Επεισοδιακή η…αρχή αλλά και το τέλος της παρέλασης

Η Υφ. Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κ. Νοτοπούλου εκπροσώπησε την κυβέρνηση 

Οι δηλώσεις των επισήμων

 

Επεισοδιακή ήταν τόσο η αρχή όσο και το τέλος της παρέλασης για τα «Ελευθέρια» της Ξάνθης.

Αναλυτικότερα, η παρέλαση ξεκίνησε με καθυστέρηση μισής ώρας, καθώς λόγω απουσίας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ξάνθης, την πολιτική παρέλαση άνοιξε η μπάντα του Δ΄Σώματος Στρατού, με τον συντονισμό να γίνεται την…τελευταία στιγμή.

Στο τέλος κατά τις δηλώσεις των επισήμων, δεν έλειψαν τα πολιτικά «παρατράγουδα» αφού ο Γραμματέας της Χ.Α Ξάνθης επιχείρησε να «επιτεθεί» στην Κυβερνητική Εκπρόσωπο Κ. Νοτοπούλου και στους Βουλευτές Ξάνθης Γ. Στογιαννίδη και Χ. Ζείμπέκ, φωνάζοντας «Προδότες. Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Κατά τα λοιπά, την παράσταση «έκλεψαν» δυο διμοιρίες του ΔΣΣ με τις ασκήσεις ακριβείας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

«Καμαρώσαμε την μαθητειώσα νεολαία,, τους πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και τα στρατευμένα μας παιδιά σε άψογους σχηματισμούς και μάλιστα με την επίδειξη την τελευταία που μας έκαναν. Νιώσαμε περήφανοι με όλα αυτά τα οποία έγιναν σήμερα. Η Θεία Λειτουργία, η Δοξολογία και η επιμνημόσυνη δέηση και η παρέλαση, είναι μια εκδήλωση μνήμης και τιμής σε εκείνους οι οποίοι μας χάρισαν την ελευθερία μας. Εμείς έχουμε υποχρέωση να την διαχειριστούμε αυτήν την ελευθερία για το καλό της πατρίδας μας. Εύχομαι χρόνια πολλά σε ολο τον λαό μας και να μας αξιώσει η Παναγία η Αρχαγγελιώτισσα στην οποία αποδίδουμε τα «Ελευθέρια» να γιορτάσουμε και την ιστορική επέτειο των 100 χρόνων στις 4 Οκτωβρίου του 2019» δήλωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθερωρίου κ.κ. Παντελεήμων.

«Η ΑΠΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ Η 4Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1919»

«Η 4η Οκτωβρίου του 1919 σηματοδοτεί επί της ουσίας όχι μόνον την απελευθέρωση της πόλης μας, όχι μόνο το τέλος των θυσιών αλλά και την απαρχή της απελευθέρωσης όλης της Θράκης. Με τις πρέπουσες τιμές και με τον πρέπον σεβασμό, τιμήσαμε όσους θυσιάστηκαν για να ζούμε σήμερα, 99 χρόνια μετά, αλλά τιμούμε και όλους τους Ξανθιώτες που 99 χρόνια διατηρούν αυτήν την ελευθερία. Συγχαρητήρια στους μαθητές, στους συλλόγους και στο υψηλό αίσθημα ευθύνης που έχει το ΔΣΣ. Συγχαρητήρια σε όλους και χρόνια πολλά». Αυτά επισήμανε απο την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.

«Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ»

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα μαζί με τους Ξανθιώτες για να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε την 99η επέτειο απο την απελευθέρωση της πόλης απο τον Βουλγαρικό ζυγό, τόσο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης όσο και ως άνθρωπος που κατάγεται απο την πόλη αυτή» ανέφερε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης και Υφ. Μακεδονίας – Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, επισημαίνοντας οτι «η Ξάνθη εδώ και έναν αιώνα έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, προχώρησε ταχύτατα με όλες τις δυνάμεις των ανθρώπων της, ανέδειξε τις ομορφιές του τόπου, κατάφερε να μετατρέψει σε δύναμή της τον πλούτο και τον πολιτισμό. Εμείς σήμερα, καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών με το ίδιο σθένος. Ο αγώνας για την διατήρηση και περιφρούρηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην περιοχή μας, πρέπει να συνδυάζεται με την εμπέδωση της ειρήνης, της φιλίας, της ανιδιοτελούς συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

«ΕΝΩΜΕΝΟΙ»

Απο την πλευρά του ο Διοικητής του Δ΄ΣΣ κ. Γεώργιος Καμπάς ανέφερε: «Χρόνια πολλά στους Ξανθιώτες και τις Ξανθιώτισσες και σε όλη την περιοχή οπού μένουν και Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι με υγεία και Δημοκρατία. Θεωρώ οτι στην ιστορία της νεότερης Ελλάδος έχουμε πάρα πολλές απελευθερώσεις πόλεων και περιοχών και νομίζω οτι μέσα απο αυτές, οι οποίες έγιναν είτε μέσα απο στρατιωτικούς αγώνες είτε μέσα απο διπλωματικούς αγώνες, σε κάθε περίπτωση όμως, με εθνικούς αγώνες, βγαίνει ένα μήνυμα που περνά και σήμερα απο εμάς και σε εμάς και στα παιδιά μας. Οτι πρέπει ενωμένοι και μόνον ενωμένοι να καταφέρουμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα όπως οι πρόγονοί μας. Και πάλι χρόνια πολλά».

Νωρίτερα στο Ηρώο της πόλης, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ ανάπαυσης των ψυχών των πεσόντων, ενώ ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων απο εκπροσώπους των πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.