Πολλοί «απόντες» από την εκδήλωση για την Μακεδονία – Σημαντικά τα συμπεράσματά της

Α. Μπαλτζοπούλου: «Κάποιοι έλαμψαν διά της απουσίας τους – Όλοι ήταν ενημερωμένοι»

Ε. Χατζηγεωργίου: «Με λίγο κόσμο αλλά όχι και…αποτυχημένη η εκδήλωση»

 

«Αποτυχημένη» χαρακτηρίζουν στα πρωινά «πηγαδάκια» οι ξανθιώτες, την εκδήλωση για την Μακεδονία, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης με ομιλητές τον διδάκτωρα κοινωνικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Θεοφάνη Μαλκίδη και τον εκπαιδευτικό κ. Δημήτρη Νατσιό.

Μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν οργανωτικά δεκαέξι σύλλογοι της Ξάνθης και μάλιστα υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης.

Τα αρνητικά σχόλια επικεντρώθηκαν τόσο στην απουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμωνος, ο οποίος ωστόσο δεν μπορούσε να αναβάλλει το προγραμματισμένο ταξίδι του για τους Αγίους Τόπους, όσο και στην απουσία του Πρωτοσυγγελεύοντα Πανοσ. Σωφρόνιου Γκουτζίνη, αλλά και στις απουσίες του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κωνσταντίνου Ζαγναφέρη αλλά και των Δημάρχων Αβδήρων και Τοπείρου κ. Γιώργου Τσιτιρίδη και Θωμά Μίχογλου αντίστοιχα.

Πολλές «απουσίες» καταγράφηκαν επίσης και για τα μέλη των ίδιων των συλλόγων της διοργάνωσης αλλά και για κομματικούς εκπροσώπους, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους του Νομού Ξάνθης.

Κατά τα λοιπά, αν και με λιγοστό κόσμο, μέσω των ομιλιών, ανέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα από όσους λιγότερους -από τον αναμενόμενο αριθμό- συμπολίτες παρακολούθησαν την συγκεκριμένη εκδήλωση.

Κάτι που επιβεβαιώνουν στην «Θ» τόσο η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Ξάνθης κ. Ελένη Χατζηγεωργίου όσο και η Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίου κ. Άννα Μπαλτζοπούλου.

 

«ΜΕ ΛΙΓΟ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ…ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ»

Ειδικότερα η κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε στην «Θ» ότι «δεν μπορείς να πεις αποτυχημένη μια τέτοια εκδήλωση. Δεν είχαμε τον αναμενόμενο κόσμο αλλά δεν μπορείς να πεις ότι είναι και αποτυχία. Ήταν η ώρα και η ημέρα (Κυριακή πρωί). Εκείνη την ώρα μπορεί να έχει βαπτίσεις, κηδείες και χίλιες δυο άλλες εκδηλώσεις. Ήταν και ο καιρός που μας «έπιασε» εξ απροόπτου, οπότε μπορώ να πω ότι ήταν και θέμα συγκυρίας. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος υπέρ του «όχι» είναι μόνο ο κόσμος που ήταν στο αμφιθέατρο. Ο Σεβασμιότατος απουσίαζε σε προγραμματισμένο ταξίδι στους Αγίους Τόπους. Όταν έμαθε για την εκδήλωση, είχε ήδη προγραμματίσει το ταξίδι του στους Αγίους Τόπους. Από την άλλη ο Πρωτοσύγγελος ήταν στο Πατριαρχείο. Αυτό το επισήμανα και εγώ στην εκδήλωση. Δεν ήταν κάτι ξαφνικό. Ήταν προγραμματισμένο. Ας μην ψάχνουμε να βρούμε «θηρία» εκεί που δεν υπάρχουν. Βέβαια πρέπει να πω ότι απουσίαζα και σε ταξίδι στην Β. Ήπειρο και ήρθα τις τελευταίες μέρες πριν την εκδήλωση, όμως νομίζω ότι ο κόσμος ενημερώθηκε. Βάλαμε και αφίσες, η εκδήλωση προβλήθηκε και από τα ΜΜΕ, αλλά από εκεί και πέρα τι άλλο να πω; Η εκδήλωση πιστεύω ότι ήταν καλή. Οι ομιλητές ανέπτυξαν πολύ καλά τα θέματα, «ακούμπησαν» τον κόσμο και πολλοί ενθουσιάστηκαν με αυτά που άκουσαν. Από εκεί και πέρα, αναφορικά με αυτούς που δεν ήρθαν, αυτό είναι θέμα αντίληψης του καθενός. Δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποιον να έρθει σε μια εκδήλωση. Πολύς κόσμος είχε κάτι. Και από το ΔΣ του Συλλόγου Κυπρίων για παράδειγμα, έτυχε ένα μέλος μας να είναι σε μια κηδεία. Ήταν οι συγκυρίες που κάποιοι είχαν προγραμματίσει να βρίσκονται και εκτός Ξάνθης. Υπάρχουν διάφορα. Ο κάθε ένας κρίνει τι θέλει να κάνει ανάλογα με τον χρόνο του και το αν είναι εδώ ή δεν είναι…»

«ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΑΜΨΑΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ»

Από την πλευρά της η κ. Μπαλτζοπούλου ανέφερε ότι «την εκδήλωση συνδιοργανώσαμε εμείς με την κ. Χατζηγεωργίου Ελένη από τον Σύλλογο Κυπρίων και τον π. Ιωάννη της «Ενωμένης Ρωμιοσύνης». Εμείς «τρέξαμε» για αυτήν την εκδήλωση (βέβαια συμμετείχαν και οι άλλοι σύλλογοι) και παρόλες τις προσπάθειες, ήταν αξιοπρεπής, αλλά δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι. Προσκλήσεις δεν στείλαμε πουθενά, όμως ο Δήμαρχος Ξάνθης για παράδειγμα ήταν εκεί. Τα ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις) προώθησαν τα Δελτία Τύπου κατ΄επανάληψη. Είπαμε ότι δεν θα κάνουμε προσκλήσεις για να δούμε και ποιοι θα έρθουν. Σε τέτοιες εκδηλώσεις, έχω την εντύπωση οτι οι προσκλήσεις είναι περιττές, όταν πρέπει να δώσουμε το παρών για την πατρίδα μας. Δεν καλούμε για μια οποιαδήποτε ομιλία ή για μια βράβευση. Καλούμε να δώσουν όλοι το παρών για μια εκδήλωση που αφορά τον τόπο μας. Έλαμψαν δια της απουσίας τους κάποιοι. Κάποιοι από τους άρχοντες της πόλης μας, μας είδαν στον δρόμο, πήραν τις αφίσες, είπαν ότι θα είμαστε εκεί και στην συνέχεια…«λάκισαν».

 

«ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΟΜΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΜΑΘΕ ΝΑ…ΣΚΥΒΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ»

«Πιστεύω ότι και η μέρα και η ώρα βολεύει τους περισσότερους, γιατί ειδικά οι ηλικιωμένοι μετά το μεσημέρι δεν θέλουν να βγουν από το σπίτι τους. Υπήρχε όντως ένα θέμα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και πιθανόν να υπήρχαν και κάποιες βαπτίσεις, αλλά ήταν μετά την εκκλησία και κανείς δεν χρειαζόταν να πάει στο σπίτι του και έπειτα να ξαναβγεί. Θα προλάβαινε να πιει και τον καφέ του και να έρθει να παρακολουθήσει την εκδήλωση που δεν διήρκησε ούτε μιάμιση ώρα» συνέχισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι «η εκδήλωση, ήταν νομίζω καταπληκτική. Εστάλησαν επίσης mail των συλλόγων προς όλα τα μέλη τους και όμως…αδιαφόρησαν. Για τον Μητροπολίτη Ξάνθης εκ των προτέρων γνωρίζαμε ότι θα απουσίαζε στους Αγίους Τόπους. Ο Προτοσύγγελος ήταν στην Κωνσταντινούπολη και θα έρχονταν το βράδυ του Σαββάτου. Δεν γνωρίζω αν επέστρεψε, όμως προσωπικά εμένα μου είχε πει ότι θα προσπαθήσει να είναι. Εγώ είχα πει σε μια συγκέντρωση που κάναμε και οι 16 σύλλογοι στην Ένωση Αποστράτων ότι όχι μόνο πρέπει να γεμίσει ασφυκτικά το αμφιθέατρο αλλά και όλη η πλατεία από έξω πρέπει να είναι κατάμεστη. Πράγμα που δεν έγινε. Ήταν όλοι ενημερωμένοι, όμως ο Έλληνας έμαθε να σκύβει το κεφάλι. Μέσα του ξέρει τι γίνεται, όμως δεν ξέρω τι περιμένει. Όλοι ξέρουν και όλοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει δίκαιο από μέρους των Ελλήνων, όμως δεν αντιδρούν. Αυτή είναι η μεγάλη «πληγή» των σημερινών Ελλήνων και πλέον είναι θέμα του σχολείου (όπως είπε ο κ. Νατσιός) που δεν λειτουργεί σε κανένα επίπεδο. Δεν κάνει τίποτα το σχολείο…»