Κ. Ζαγναφέρης: «Ίδια και…χειρότερη η κατάσταση»

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα… τα ίδια μένουν στην Πολεοδομία Ξάνθης

«Απίστευτη ταλαιπωρία λόγω μειωμένου προσωπικού και τεράστιας γραφειοκρατίας», λέει ο Πολ. Μηχανικός Παν. Δαβιτίδης

 

Ίδια και…χειρότερη χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην Πολεοδομία Ξάνθης ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, μιλώντας στην «Θ».

Κατάσταση την οποία περιγράφει από την δική του πλευρά και ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Παναγιώτης Δαβιτίδης, ο οποίος δίνει έμφαση αφενός στην έλλειψη προσωπικού και των νέων τεχνολογιών και αφετέρου στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις όποιες δεσμεύσεις για μεταφορά των πολεοδομιών στην αντιπεριφέρειες, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, όπως άλλωστε έχει σημειώσει πολλές φορές και μέσω της «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ο οποίος μας παραπέμπει σε προγενέστερες δηλώσεις του, εξηγώντας ότι «η κατάσταση είναι ίδια και…χειρότερη».

«ΙΔΙΑ ΚΑΙ…ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»

Ειδικότερα ο ίδιος ανέφερε επακριβώς ότι «από τότε που μιλήσαμε τελευταία φορά για το θέμα, δεν άλλαξε τίποτα και μάλλον η κατάσταση χειροτέρεψε. Ακούω συνεχώς φριχτά παράπονα για την Πολεοδομία της Ξάνθης. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ισχύουν όλες οι προγενέστερες δηλώσεις μου για το θέμα».

 

«ΕΣΦΙΞΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΜΠΑΛΑ»

Δηλώσεις οι οποίες (την 1η Ιουνίου 2018) ανέφεραν: «δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα για να περάσουν οι πολεοδομίες στις αντιπεριφέρειες. Αυτό βέβαια, το έχω πει πολλές φορές, ότι δεν είναι θέμα δικό μου. Ήθελαν οι δήμοι να πάρουν πολεοδομίες, διότι υπήρχε μια χαλαρότητα και τα περασμένα χρόνια των παχέων αγελάδων έκαναν ρουσφέτια, αυθαιρεσίες, παρεμβάσεις και ζούσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα, όπως λέει και ο λαός μας. Όταν στις πολεοδομίες όμως έσφιξαν τα πράγματα και πλέον δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση, χάθηκε η…μπάλα».

 

«ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΞΑΝΘΗΣ…»

«Αυτό που γίνεται στην Ξάνθη είναι αδιανόητο. Υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των υπαλλήλων (στα οποία δεν θέλω να αναφερθώ αλλά ούτε μου πέφτει λόγος για να τα σχολιάσω) και δυστυχώς δεν λειτουργεί τίποτα και δεν βλέπω και «φως» στον ορίζοντα, διότι δεν κάνει τίποτα ούτε ο Σύνδεσμος Μηχανικών και το ΤΕΕ. Εκείνο που με ανησυχεί περισσότερο, είναι ότι πηγαίνουν οι συνάδελφοι Μηχανικοί να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί, να βγάλουν τα μεροκάματα και δεν μπορούν να τα βγάλουν αυτά τα μεροκάματα εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Τα έχω πει χιλιάδες φορές όλα αυτά και φωνάζω πάνω από δέκα χρόνια. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Το τραγικό είναι ότι έχουν φύγει επενδύσεις από τον Νομό Ξάνθης (και γενικά σαν επενδύσεις) διότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την γραφειοκρατία της αδειοδότησης. Δεν μιλάω μόνο για αδειοδοτήσεις από πολεοδομίες. Μιλώ και για αδειοδοτήσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, από τα Δασαρχεία, από την Υπηρεσία Υδάτων. Το 80-90% των αδειοδοτήσεων είναι άνευ αντικειμένου, χωρίς να ξέρουν τίποτα. Προσφέρουν ένα χαρτί, το πετούν στα «ντουλάπια» τους οι ενδιαφερόμενοι και δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να ξαναζητηθεί ούτε να χρησιμοποιηθεί κάπου» είχε σημειώσει επίσης ο ίδιος.

 

«ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Δαβιτίδης αναφέρει στην «Θ» ότι «δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό ώστε να αναλάβει περισσότερες υποθέσεις και να κλείνουν πιο γρήγορα. Από την άλλη υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία όσο αφορά στα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση άδειας, υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία και σε ο,τι αφορά τις υπόλοιπες υπηρεσίες που συλλειτουργούν για να βγει μια άδεια (Νεωτέρων Μνημείων, Αρχαιολογική κλπ). Το βασικότερο όμως θέμα είναι πως οι υπάλληλοι του δήμου δεν έχουν έναν άνθρωπο ώστε να βάλει «πλάτες» για να φύγει ο «φόβος» από επάνω τους και να μπορέσουν να προχωρήσουν τις υποθέσεις γρηγορότερα. Να πει ότι «εγώ είμαι εδώ σε ο,τι χρειαστείτε. Για ο,τιδήποτε». Αυτό είναι σημαντικό για όλες τις υπηρεσίες. Δεν ισχύει μόνο για την πολεοδομία.  Για παράδειγμα αν ένας υπάλληλος φοβάται να βάλει την υπογραφή του σε μια υπόθεση 5΄ γιατί δεν ξέρει που θα καταλήξει μετά τις μηνύσεις που είχαν από τον προηγούμενο διευθυντή της πολεοδομίας, αντιλαμβάνεστε πως όλοι είναι λίγο φοβισμένοι. Όσον αφορά όμως τους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους σήμερα, κάνουν πολύ σωστά την δουλειά τους. Υπερβάλλουν εαυτόν».

 

«ΟΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ – ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ Ε-ΑΔΕΙΕΣ»

«Επίσης υπάρχει και έλλειψη τεχνολογιών. Οι πολεοδομίες σήμερα έπρεπε να λειτουργούν με τελευταίες τεχνολογίες όσον αφορά τους υπολογιστές κλπ. Κάτι στο οποίο υστερεί η πολεοδομία μας» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «από 15 Οκτωβρίου βέβαια έχει ξεκινήσει το σύστημα e-Άδειες του ΥΠΕΝ. Θα βγαίνουν ηλεκτρονικά οι άδειες και έτσι θα πάρουν μια μικρή «ανάσα» οι υπάλληλοι και θα κινηθούν και λίγο πιο γρήγορα οι πολεοδομίες. Αυτό βέβαια θα το δούμε στο μέλλον γιατί το σύστημα τώρα ξεκινά και δεν ξέρουμε και κατά πόσο θα λειτουργήσει. Έχουμε πολύ καλούς μηχανικούς στον νομό, έχουμε πολύ καλούς υπαλλήλους, αλλά η γραφειοκρατία «τσακίζει» κόκκαλα. Όλα μπορούν να δουλεύουν καλύτερα. Υπάρχει μια κατάσταση αυτήν την στιγμή για την οποία προσπαθούν. Ας μην τα μηδενίζουμε όλα. Προσπαθούν τα παιδιά, προσπαθούν οι μηχανικοί αλλά υπάρχει και αυτή η γραφειοκρατία η οποία «τσακίζει» όλο το κράτος. Φυσικά χρειάζεται και προσωπικό».