχείρισή του.

Η ενημέρωση αυτή γίνεται, είτε με αποδεικτικό επίδοσης στον ιδιοκτήτη, είτε, εφόσον είναι άγνωστος αυτός, με δελτίο Τύπου της δασικής αρχής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ανακοίνωση στο δημαρχείο και στις δασικές υπηρεσίες.

Εφόσον παρέλθει διάστημα έξι μηνών κατά το οποίο οι ιδιοκτήτες δεν ενδιαφερθούν, γίνεται έκδοση διαπιστωτικής πράξης από την τοπική δασική αρχή, συνεπεία της οποίας το δάσος τίθεται υπό διαχείριση από την αρχή αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις περί διαχείρισης και εκμετάλλευσης δημοσίων δασών.

Τα έσοδα από την εκμετάλλευση του δάσους μετά την αφαίρεση των εξόδων, κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και είναι στη διάθεση των δικαιούχων σύμφωνα με το ποσοστό ιδιοκτησίας τους.

Η παραπάνω απόφαση είναι η πρώτη από μια σειρά αποφάσεων που προβλέπονται από τον ν. 4423/2016, για τους δασικούς συνεταιρισμούς της χώρας. Οι υπόλοιπες αποφάσεις, όπως η απόφαση για την ιδιότητα δασεργάτη και την έκδοση ταυτότητας δασεργάτη, είναι στο τελικό στάδιο προετοιμασίας και θα υπογραφούν τις επόμενες μέρες.

Επιπλέον, με απόφαση του αν. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΑΔΑ: ΩΓΚΑ4653Π8-Α3Κ), παρατάθηκε έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2019 το χρονικό διάστημα προετοιμασίας και προσαρμογής των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας στις διατάξεις του παραπάνω νόμου. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται επίσης, η εργασία των συνεταιρισμών που συμμετέχουν αυτές τις μέρες στην αποκατάσταση των καμένων περιοχών στην ανατολική και στη δυτική πλευρά της Αττικής μετά τις πυρκαγιές του περασμένου μήνα. Ως εκ τούτου, δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η αμοιβή των υλοτόμων λόγω της μετάβασης των δασικών συνεταιρισμών σε νέο καθεστώς λειτουργίας, που θα έπρεπε να λάβει χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018.