Τρ. Παπαδάκης: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για κλιματική αλλαγή με μία μέτρηση…»

Με αφορμή την ερώτηση Βουλευτών της ΝΔ για τις «καταστροφές των χωραφιών από την κλιματική αλλαγή»

«Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει καταστροφές μόνον από καιρικά φαινόμενα» εξηγεί ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης στην «Θ»

 

Στην απουσία κυβερνητικής πολιτικής για την προστασία των αγροτών από τις φυσικές καταστροφές αναφέρονται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης–Βουλευτής Σερρών κα Φωτεινή Αραμπατζή και 28 ακόμη Βουλευτές της ΝΔ με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι: «Τα δύο τελευταία χρόνια σε ολόκληρη τη χώρα, από τον Έβρο έως την Κρήτη, οι παραγωγοί μας, δεν βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με την φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής από την Κυβέρνησή σας αλλά βρίσκονται δυστυχώς «ανοχύρωτοι» απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, που καταστρέφουν τις σοδειές τους και απειλούν την ίδια τους την επιβίωση!

Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτό της «Νεφέλης», με έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζια, δυνατούς ανέμους, που διαδέχθηκαν περίοδοι ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, καρποπτώσεις, ακαρπίες, είναι η καθημερινότητα των πληγέντων αγροτών. Έβρος και Κεντρική Μακεδονία μετρούν «πληγές» στα σιτηρά, στο καλαμπόκι, στα αμπέλια, στον καπνό, στον ηλίανθο.

Ειδικά ο Έβρος, αντιμετωπίζει ανυπολόγιστες καταστροφές περίπου 260.000 στρεμμάτων βαμβακιού, τα οποία επλήγησαν συν τοις άλλοις από το «πράσινο σκουλήκι», το οποίο δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ. Ροδάκινα και νεκταρίνια σε Πέλλα και Ημαθία από τις περσινές και φετινές ακραίες βροχοπτώσεις, βαμβάκι και βιομηχανική τομάτα στη Θεσσαλία, μαύρη κορινθιακή σταφίδα στην Πελοπόννησο, αμπέλια και δάκος στις ελιές της Κρήτης.

Την ίδια ώρα ο εποπτευόμενος από το Υπουργείο σας ΕΛΓΑ, πλήρως αναχρονιστικός ως προς τους ασφαλίσιμους κινδύνους και στερούμενος ρευστότητας, αφού τα αποθεματικά του μεταφέρθηκαν χωρίς επιστροφή τον Απρίλιο του 2015 με ΠΝΠ, βρίσκεται ουσιαστικά απέναντί τους. Αφενός ορθώνοντας ένα διαρκές «ΟΧΙ» στην κάλυψη των ζημιών τους, που βρίσκονται είτε εκτός ασφαλιστικού πλαισίου είτε αποκλείονται λόγω ερμηνείας αφετέρου καταβάλλοντας μέρος μόνο-το 70%- των βεβαιωμένων αποζημιώσεων. Και όλα αυτά τη στιγμή, που οι αγρότες καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς καμία ανταποδοτικότητα….»

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, μίλησε στην «Θ» ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, ο οποίος αφενός εξήγησε ότι για να τεθεί θέμα κλιματικής αλλαγής θα πρέπει τα καιρικά φαινόμενα να είναι παρατεταμένα και για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφετέρου αναφορικά με τις αποζημιώσεις από καταστροφές σε χωράφια διευκρίνισε για ποιες από αυτές δίνονται χρήματα από τον ΕΛΓΑ και για ποιες όχι.

«ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ»

Ειδικότερα ο ίδιος ανέφερε στην «Θ» ότι «ήταν ήπιος ο χειμώνας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση και σε εντομολογικές προσβολές όμως αν μιλήσουμε για πλημμύρες, στην περιοχή μας δεν υπάρχουν πλημμύρες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Εντομολογικές προσβολές υπάρχουν και φέτος είναι αυξημένες, επειδή είχαμε ήπιο χειμώνα. Αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε με μια χρονιά για αλλαγή στο κλίμα. Κλιματική αλλαγή παρατηρείται σε όλον τον πλανήτη. Προφανώς ένα κομμάτι (μπορεί να μην είναι αντιληπτό ακόμη) επηρεάζει και την Θράκη. Για να αποδείξεις ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή πρέπει να υπάρχουν στατιστικά δεδομένα. Πρέπει να υπάρχουν μετεωρολογικά δεδομένα για να στηρίξουμε την κλιματική αλλαγή. Εμείς είμαστε επιστημονικό όργανο. Οι βουλευτές μπορεί να είναι γιατροί ή πολιτικοί μηχανικοί».

 

«ΜΕ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»

«Με μια χρονιά και με μια μέτρηση, δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα και να μιλήσεις για κλιματική αλλαγή. Το κλίμα δεν είναι ένα καιρικό φαινόμενο. Είναι μια γκάμα φαινομένων και για μεγάλη χρονική περίοδο. Λέμε ότι έχουμε εύκρατο κλίμα γιατί είναι «μαλακός ο καιρός. Αν αλλάξει κάτι στο κλίμα θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν θα είναι ένα καιρικό φαινόμενο όπως ο «Ζορμπάς». Ο «Ζορμπάς» δεν είναι κλιματική αλλαγή είναι ένα καιρικό φαινόμενο» τόνισε επίσης ο ίδιος.

«Ο ΕΛΓΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ»

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ  ο κ. Παπαδάκης εξήγησε ότι «αυτές είναι για τα καιρικά φαινόμενα. Για φυσικές καταστροφές. Οι πλημμύρες και το χαλάζι δηλαδή αποζημιώνονται. Οι εντομολογικές προσβολές όμως δεν αποζημιώνονται γιατί είναι από την «κακή διαχείριση» του γεωργού, ο οποίος έπρεπε να επέμβει με φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Τις ζημιές από «πράσινο σκουλήκι» πως θα μπορούσες να τις «δέσεις» με κλιματική αλλαγή; Επειδή ήταν «μαλακός» ένας χειμώνας δηλαδή, θα πούμε ότι άλλαξε το κλίμα; Μπορεί φέτος να είναι πολύ βαρύς και να μην υπάρχουν σκουλήκια. Μπορεί να το εγγυηθεί κανείς; Υπάρχει κλιματική αλλαγή, λιώνουν οι πάγοι στους πόλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει το μικροκλίμα σε μια περιοχή. Ο ΕΛΓΑ είναι ασφαλιστικός φορέας. Ασφαλίζει για ορισμένα πράγματα. Ο θρίπας του καπνού για παράδειγμα, έφερε την ίωση που κατέστρεψε τα καπνά. Η καταστροφή ήταν μεγαλύτερη στην Κομοτηνή και μικρότερη στην Ξάνθη. Αυτή η ζημιά οφείλεται στο ότι δεν «μπήκαν» με φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Δεν προστάτευσαν δηλαδή οι αγρότες τα χωράφια τους. Δεν εντοπίστηκες γρήγορα, επειδή δεν βγήκαν στα χωράφια έγκαιρα οι γεωπόνοι που τα παρακολουθούν ώστε να εντοπίσουν αυτό το πρόβλημα. Οι καταστροφές αυτές δεν εντάσσονται στις αποζημιώσεις».