Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των Βάσεων 2018 – Πότε ανακοινώνονται – Ποιες σχολές «πέφτουν» και ποιες «εκτοξεύονται» – Πού μπορούν να περάσουν ακόμα και όσοι έγραψαν κάτω από 10 – Οι τελευταίες εκτιμήσεις
Τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών θα μπει την Τρίτη 28 Αυγούστου,καθώς σύμφωνα με την ΕΡΤ, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τις Βάσεις 2018!
Πιθανότατα η ανακοίνωσή τους θα γίνει περίπου στις 10:00 το πρωί.
Πού θα κυμανθούν οι βάσεις – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία
Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές αναμένεται να «πέσουν», ενώ αντίθετα, στα Παιδαγωγικά Τμήματα θα «εκτοξευτούν».
Πάντως, οριακή άνοδο αναμένεται ότι θα έχουν και οι κεντρικές νομικές σχολές της χώρας.
Έτσι, η φετινή εξεταστική διαδικασία φαίνεται ότι θα δώσει μεικτή εικόνα σε επίπεδο βαθμολογικών εντυπώσεων, ενώ οι βάσεις εισαγωγής στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές και αστυνομικές σχολές, σε όλα τα πεδία θα κυμανθούν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά και πολύ πιθανόν να δούμε μικρές αυξήσεις, όχι όμως πάνω από 150 μόρια.
«Βαρόμετρο» της φετινής διαδικασίας, βέβαια, θα αποτελέσει η παρουσία του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αναφέρει η εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις για την κίνηση των φετινών βάσεων:
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών (νομικές, ψυχολογίες), θα καταγραφεί σταθερότητα και μικρή άνοδος στα «ρετιρέ» του πεδίου. Έτσι, στις σχολές υψηλής ζήτησης όπως είναι η Νομική, τα ΜΜΕ, οι σχολές Ψυχολογίας κ.λπ. δεν αναμένεται να ανέβουν οι βάσεις περισσότερο από 100 μόρια.
Στο πεδίο αυτό όμως βρίσκονται οι περισσότεροι υποψήφιοι για τα Παιδαγωγικά Τμήματα, όπου φέτος θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση των βάσεων, που σε κάποια τμήματα μπορεί να ξεπεράσει και τα 2.500 μόρια. Στο πεδίο αυτό, ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά ΤΕΙ για να δεχθούν υποψηφίους με χαμηλή βαθμολογία, οπότε θα υπάρχει μεγάλο ποσοστό υποψηφίων που δεν θα καταφέρει να εισαχθεί τελικά σε κανένα τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές) αναμένεται πτώση βάσεων τόσο στα περιζήτητα του πεδίου όσο και στις μεσαίες και χαμηλές σχολές του. Στις σχολές υψηλής ζήτησης, όπως σε πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές, γεωπονικές και σχολές πληροφορικής, αναμένεται μικρότερη πτώση έως και 300 μόρια, με μεγαλύτερη πτώση στις μεσαίες και στις σχολές χαμηλής ζήτησης. Στα ΤΕΙ της επαρχίας η βάση εισαγωγής σε πολλά τμήματα αναμένεται ότι θα είναι κοντά στα 8.000 μόρια.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας (Ιατρικές Σχολές), αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων, ενώ τμήματα που κινούνται στην κατηγορία των 17.000 – 18.000 μορίων μπορεί να καταγράψουν μεγαλύτερη πτώση. Μάλιστα, εκτιμάται ότι φέτος η Ιατρική Αθήνας, που παραδοσιακά απαιτούσε βαθμολογίες αρκετά πάνω από 19.000 μόρια, είναι πιθανότατο η βάση εισαγωγής να είναι λίγο πιο κάτω από τα 19.000 μόρια.
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Οικονομικών Επιστημών και της Πληροφορικής, αναμένεται σταθερότητα βάσεων και μικρή άνοδος σε κάποιες σχολές. Οι βάσεις δεν θα είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές, ενώ αναμένεται να αυξηθούν σε πολλά δημοφιλή τμήματα ΑΕΙ, κυρίως στην Αττική. Πάντως, σχετικά με τις βάσεις των σχολών του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, επειδή πρόκειται για νέα τμήματα.
Η βάση του 10
Και φέτος, ωστόσο, αναμένεται ότι θα εισαχθούν πολλοί νέοι και νέες (που μπορεί να φτάσουν και τους 25.000) σε τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας με βαθμολογίες κάτω από τη βαθμολογική βάση.
Συνολικά, περίπου 40.000 υποψήφιοι παρέδωσαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις γραπτά που βαθμολογήθηκαν κάτω από το 10.