Οικονομική Επιτροπή Δήμου Ξάνθης: Ασυνεννοησία και «εμμονές» σε πρόστιμα κατά επαγγελματιών

Εκτεθειμένη η νομική υπηρεσία γι’ ακόμη μια φορά…

 

Με δεκατέσσερα θέματα στην ημερήσια διάταξη, συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης, κατά την οποία προβλημάτισαν το «σώμα» τα δύο τελευταία θέματα.

Ειδικότερα αυτά αφορούσαν την «λήψη απόφασης για την μη άσκηση έφεσης κατά της αριθμό 276/2018 απόφασης του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής» και την «εξουσιοδότηση των δικηγόρων του Δήμου Ξάνθης για κατάθεση άσκησης ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής».

«ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΦΕΣΗ Ή ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΚΗΣΕΙ; ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΡΙΑ»

Πιο συγκεκριμένα η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης πρότεινε την μη άσκηση έφεσης, σε μια νομική υπόθεση αναφορικά με το πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ ενός παιδότοπου (ο οποίος σήμερα έχει κλείσει). Πρόστιμο το οποίο βεβαιώθηκε ύστερα από επιτόπιο έλεγχο τόσο της αρμόδιας επιτροπής όσο και της αστυνομίας. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Ξάνθης κ. Ι. Λάμπρου, το δικαστήριο, πρωτοδίκως, διαπίστωσε ότι πρόκειται για άκυρα πορίσματα, καθώς δεν υπήρχαν διευκρινήσεις ούτε σχετικά με το είδος των παιχνιδιών που ήταν τοποθετημένα, ούτε σχετικά με το αν κατά τον επιτόπιο έλεγχο υπήρχαν παιδιά ή συνοδοί αυτών. Έτσι, όπως εξήγησε ο ίδιος. Το δικαστήριο δέχθηκε την προσφυγή του ιδιώτη και εισηγήθηκε την μη άσκηση έφεσης στην παραπάνω απόφαση, εφόσον όπως τόνισε «σε δεύτερο βαθμό θα μας…πάρουν και τα δικαστικά έξοδα».

Κατόπιν των πληροφοριών που έδωσε ο κ. Λάμπρου, το μέλος της αντιπολίτευσης κ. Αχμέτ Καρά, ρώτησε: «αν δεν συνεχίσουμε την υπόθεση και δεν προβούμε σε έφεση, θα έχουμε ευθύνη;» για να πάρει αρνητική απάντηση από τον κ. Λάμπρου, ο οποίος εξήγησε μεταξύ άλλων ότι «σε τέτοιας φύσης υποθέσεις, δεν υποχρεούται να συνεχίσει το σώμα την άσκηση έφεσης. Σε άλλα ζητήματα φυσικά και υπάρχει υποχρέωση».

 

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ωστόσο η εισήγηση του Νομικού Συμβούλου, κατόπιν ώριμης σκέψης και διαλογικής συζήτησης, βρήκε «αντίθετο» το «σώμα» της Οικονομικής Επιτροπής με την συμπολίτευση να μην κάνει δεκτή την πρόταση και να αποφασίζει να ασκηθεί τελικά η έφεση. Απόφαση η οποία πάρθηκε κατά πλειοψηφία με τον κ. Αχμέτ Καρά να ψηφίζει «λευκό».

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 152 ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΟ «DE NOVO», Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΟ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ Ο…ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΜΑΘΕ

Το τελευταίο θέμα που προκάλεσε επίσης «πονοκέφαλο» στο «σώμα» της Οικονομικής Επιτροπής αφορούσε την «εξουσιοδότηση των δικηγόρων του Δήμου Ξάνθης για κατάθεση άσκησης ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής». Η υπόθεση αφορά πρόστιμο του καφέ – μπαρ «De Novo», ο συνήγορος του οποίου προσέφυγε στο άρθρο 152 όπου και δικαιώθηκε.

Απόφαση την οποία επικαλέστηκε κατά την συνεδρίασή της και η Επιτροπή Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του Δήμου Ξάνθης στις 6 Ιουλίου 2018 προκειμένου να αποφασίσει με την σειρά της την διαγραφή του προστίμου.

 

ΑΛΛΑΞΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΡΔΗΝ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Ωστόσο για την απόφαση της παραπάνω επιτροπής και κυρίως για την «επίκληση» της απόφασης του «152» που δικαιώνει τους ιδιοκτήτες του καφε – μπαρ, ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Ξάνθης κ. Ι. Λάμπρου δεν είχε λάβει γνώση  όταν προχώρησε στην σύνταξη της αρχικής εισήγησης που αφορούσε το να ασκηθεί η έφεση κατά της απόφασης της επιτροπής του άρθρου 152. (σ.σ. Η σύνταξη του κειμένου έγινε στις…23 Αυγούστου) Αφού έλαβε γνώση όλων των παραπάνω, επανέρχεται στις 28 Αυγούστου με νέα εισήγηση (σ.σ η οποία διανεμήθηκε χθες το μεσημέρι στα μέλη της επιτροπής) και με την οποία αυτή την φορά εισηγείται την ΜΗ ΑΣΚΗΣΗ ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, εξιστορώντας τον τρόπο με τον οποίο έλαβε γνώση ότι ούτως ή άλλως η Επιτροπή Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του Δήμου Ξάνθης επικαλείται την απόφαση του άρθρου 152 που δικαιώνει τους επιχειρηματίες για να πάρει με την σειρά της την απόφαση διαγραφής του προστίμου.

ΑΧ. ΚΑΡΑ: «ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ»

Καυστικό ήταν το σχόλιο του κ. Αχμέτ Καρά για το συγκεκριμένο θέμα, ο οποίος έκανε λόγο για ασυνεννοησία των επιτροπών, η οποία αποδεικνύεται από τις ημερομηνίες και μόνον των εγγράφων, αφού η επιτροπή με πρόεδρο την κ. Αλεξία Γκιρτζίκη συνεδρίασε στις… 6 Ιουλίου και ένα μήνα μετά ο Νομικός Σύμβουλος δεν είχε λάβει γνώση των λόγων της διαγραφής του προστίμου, πριν συντάξει την αρχική εισήγηση.

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΓΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Τελικά ύστερα από όλα όσα ειπώθηκαν, ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, ζήτησε την απόσυρση του θέματος για επόμενη (και όχι συγκεκριμένα για την επόμενη) συνεδρίαση του «σώματος»  και αφού προηγηθεί σχετικό θέμα (Έκγριση Αποφάσεων της Συμβιβαστικής Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του Δήμου Ξάνθης) στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, το οποίο κατά την συνεδρίαση της 27ης Αυγούστου είχε αποσυρθεί.

Κατά τα λοιπά, άλλα θέματα πέρασαν ομόφωνα και άλλα κατά πλειοψηφία από το «σώμα» της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης, ενώ κατά την συζήτηση αυτών ανέκυψαν και ειδήσεις.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ειδικότερα από το θέμα «έγκριση του από 16-7-2018 πρακτικού διενέργειας διαγωνισμού που αφορά τον συνοπτικό διαγωνισμό με τίτλο: « «Έλεγχος, επανέλεγχος και πιστοποίηση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των δημοτικών κτιρίων, σχολείων και αθλητικών κέντρων του Δήμου Ξάνθης, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384» και μετά από ερώτηση του κ. Καρά σχετικά με το αν στα σχολεία που θα γίνουν παρεμβάσεις εντάσσονται και τα μειονοτικά, ανέκυψε ότι το αρμόδιο υπουργείο απαντά πως εντάσσονται. Έτσι ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος ζήτησε από την διευθύντρια να επικοινωνήσει με το υπουργείο και αν αυτό είναι αληθές, να σταλεί εγγράφως προκειμένου να γίνουν οι όποιες παρεμβάσεις.

 

7000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΤΕΛΗ

Τέλος ένα ακόμη ζήτημα που αναδείχθηκε είναι τα υπερβολικά ποσά σε ταχυδρομικά τέλη, αφού το σώμα για το θέμα της «έγκρισης απόδοσης λογαριασμού εντάλματος προπληρωμής για την πληρωμή ταχυδρομικών τελών» αποφάσισε για…7000 ευρώ. Μάλιστα συνολικά για το 2018, όπως ανέκυψε, το ποσό για πληρωμή ταχυδρομικών τελών ανέρχεται σε 25.000 ευρώ, λόγω του μεγάλου όγκου της αλληλογραφίας (που υποχρεωτικά είναι συστημένη) αλλά και του κόστους αυτής, όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.