Παν. Ξύλος: «Είναι άθλημα και όχι απλά… έλα να βάλουμε ένα χέρι»

Η ελληνική χειροπάλη «ανεβαίνει» και στην Ελλάδα

«Θώκος» και στην Ξάνθη…

 

Ενόψει των αγώνων για το πανελλήνιο κύπελο της Ελληνικής Χειροπάλης που θα γίνουν αύριο στο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο της Καλλιθέας στην Αθήνα και με αφορμή την δημιουργία ενός νέου «θώκου» του άγνωστου σε πολλούς αθλήματος στην Ξάνθη, η «Θ» προσεγγίζει σήμερα το άθλημα της χειροπάλης, ένα άθλημα που είναι ευρέως διαδεδομένο στο εξωτερικό και που τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο γνωστό και στην Ελλάδα λόγω των πολλών και σημαντικών διακρίσεων των αθλητών μας τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Με πολλές και παγκόσμιες μάλιστα διακρίσεις πρόσφατα, το 2017 και το 2018, η ελληνική χειροπάλη φαίνεται πως θα κερδίσει ακόμη περισσότερους αθλητές αλλά και φιλάθλους…

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΠΑΛΗ

Η χειροπάλη είναι ένα δυναμικό άθλημα αναγνωρισμένο από την Ελληνική Πολιτεία και με τεράστια αναγνώριση στο εξωτερικό. Έχει αρκετούς κανόνες και είναι ένα σπορ που μπορούν όλες οι ηλικίες να το ξεκινήσουν ανεξαρτήτως φύλου. Η ελληνική ομοσπονδία χειροπάλης έχει 21 σωματεία με πιο ενεργά του Ιάπετου και της Φλόγας που βρίσκονται στην Καλλιθέα.Η χειροπάλη είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή η ύπαρξη αθλήματος. ‘Ομως, υπάρχει Εθνική Ομοσπονδία και αξιόλογοι αθλητές, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς εκπροσωπόντας την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια, με την βοήθεια εκείνων που αγαπάνε το άθλημα αυτό, γνωστό και ως  bras de fer ή  arm wrestling, έχουμε καταφέρει να προβάλουμε το άθλημα και με την πάροδο του χρόνου αποκτάμε όλο και περισσότερους αθλητές. Υπάρχουν σχολές εκμάθησης της τεχνικής, κυρίως στην Αθήνα. Ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί επαγγελματικά, ακόμα και εθελοντικά.

 

ΠΑΝ. ΞΥΛΟΣ: «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ… ΕΛΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΧΕΡΙ…»

«Όσο περίεργο και να σου ακούγεται, υπάρχει παίκτης στην Ελλάδα που αγωνίζεται ακόμα στα 71 του» λέει ο Παναγιώτης Ξύλος, πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας χειροπάλης, όπως είναι η ακριβής ονομασία του αθλήματος στη χώρα μας.

Οι πιο πολλοί ασχολούνται χρόνια. Σχεδόν όλοι ξεκίνησαν από τα βάρη ή το body building. Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στο άθλημα. Δεν έχουν πάνω από τρία χρόνια από την ημέρα που ο Γιώργος Χαραλαμπόπουλος αναδείχθηκε παγκόσμιο πρωταθλητής στο μπρα ντε φερ.

Παραδοσιακά, οι πιο ισχυροί εδώ είναι οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι. Όλα ξεκίνησαν περίπου το 1962 στις ΗΠΑ, αλλά το μεγάλο μπαμ έγινε μετά την προβολή του «Over the top», της γνωστής ταινίας με τον Σιλβέστερ Σταλόνε.

Πλέον η χειροπάλη έχει ξεφύγει από το «έλα να βάλουμε ένα χέρι» και έχει γίνει επίσημο άθλημα. Πρώτα από όλα πρέπει να καταρρίψουμε ένα μύθο που κυκλοφορεί. Δεν υπάρχει ποινή στο επαγγελματικό μπρα ντε φερ επειδή έσπασες τον καρπό. Στη χειροπάλη επιτρέπονται όλα» λέει ο Παναγιώτης Ξύλος.

Οι μόνοι περιορισμοί που υπάρχουν είναι να μη σηκώσεις τον αγκώνα από τη βάση του τραπεζιού και με το άλλο σου χέρι να μην αφήσεις τη λαβή που κρατάς σ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ο κάθε αθλητής μπορεί να πάρει όποια στάση θέλει. Δεν είναι λίγες οι εικόνες με παίκτες του μπρα ντε φερ να έχουν σχεδόν πέσει το πάτωμα και να προσπαθούν να μην αφήσουν τη λαβή από το χέρι τους.

 

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ…

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα διοργανώνεται πανελλήνιο πρωτάθλημα και κύπελλο, με τους αθλητές που συμμετέχουν να ξεπερνούν τους εκατό.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να νικήσεις στο μπρα ντε φερ μόνο και μόνο επειδή είσαι μυώδης ή δυνατός» παραδέχεται ο Παναγιώτης Ξύλος. Έτσι εξηγούνται πολλά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δείχνουν «μπραντεφεράδες» ογδόντα κιλών να νικούν συναθλητές τους που ξεπερνούν τα 100 κιλά.

Το δυσκολότερο κομμάτι όμως σε έναν αγώνα είναι όταν τα παιχνίδια ”κολλάνε”. Οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ότι ένα παιχνίδι μπρα ντε φερ διαρκεί λίγο. Και πράγματι υπάρχουν αγώνες που έχουν λήξει μόλις σ’ ένα δευτερόλεπτο. Άλλα παιχνίδια μπορεί να πάρουν μέχρι και δεκατέσσερα ολόκληρα λεπτά. Δεκατέσσερα λεπτά κατά τη διάρκεια των οποίων οποία οι δύο παίκτες κοιτιούνται συνεχώς στα μάτια και προσπαθούν να λυγίσουν το χέρι του αντιπάλου.

«Πρέπει να παίξεις με τη ψυχολογία του αντιπάλου. Είναι πολύ δύσκολο γιατί οφείλεις να σκεφτείς τι θα κάνεις ενώ σηκώνεις διακόσιες λίμπρες (σ.σ. 90 κιλά) με τα χέρια σου» προσθέτει ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας χειροπάλης.

Όλοι οι παίκτες παραδέχονται πως είναι ένα πολύ επίπονο άθλημα με πολλούς τραυματισμούς, ειδικά για τους αρχάριους. Από σπάσιμο τένοντα, εξάρθρωση ώμου, μέχρι και σπάσιμο οστού.

«Είναι όμως μέχρι να “ψηθεί” ο μυς» λένε οι περισσότεροι. Όλοι τους παρατηρούν τα τελευταία χρόνια να αυξάνεται το κοινό που θέλει να αγωνιστεί και να παρακολουθήσει μπρα ντε φερ.

«Εμείς αυτό που λέμε στα παιδιά είναι να μην ευτελίζουν το άθλημα. Δε θέλουμε οι αθλητές μας να παίρνουν σειρά όλα τα μαγαζιά και να αρχίζουν να παλεύουν με τον κόσμο. Είναι ένα κανονικό, μαχητικό άθλημα όπως όλα τ’ άλλα» εξηγεί ο Παναγιώτης Ξύλος.

Στόχος τους, όπως λένε, είναι κάποια στιγμή το μπρα ντε φερ να γίνει ολυμπιακό άθλημα. Ήδη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024. «Ίσως βγάλουμε και κάποια στιγμή ολυμπιονίκες, ποτέ δε ξέρεις» καταλήγει ο πρόεδρος.

ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤ. ΣΥΛΛΟΓΟ «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ»..

Στην Ξάνθη δεν υπάρχει αθλητικός σύλλογος χειροπάλης αποκλειστικά για το συγκεκριμένο άθλημα, πλην όμως την Ελληνική Ομοσπονδία Χειροπάλης την εκπροσωπεί ο νεοσύστατος Πολ. Σύλλογος Φίλων Αθλητικού Πνεύματος- «Ευ αγωνίζεσθαι», η έδρα του οποίου βρίσκεται σε ισόγειο χώρο επί της οδού Μεσολογγίου 39Α.