Στον νέο Τοποτηρητή Μουφτείας Ξάνθης χθες ο Γ.Γ Θρησκευμάτων
Τον νέο Τοποτηρητή στην Μουφτεία Ξάνθης κ. Μπιλάλ Καρά Χαλήλ, επισκέφθηκε χθες το πρωί ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής καθώς τόσο το Μουφτειακό και η Σαρία βρίσκονται στο προσκήνιο των εξελίξεων.
ΜΠ. ΚΑΡΑ ΧΑΛΗΛ: «ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ»
Κατόπιν της θερμής υποδοχής του από τον νέο Τοποτηρητή, αμφότεροι μίλησαν στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, με τον κ. Μπιλάλ Καρά Χαλήλ να «καλωσορίζει» τον Γενικό Γραμματέα και να αναφέρει: «σας καλωσορίζω στην Μουφτεία Ξάνθης. Είμαι ο νέος Τοποτηρητής Μπιλάλ Καρά Χαλήλ. Η ελληνική πολιτεία μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευθεί την θέση του Τοποτηρητή στην Μουφτεία Ξάνθης. Πρώτα με την βοήθεια του Θεού και ύστερα με την υποστήριξη του κόσμου, θα προσπαθήσω να κάνω ο,τι καλύτερο μπορώ. Τέλος παρακαλώ τον Αλλάχ να χαρίσει υγεία και ηρεμία σε όλους τους συμπολίτες μας, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας στην Μουφτεία Ξάνθης».
«ΠΛΟΥΤΟΣ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ»
Από την πλευρά του ο κ. Καλαντζής ανέφερε πως «όπως είναι φυσικό και επόμενο ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με αρμοδιότητα τα θρησκευτικά ζητήματα όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας, επισκέπτομαι επίσημα τον Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης, όπως έπραξα την Τετάρτη με τον Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής, για να δηλώσω εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και βεβαίως εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια που θα γίνει προς όφελος των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών που κατοικούν στην Θράκη, διότι η ύπαρξη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, είναι ένας πλούτος για την χώρα μας και είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσει όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ταυτότητά της».
«ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ «ΣτΕ» ΟΠΟΙΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ…»
Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής των απερχόμενων Μουφτήδων ύστερα και από την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και τους λόγους για τους οποίους αυτοί συνταξιοδοτήθηκαν αυτό το διάστημα και όχι για παράδειγμα το 2011, εφόσον και τότε ήταν άνω των 67 ετών, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, σημείωσε ότι «Μιλήσατε για προσφυγή στο ΣτΕ. Όπως ενδεχομένως να έχετε ακούσει, πάγια θέση και δική μου και της υπηρεσίας μας, είναι ότι ζούμε σε ένα δημοκρατικό κράτος, σε μια δημοκρατική χώρα και αυτό σημαίνει ότι η προσφυγή ενός Έλληνα πολίτη στην δικαιοσύνη, είναι πάντα κάτι θετικό. Όποιος λοιπόν θεωρεί ότι το κράτος κάνει κάτι που δεν είναι σύμφωνο με τους νόμους και πολύ περισσότερο με το Σύνταγμα, πολύ καλά θα κάνει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αν θεωρήσει ότι και εκεί δεν έχει λύση, να προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτό είναι θετικό από μόνο του. Δεύτερον οφείλω να σας πω ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει κοινοποιηθεί στην υπηρεσία μας καμία προσφυγή στο ΣτΕ. Εφόσον δεν έχει κοινοποιηθεί κάποια τέτοια προσφυγή δεν μπορώ να τοποθετηθώ και επί ενός κειμένου. Τοποθετούμαι επί προθέσεων. Εάν υπάρξει προσφυγή, το Υπουργείο Παιδείας θα υπερασπιστεί τις θέσεις του, ως οφείλει και βεβαίως θα εφαρμόσουμε την απόφαση του δικαστηρίου, όταν αυτή εκδοθεί. Αυτά είναι αυτονόητα για μια Δημοκρατία και πάντα αυτό κάνει το Υπουργείο Παιδείας. Για εμάς μια τέτοια περίπτωση δεν συνιστά ούτε απειλή, ούτε μας φοβίζει. Είναι αυτό που ταιριάζει σε μια δημοκρατική χώρα. Είναι σαν να με ρωτάτε τι θα κάνουμε αν ο ήλιος ανατείλει; Θα τον απολαύσουμε. Εάν το ΣτΕ αποφασίσει ότι κάτι δεν έχει γίνει σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα κάνουμε την απαραίτητη αλλαγή στον νόμο και θα προχωρήσουμε».
«ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΙΣΟΒΙΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΙΣΟΒΙΟΥΣ ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ»
«Το όριο ηλικίας βασίζεται στο γεγονός ότι με τον νόμο που ψηφίστηκε τον Γενάρη του 2015, επιβεβαιώθηκε (προαιρετικά μεν αλλά επιβεβαιώθηκε) ότι ο Μουφτής έχει παράλληλα και δικαστικού χαρακτήρα καθήκοντα. Εφόσον λοιπόν ο Μουφτής έχει παράλληλα και δικαστικού χαρακτήρα καθήκοντα, είναι προφανές ότι αυτό έχει και λογικές συνέπειες. Μια από αυτές είναι ότι όπως δεν έχουμε ισόβιους Δικαστές, δεν μπορούμε να έχουμε και ισόβιους Μουφτήδες. Το 67ο έτος ηλικίας επιλέχθηκε (και μάλιστα με την διατύπωση που επιλέχθηκε, δηλ. 30 Ιουνίου ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 67ου έτους ηλικίας και όχι 31η Δεκεμβρίου) παραπέμπει ακριβώς στις προβλέψεις για τους Δικαστές» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «το ΣτΕ έχει εκδώσει στο παρελθόν αποφάσεις με τις οποίες υποστηρίζει και αποδέχεται αυτήν την πλευρά των καθηκόντων του Μουφτή. Αποδεχόμενοι λοιπόν αυτά που λέει ο νόμος και είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια και αυτά που είπε το ΣτΕ, κάναμε ένα αναγκαίο και λογικό βήμα, που κατά την προσωπική μου άποψη θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό».
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΡΙΑ
Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής αναφέρθηκε και στην διαβούλευση του Προεδρικού Διατάγματος για την Σαρία, ενώ ερωτήθηκε και αναφορικά με τις «αντιρρήσεις» από πλευράς του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζειμπέκ σχετικά με τις δηλώσεις του για «αυτόνομες Μουφτείες».
Ειδικότερα για την διαβούλευση αναφορικά με την Σαρία, ο ίδιος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «θέλω να είναι σαφές, για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, ότι ένα σύνηθες Προεδρικό Διάταγμα, όπως ένα ΠΔ ίδρυσης μιας ενορίας ή ενός μοναστηριού χρειάζεται περίπου έξι μήνες για να εκδοθεί, παρά το ότι δεν χρειάζεται καμία διαβούλευση, καμία καινοτομία. Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε κάτι. τα πράγματα είναι τυποποιημένα. Όταν λοιπόν ένα τυποποιημένο Προεδρικό Διάταγμα, χρειάζεται έξι μήνες, το να μας εγκαλεί κάποιος διότι το Υπουργείο Παιδείας μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, παρουσίασαν ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, μετά από επτά μήνες, μπορώ να πω ότι είναι άδικος. Βέβαια δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει το στοιχείο που σας ανέφερα για τον μέσο χρόνο…Ταυτοχρόνως όμως είναι θετική αυτή η κριτική γιατί δείχνει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης ανταποκρίνεται σε μια πραγματική ανάγκη. Άλλωστε, θυμίζω ότι η ρύθμιση για την Σαρία, ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής. Είναι λοιπόν θετικό στοιχείο για το ελληνικό κοινοβούλιο που ψήφισε με μια τόσο μεγάλη πλειοψηφία και ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δηλώνουν την ανάγκη (και διαμαρτύρονται για αυτήν την ανάγκη) να ολοκληρώσουμε αυτήν την πολιτική, το συντομότερο δυνατόν. Όμως όταν επιχειρείς να λύσεις ένα θέμα, που δεν έχει λύσει καμία ευρωπαϊκή χώρα με τον τρόπο που το λύνουμε εμείς, ένα θέμα που εκκρεμεί επί δεκαετίες, τότε νομίζω ότι πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός, διότι αν γίνει κάποιο λάθος μπορεί να ακυρώσεις όλη αυτήν την προσπάθεια. Προσπαθήσαμε λοιπόν αν συνδυάσουμε την αναγκαία σοβαρότητα με τον αναγκαίο χρόνο για να δώσουμε αυτό που περιμένει όχι μόνο η μουσουλμανική μειονότητα αλλά γενικότερα η χώρα μας σε αυτό το θέμα. Μετά από επτά μήνες λοιπόν και συζητήσεις με ένα ακόμη υπουργείο (ενώ δεν ήμασταν υποχρεωμένοι) δώσαμε σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και χαίρομαι πάρα πολύ για οποιαδήποτε κριτική ασκείται επ΄αυτού, είτε θετική είτε αρνητική. Η απόφαση, για να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση (ενώ δεν ήμασταν υποχρεωμένοι) στοχεύει ακριβώς στο να εκφραστούν οι απόψεις από όλους όσοι ενδιαφέρονται για να μπορέσει και το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να δει αυτές τις παρατηρήσεις και να αποφασίσει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί…»
«ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΩΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ»
Σε ο,τι αφορά τις δηλώσεις του Βουλευτή κ. Χουσεΐν Ζειμπέκ, περί «αυτονομίας Μουφτειών» ο κ. Καλαντζής τόνισε ότι «η έκφραση απόψεων από τους βουλευτές, βεβαίως και είναι αναγκαία. Δεν σημαίνει πως επειδή κάποιος είναι βουλευτής δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει. Αντίθετα έχει δικαίωμα και υποχρέωση να μιλήσει και χαίρομαι πάρα πολύ για τις ιδέες που κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο. Όμως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι στην Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων να υλοποιήσουμε ακριβώς αυτό που ψήφισε η βουλή. Για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή νόμου, για την οποία βεβαίως δεν είναι υπεύθυνη η ΓΓ Θρησκευμάτων ή το Υπουργείο Παιδείας, είναι υπεύθυνη η ελληνική βουλή. Εάν αυτή αλλάξει το νομικό καθεστώς, βεβαίως θα υπηρετήσουμε αυτήν την καινούρια προοπτική. Μέχρι τότε θα υπηρετήσουμε και θα υλοποιήσουμε ακριβώς αυτό που ψήφισε η ελληνική βουλή και τίποτα περισσότερο διότι όπως καταλαβαίνετε δεν έχουμε και την νόμιμη δυνατότητα να κάνουμε κάτι περισσότερο ή κάτι διαφορετικό».