Πετρέλαιο θέρμανσης: «Φωτιά» στη τιμή… Μηδενική η ζήτηση

Ξεκίνησε τύποις από χθες η διάθεση, αλλά χωρίς αγοραστική διάθεση για τους καταναλωτές

Κ. Γεροστεργίου: «Λιγότεροι δικαιούχοι για το επίδομα – Θρηνούμε θύματα, αυξάνονται και οι ρύποι»

 

Ξεκίνησε χθες (τυπικά τουλάχιστον), 15 Οκτωβρίου, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με μέση τιμή τα 1,15 ευρώ το λίτρο ωστόσο η τιμή αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,17-1,18 ευρώ για τα μεγάλα αστικά κέντρα, για την ηπειρωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες περιοχές θα υπερβεί το 1,20 και στα νησιά το 1,28-1,30 ευρώ.

Η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών εξαρτάται ωστόσο, εκτός από την τιμή, και από τις καιρικές συνθήκες δηλαδή το κατά πόσο ο χειμώνας θα είναι ήπιος ή βαρύς.

 

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των φόρων και όχι μόνο εξαιτίας των διεθνών τιμών, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης καθώς τα νοικοκυριά είτε αδυνατούν να καλύψουν το κόστος είτε στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (κλιματιστικά, σόμπες, φυσικό αέριο στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο).

 

ΚΑΤΑ…72% ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2003

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με το 2003, οπότε καταγράφηκε το μέγιστο της κατανάλωσης με 4.248.403 μετρικούς τόνους, μειώθηκε κατά 72% καθώς το 2017 έκλεισε στους 1.172.142 μ.τ.(η μείωση προσέγγισε το 80% το 2013 οπότε η κατανάλωση είχε πέσει στους 959.233 μ.τ.)

 

ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Το μόνο κονδύλι που έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, είναι τα 15 εκατ. ευρώ που επαρκούν για τη διάθεση επιδότησης 12,5 λεπτών ανά λίτρο σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι η Κομισιόν θα συμφωνήσει για την ύπαρξη υπερπλεονάσματος κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή έκτακτου ειδικού μερίσματος.

 

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 θα είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

  1. Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

ΣΤΗΝ Β΄ΖΩΝΗ Η ΞΑΝΘΗ, Η ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΙ Η ΚΑΒΑΛΑ

Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται και φέτος διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας.

Στη Β’ ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, θα επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1,875 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικοί δήμοι που βρίσκονται στους νομούς των ζωνών Β’, Γ’ και Δ’ εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν, δηλαδή στις ζώνες Α’, Β’ και Γ’ αντίστοιχα.

 

Κ. ΓΕΡΟΣΤΕΡΓΙΟΥ: «ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΠΟΛΥ Η ΖΗΤΗΣΗ – ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ»

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» η Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας κ. Κατερίνα Γεροστεργίου, η οποία επισήμανε ότι «φέτος το πετρέλαιο είναι και ακριβότερο, οπότε ήδη ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια και ειδικά με την αύξηση του ειδικού τέλους που μπήκε στο πετρέλαιο, έχει περιοριστεί πάρα πολύ η ζήτηση. Μάλιστα εμείς ως ενώσεις καταναλωτών της Βόρειας Ελλάδας, την χρονιά που μπήκε το ειδικό τέλος, είχαμε συντονιστεί και κάναμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από την Φλώρινα μέχρι και τον Έβρο. Πλέον το επίδομα θέρμανσης περιορίζεται ολο και περισσότερο και έτσι οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε άλλες πηγές θέρμανσης.  Από όσο γνωρίζουμε, όταν ξεκίνησε το μέτρο, δόθηκαν τα χρήματα της επιδότησης. Όμως το δύσκολο είναι ότι προκειμένου να πάρεις τα χρήματα αυτά, να βρεις πρώτα χρήματα για να αγοράσεις πετρέλαιο και έπειτα να πάρεις την επιστροφή από το κράτος, μέσω της διαδικασίας. Οι τιμές του πετρελαίου (λόγω και των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου) είναι υψηλές. Έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, όποτε οι καταναλωτές και λόγω του καλού καιρού ακόμη, είναι διστακτικοί. Δεν υπάρχουν ακόμη παραγγελίες. Αυτό γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια. Ο κόσμος περίμενε να δει που θα κυμανθούν οι τιμές. Οι παραγγελίες δεν γίνονται όπως παλιά. Η διάθεση του πετρελαίου ξεκίνησε τύποις. Οι Ενώσεις Καταναλωτών επανειλημμένα  έχουμε ζητήσει να μην υπάρχει αυτή η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα».

 

«ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ – ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΡΗΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ, ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΡΥΠΟΙ»

«Τα δε κριτήρια του επιδόματος, έχουν αυστηριοποιηθεί και αφορούν σε λιγότερους καταναλωτές. Όταν ξεκίνησε αφορούσε σε περισσότερους δικαιούχους, αυτός ο αριθμός όμως έχει μειωθεί. Τα κριτήρια έχουν γίνει πιο αυστηρά, ειδικά σε σχέση με το εισόδημα» συνέχισε η ίδια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «είναι μεγάλο το πρόβλημα και δυστυχώς έχουμε θρηνήσει και θύματα και μάλιστα και νέα παιδιά. Ας θυμηθούμε το περιστατικό των φοιτητών που έγινε με το ξεκίνημα του ειδικού τέλους. Έχουμε δει και άλλα περιστατικά από τις σόμπες και ειδικά σε άτομα ηλικιωμένα. Έχουμε πολλά προβλήματα. Συν τοις άλλοις καίνε διάφορα προκειμένου να ζεσταθούν, γιατί και η αγορά του ξύλου είναι ένα έξοδο (πιο φθηνό μεν αλλά σημαντικό) με αποτέλεσμα να έχουν ανέβει οι ρύποι και η ατμοσφαιρική ρύπανση και στις κεντρικές πόλεις και στην επαρχία. Ήδη υπάρχουν αυτά τα προβλήματα και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι καίνε ξύλα που είτε είναι βαμμένα είτε είναι εμποτισμένα με άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται με την καύση. Επίσης έχει αυξηθεί και η παράνομη υλοτομία. Ειδικά για την περιοχή της Ξάνθης, γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα».