Το διατηρητέο νεοκλασικό τείνει να γίνει… «κατεδαφιστέο»

Εικόνες εγκατάλειψης στην Δημοτική Αγορά Ξάνθης-«SOS» και για την υποτονική κίνηση

Τι λένε οι επαγγελματίες στη «Θ»

 

SOS εκπέμπει η ταλαιπωρημένη και εγκαταλειμμένη Δημοτική Αγορά Ξάνθης, σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο για το οποίο οι παρεμβάσεις ακόμη…αναμένονται, με πρόφαση την εμπλοκή της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων. Ωστόσο το αίτημα των επαγγελματιών για παρεμβάσεις παραμένει, ενώ οι εικόνες εγκατάλειψης (με κλειστά καταστήματα αλλά και φθορές) είναι περισσότερο από εμφανείς, όπως τις απαθανάτισε και ο φακός της «Θ».

Για την κίνηση, αλλά και το «στολίδι» της πόλης, το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς μίλησε στην «Θ» ο γνωστός έμπορος κρεάτων κ. Απόστολος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι «η κίνηση ακολουθεί τον γενικό κανόνα. Είναι γενικά μια δύσκολη περίοδος, αλλά εδώ μέσα θεωρώ ότι υπάρχουν και ιδιαίτερα προβλήματα. Είναι μια ιδιαίτερη συνθήκη για την Δημοτική Αγορά».

 

«ΚΟΙΝΗ Η ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ»

«Σαφέστατα παίζει ρόλο και το κτιριακό. Είναι η γενική εικόνα που θα αντικρύσει κανείς. Είναι τι προσφέρεις σε ένα προϊόν. Όλα εμπίπτουν σε αυτόν τον κανόνα. Οι υποδομές, το πόσο καθαρό είναι το μέρος, το πόσο προσπελάσιμο είναι, η γενικότερη εικόνα των μαγαζιών. Όλα παίζουν τον ρόλο τους» συνέχισε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι «αυτήν την στιγμή είναι περίπου 25-30 τα μαγαζιά. Αριθμός μισός σε σχέση με άλλα χρόνια. Είχαμε περίπου τα διπλά πριν από χρόνια. Βλέπετε ότι πολλά είναι εγκαταλελειμμένα και δεν νοικιάζονται. Δεν υπάρχει αυτό που θα «προκαλέσει» κάποιον να μπει και να νοικιάσει μέσα στην αγορά. Δεν είναι μόνο το ποσό του ενοικίου που θα δώσει κάποιος αλλά είναι και το τι θα πάρει δίνοντας μια «χ» τιμή. Τι απολαβές θα έχει. Το πρώτο που κοιτάς είναι οι υποδομές. Τι προοπτικές υπάρχουν. Όσοι είμαστε εδώ, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται παραδίπλα. Δεν είμαστε έξω. Είναι κοινή η μοίρα και η προοπτική όλων μας εδώ μέσα. Κάποιοι έχουν περισσότερη κίνηση στα μαγαζιά για παράδειγμα, αλλά υπόκεισαι στην κοινή μοίρα. Είναι κάτι που σε «αγκαλιάζει». Αν θα έρθει ένας να επενδύσει θα δει σε τι κατάσταση είναι το μαγαζί, πόσο καθαρή είναι η αγορά, αν λειτουργούν οι αποχετεύσεις της, αν έχει πρόσβαση σε πάρκινγκ κλπ. αυτές είναι βασικές προϋποθέσεις για οποιαδήποτε αγορά, όχι μόνο αυτή της Ξάνθης. Άρα είναι κάτι πολύ βασικό που διαμορφώνει την άποψη κάποιου που θέλει να ανοίξει ένα μαγαζί στην Δημοτική Αγορά. Δεν είναι μόνο το κόστος του ενοικίου. Το θέμα είναι τι θα σου προσφέρει αυτό. Αν θεωρείς ότι σου προσφέρουν πράγματα και υπάρχει προοπτική σαφέστατα και θα νοικιάσεις».

 

«ΥΠΕΚΦΥΓΗ Η ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»

Σε ο,τι αφορά το πάγιο αίτημα των επαγγελματιών για παρεμβάσεις, τις οποίες πάντα ήθελαν αλλά…ποτέ δεν βλέπουν ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα με την αγορά είναι διαχρονικό. Η αγορά ανήκει στα νεώτερα μνημεία. Το πρόβλημα είναι τι καταλαβαίνει ο καθένας ή τι θέλει να καταλάβει από τα πράγματα. Το γεγονός ότι ως κτίριο ανήκει στα νεώτερα μνημεία δεν σημαίνει ότι είναι «εμπόδιο» αλλά ότι υπόκειται σε κάποιες συγκεκριμένες από την πολιτεία «ρυθμίσεις». Υπάρχει το ΦΕΚ που ορίζει τι είδους παρεμβάσεις μπορείς να κάνεις σε ένα νεώτερο μνημείο.  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα νεώτερο μνημείο θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του και πως επειδή είναι «νεώτερο» δεν μπορώ να το αγγίξω. Σημαίνει ότι θα επέμβεις με συγκεκριμένο τρόπο και αυτός ο συγκεκριμένος τρόπος «αγκαλιάζει» όλο το κτίριο. Δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορείς να κάνεις. Όλα μπορούν να γίνουν. Η πολιτεία έχει προνοήσει να γίνουν όλα. Δεν είπε πως «αφού είναι νεώτερο, άστο να γκρεμιστεί». Είναι σαφέστατο αυτό. Άρα το να «κρυβόμαστε» πίσω από το τι είναι νεώτερο μνημείο ή πίσω από το ότι ο «χ» φορέας δεν μπορεί να συνεργαστεί, πολλές φορές είναι μια υπεκφυγή για το ότι δεν θέλουμε να κάνουμε πράγματα».

 

«ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ…»

«Δεν είναι ανάγκη να τα κάνεις όλα στο εύρος τους και να πεις ότι σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα γίνει πλήρης αναμόρφωση. Αν υπάρχει θέληση και πολιτική βούληση από την αυτοδιοίκηση (σε οποιοδήποτε μορφή) μπορεί σιγά σιγά να επέμβει και να διορθώνει πράγματα. Αυτό σαφέστατα προϋποθέτει και την δική μας συμμετοχή. Είναι κάτι που το παλέψαμε σε ένα βαθμό, αλλά μέχρι εκεί μπορούμε. Αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση εμείς μπορούμε να «τραβήξουμε» την βάρκα, μέχρι ενός σημείου. Το βασικό είναι να καταλάβουμε ότι αν θέλουμε όλα μπορούν να γίνουν» τόνισε επίσης ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι «η πολιτεία τα έχει ορίσει. Θεωρώ ότι όλα τα όμορφα πράγματα κτίζονται με συναινέσεις. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με τα οικονομικά των νοικοκυριών, βγαίνουν λίγο πολύ. Όταν πηγαίνεις να «πλασάρεις» ένα προϊόν πρέπει να το «ντύσεις» για να θέλξει τον πελάτη. Από την εικόνα, από το πόσο προσβάσιμο είναι το σημείο, από την καθαριότητα, από το αν θα είναι βαμμένο, αν δεν θα μυρίζει, αν θα έχει πάρκινγκ, όπως γίνεται σε κάθε μαγαζί. Αν δεν γίνουν αυτά, θα έχουμε αυτήν την εικόνα που υπάρχει τώρα».