Ενδεχόμενα προβλήματα και για τους παιδικούς σταθμούς της Ξάνθης

Μεγάλο το πρόβλημα στην επικράτεια – 35.000 παιδιά εκτός των δομών

Γ. Πατούλης και Τ. Θεοδωρίδης, μιλούν στην «Θ»

 

35.000 παιδιά δεν θα πάνε παιδικό σταθμό φέτος σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρη Καρέλα. Μιλώντας στον Αnt1, ο ο κ. Καρέλας δήλωσε ότι «έχουν μείνει 30.000 με 35.000 παιδιά εκτός παιδικών». Παραδέχθηκε ότι «Δεν θα μπουν όλα τα παιδιά, διότι δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ακόμα την υποδομή. Πρέπει να φτιάξουμε σταθμούς, πέρυσι έμειναν 10.000 με 15.000 παιδιά εκτός» .

Ο γ.γ. υπουργείου εργασίας υποστήριξε πως το γεγονός ότι 35.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικού σταθμού «δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά των δήμων, που δεν ετοίμασαν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς με τα 15 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν για τον σκοπό αυτό από το πρωτογενές πλεόνασμα».

«Η δική μας βούληση είναι, όσο το δυνατόν γρηγορότερα να φτάσουμε τους 5.000 σταθμούς από τους 3.000 που έχουμε σήμερα» σημείωσε ο κ. Καρέλας, λέγοντας ότι «τον Σεπτέμβρη κάποια voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν, θα δοθούν σε κάποιους από εκείνους που έμειναν από έξω».

Για το θέμα αυτό μίλησαν στην «Θ» τόσο ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης, όσο και ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος από χθες βρίσκεται στην Ξάνθη, με αφορμή την συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πόλη της Ξάνθης.

 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: «ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ»

Ειδικότερα ο ίδιος ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα θέμα, για το οποίο σαφέστατα πρέπει να αντιληφθεί η κεντρική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διαχειρίζεται τα πάντα και όταν δεν μπορεί να τα διαχειριστεί καλά να πετάει το «μπαλάκι» του φταιξίματος σε άλλους.

Είναι σίγουρο ότι όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν πως πρέπει να αποκεντρώσουμε την Ελλάδα.

Τα χρήματα που διατίθενται από τον ελληνικό λαό, θα πρέπει να δίνονται στο πλαίσιο της διαχείρισης εκεί που υπάρχει ανάγκη και προφανώς, δεν νοείται να βρίσκεται κανένα παιδί εκτός της δυνατότητος να φιλοξενείται σε καλούς χώρους όπως είναι οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Είναι κάτι για το οποίο θα αναζητηθούν οι ευθύνες και προφανώς θα ανακοινωθούν σύντομα τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης».

 

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: «ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ»

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης υπογράμμισε ότι «το ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει και από χθες κάνουμε συμβάσεις με τους γονείς. Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα γίνει γιατί δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχει δεύτερη περίοδος voucher, ούτε πόσες θέσεις θα δώσουν, εάν τις δώσουν. Εμείς θα προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε όλα τα παιδιά στου παιδικούς σταθμούς. Αν δεν υπάρχει δεύτερη φάση voucher, πάει να πει ότι θα απορροφφηθούν περισσότερα παιδιά από τους παιδικούς. Πρόβλημα στην πόλη μας, μπορεί να υπάρξει αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο η εικόνα θα ξεκαθαρίσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Πάντως γενικά πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην πόλη της Ξάνθης».