Πέντε παιδικές χαρές για… 50.000 δημότες -«Βαλτωμένα» μικρά και μεγάλα έργα στον Δήμο Ξάνθης
Θ. Ηλιάδης, Ιππ. Καμαρίδης και Ν. Ανταμπούφης, μιλούν στην «Θ»
Στο… «θα» και στα «υπόψιν» της Δημοτικής Αρχής βρίσκονται ακόμη δυο θέματα που αποτελούν σημείο «αναφοράς» για τους δημότες της Ξάνθης και δεν είναι άλλα από την αποκατάσταση των παιδικών χαρών του δήμου και το κολυμβητήριο της Ξάνθης.
Αφορμή για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, στάθηκε η ανακοίνωση του Δήμου Ξάνθης με τίτλο «ζήτημα σεβασμού η διαφύλαξη των κοινόχρηστων υποδομών των πολιτών», η οποία αναφέρονταν σε βανδαλισμούς σε κάποιες από τις πέντε (εντός της πόλης της Ξάνθης) ανοιχτές παιδικές χαρές.
Κοινόχρηστες υποδομές, για τις οποίες ναι μεν πρέπει να συμφωνήσουμε στο ότι είναι υποχρέωσή μας να τις διαφυλάξουμε, αλλά για να φτάσουμε σε αυτήν την «διαφύλαξη» θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αποκατάστασή τους, η οποία τόσο για τις υπόλοιπες παιδικές χαρές του δήμου, όσο και για το κολυμβητήριο, βρίσκεται ακόμη στον…δρόμο.
Η «Θ» απευθύνθηκε τόσο στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θωμά Ηλιάδη, (ο οποίος μίλησε για τις φθορές στις υπάρχουσες ανοικτές παιδικές χαρές αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι με τις υπόλοιπες, καθώς και με το έργο του κολυμβητηρίου) όσο και στους επικεφαλής των παρατάξεων «Ξάνθη – Σταυρούπολη, Νέα Εποχή» και «Πολίτες για την Ξάνθη» κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη και Νίκο Ανταμπούφη αντίστοιχα, οι οποίοι περιέγραψαν για άλλη μια φορά την «δραματική» με τις κοινόχρηστες υποδομές κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο – Πρότυπο.
«ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΘΟΡΕΣ, ΑΛΛΑ…»
Ειδικότερα ο κ. Ηλιάδης ανέφερε στην «Θ» ότι «πηγαίνω κάθε μέρα και βλέπω ότι κάθε μέρα υπάρχουν και φθορές, τις διορθώνουμε αλλά δεν μπορούμε να βρούμε άκρη. Ζητούμε την προσοχή των πολιτών, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα. Μέσα στην πόλη, οι παιδικές χαρές είναι δύο στην οδό Σάρδεων, μια στην Καλλιθέα, μια στην Παλιά Χρύσα και μια στην Κυψέλη. Από εκεί και μετά έχουμε μια στα Κιμμέρια και μια στην Σταυρούπολη. το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουμε στον οδό Ζαλόγγου (Κυψέλη) που πηγαίνουμε και επιδιορθώνουμε ξανά και ξανά τις φορές».
«ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ – ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ»
Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις υπόλοιπες παιδικές χαρές, ο ίδιος επισήμανε ότι «θα γίνουν άλλες έξι. Θα δούμε πότε θα γίνουν. Αυτές της Κεντρικής Πλατείας και του Ευμοίρου, ανήκουν σε άλλη «κατηγορία». Θα γίνουν ξεχωριστά. Το έχουμε περάσει από Οικονομική Επιτροπή και θα γίνουν πιο γρήγορα. Για τις υπόλοιπες πρέπει να γίνουν μελέτες. Δεν μπορούμε να τις φτιάξουμε…αύριο. Θα γίνουν όπως αυτές που έχουν ήδη παραδοθεί. Χρονοδιάγραμμα θα έχουμε πολύ δύσκολα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και αφορούν την νομοθεσία».
«ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ, ΑΛΛΑ… ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ!»
Σε ο,τι αφορά το κολυμβητήριο της Ξάνθης, ο κ. Ηλιάδης σημείωσε ότι «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Προχωράει η διαδικασία. Χρονοδιάγραμμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Υπάρχουν πολλά πράγματα με τις συμβάσεις, τα έγγραφα και τα γραφειοκρατικά. Πιστεύω ότι κατά 80% είναι έτοιμα. Εν τω μεταξύ προχωρούμε και τις ασφαλτοστρώσεις και θα κάνουμε και στο Εύμοιρο και στην Λεύκη οπωσδήποτε. Γίνεται τεράστια προσπάθεια κάθε μέρα».
ΙΠΠ. ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ: «ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΛΩΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ»
Στον αντίποδα για όλα τα παραπάνω ο κ. Καμαρίδης ανέφερε ότι «πριν από τρία χρόνια ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών υποσχόταν ότι μέσα σε τρεις μήνες θα λειτουργούσαν παιδικές χαρές, θα λειτουργούσαν κολυμβητήρια και η Ξάνθη θα γίνονταν ένας «παράδεισος». Αυτό είναι μέρος της δήλωσής του σε τοπική εφημερίδα. Από τότε ο δημότης της Ξάνθης δεν είδε απολύτως τίποτα γιατί έτσι μπορεί να χαρακτηρισθεί το έργο του Δήμου Ξάνθης. Ένα απόλυτο τίποτα. Να αρχίσουμε από τις παιδικές χαρές οι οποίες έφεραν ένα σωρό προβλήματα αμέσως μετά την παραλαβή τους; Να μιλήσουμε για το κολυμβητήριο; Να μιλήσουμε για το αλσύλιο του Ευμοίρου; Να μιλήσουμε για την αξιοποίηση του οικήματος του Μουζαφέρ Μπέη; Ή να μιλήσουμε για εκείνη την απατηλή υπόσχεση για την γέφυρα των Κιμμέριων, που μετά από ένα χρόνο ψήφισης της απόφασης (και ενώ υπάρχουν τα χρήματα) δεν κατάφεραν να κάνουν ούτε καν την μελέτη; Αγαπητή «ΘΡΑΚΗ» δεν υπάρχει λόγος να ξοδευόμαστε σε σχόλια με τα ευτράπελα που μας διηγούνται. Είναι μπροστά στα μάτια όλων η κατάσταση της Ξάνθης και ένα πράγμα χρειάζεται: Σοβαρότητα και ικανότητα για να διαχειριστείς τα θέματα. Η συγκεκριμένη δημοτική παράταξη, έχει αποδείξει πως δεν τα διαθέτει».
Ν. ΑΝΤΑΜΠΟΥΦΗΣ: «ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ…ΘΑ»
Από την πλευρά του ο κ. Ανταμπούφής, επισήμανε ότι «πρώτα από όλα είναι θετικό το γεγονός ότι ο Δήμος Ξάνθης, μετά από τέσσερα χρόνια αποφάσισε να ρίξει μια «ματιά» στην καθημερινότητα των παιδικών χαρών, γιατί είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα αυτές απασχολούσαν τον Δήμο Ξάνθης, μόνον όταν είχε την ευκαιρία να τις παραδώσει συνοδευόμενες από μια καλαίσθητη φωτογραφία της τελετής. Από αυτήν την ενασχόληση και την ανακοίνωση (Δελτίο Τύπου) του Δήμου Ξάνθης, προκύπτει το συμπέρασμα ότι αυτήν την στιγμή, λειτουργούν και έχουν άδεια πολύ λίγες σε αριθμό παιδικές χαρές στον ιστό της πόλης. Δεν συζητούμε βεβαίως για το τι γίνεται έξω από την πόλη, όπου ουσιαστικά δεν γίνεται τίποτε. Δεν έχουμε παρά να επισημάνουμε ως πολύ αρνητικό το γεγονός ότι πολλές μεγάλες (όπως το πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου) ή αρκετά μικρές (σε γειτονιές) παιδικές χαρές που λειτουργούσαν προς όφελος των παιδιών των συμπολιτών μας, αυτήν την στιγμή είτε έχουν καταργηθεί, είτε βρίσκονται σε μια υποτυπώδη λειτουργία, πάντως δεν υπάρχει η σχετική άδεια και η σχετική φροντίδα. Φαίνεται όμως ότι στον Δήμο Ξάνθης και ιδιαίτερα στην παράταξη της Δημοτικής Αρχής έχουν αρχίσει και μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο, μιας και εννέα μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές (δια στόματος αντιδημάρχων και του ίδιου του δημάρχου) ακούμε και πάλι τα γνωστά «θα». Είναι αλήθεια ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν το 2014 από την τωρινή δημοτική αρχή σε σχέση με αυτές τις υποδομές (παιδικές χαρές κλπ) ήταν πάρα πολλές. Δεν έχει κανείς παρά να ανατρέξει σε αυτές, για να διαπιστώσει ότι παρέμειναν υποσχέσεις».
«ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΛΑ…ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΙ»
«Το αρνητικό και ενδιαφέρον είναι ότι αντί να υπάρχει έστω ένα ελάχιστο στοιχείο αυτοκριτικής αυτήν την στιγμή, η δημοτική αρχή και οι αντιδήμαρχοί της έρχονται να επαναλάβουν τις υποσχέσεις και να τις ανανεώσουν θα έλεγα, για την επόμενη τετραετία. Νομίζω ότι αποκαλύπτεται η κενότητα των λόγων και της συμπεριφοράς τους απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Μαζί όμως με αυτά τα θέματα υποδομής που έχουν να κάνουν με την ψυχαγωγία των μικρών παιδιών, υπάρχει δίπλα και η αδράνεια που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με το μεγάλο ζήτημα του χώρου του κολυμβητηρίου, το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι έχει μια εμφάνιση εγκαταλελειμμένου τοπίου. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εγκαταστάσεις του εδώ και πολλά χρόνια δεν προσφέρονται για τίποτε άλλο παρά για να θυμόμαστε όλοι ότι κάποτε υπήρχε ένα κολυμβητήριο στην πόλη μας και ότι υπήρχε μια δραστηριότητα γύρω από την κολύμβηση και είναι και τέτοιες που όπως όλοι γνωρίζουμε, στο παρελθόν δημιούργησαν τις συνθήκες για να προκληθούν ατυχήματα τα οποία ευτυχώς δεν κόστισαν ανθρώπινη ζωή» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας πως «είναι άλλο ένα δείγμα της παραμέλησης των υποδομών του δήμου μας από αυτήν την δημοτική αρχή, το οποίο ερχόμαστε να θυμηθούμε μαζί με αυτήν την αδημονία της , μέσα από το ΔΤ που ανακοίνωσε πρόσφατα, να μας δείξει ότι φροντίζει και ότι την απασχολεί το ζήτημα των παιδικών χαρών και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται. Θα έλεγα λοιπόν εν τέλει ότι πρόκειται για ένα Δελτίο Τύπου στο οποίο περισσεύει η υποκρισία και το οποίο δόθηκε από τον Δήμο Ξάνθης για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, που όμως παράλληλα φανερώνει και την αδράνεια της δημοτικής αρχής και «ξεγυμνώνει» την στάση της και την ανικανότητά της να διαχειριστεί αυτούς τους ελάχιστους χώρους που υπάρχουν για την ψυχαγωγία των μικρών παιδιών».