Ι. Αγκόρτσας: «Για συγκεκριμένες ιώσεις και όχι για κοινές γρίπες, το αντιγριπικό εμβόλιο»

Cervical Cancer Vaccine

Απαραίτητα όλα τα εμβόλια που γίνονται από τις παιδικές ηλικίες – Περιορίζονται τέτανος, φυματίωση, ηπατίτιδα κλπ

Διίστανται οι απόψεις αναφορικά με την χορήγηση ή μη του αντιγριπικού εμβολίου. Ένα εμβόλιο που έχει «διχάσει» ακόμη και τον ιατρικό κόσμο. Από την άλλη το αντιεμβολιαστικό κίνημα «εξαπλώνεται» στην χώρα μας με ταχείς ρυθμούς και το μόνο που επικρατεί στον κόσμο είναι ο «πονοκέφαλος» τόσο αναφορικά με τα εμβόλια κατά της γρίπης όσο και με όλα τα υπόλοιπα εμβόλια που πρέπει (;) ή δεν πρέπει (;) τελικά να γίνονται.

Flu Vaccine

«ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΕΣ ΓΡΙΠΕΣ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ»

 Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο γνωστός παθολόγος κ. Ιωάννης Αγκόρτσας, ο οποίος εξηγεί ότι «οι γιατροί έχουν διάφορες απόψεις. Εμείς οι παλιοί πιστεύουμε ότι πρέπει τα κάνουμε μόνον σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας (π.χ σακχαροδιαβητικούς, εμφραγματικούς κλπ). Θα είχε σημασία μόνον αν στην περιοχή μας είχαμε μια τέτοια βαριά γρίπη που έρχεται κάθε 15-20 χρόνια. Οι ιοί που υπάρχουν στα εμβόλια αυτά είναι μόνο για κάποιες συγκεκριμένες ιώσεις. Δεν είναι μόνον για τις κοινές γρίπες. Κάποιοι λένε ότι βοηθούν και σε εκείνες, όμως αυτό δεν μπορούμε να το πουμε. Είναι μόνον για τέσσερα «στελέχη» και αυτά τα «στελέχη» είναι της γρίπης που παρουσιάστηκε μια φορά στην Ισπανία, στην Κίνα κλπ. Είναι για τα στελέχη των βαριών ιώσεων και δεν έχουν σχέση με κοινές ιώσεις. Δεν ξέρει κανείς κατά πόσο το εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει σε μια κοινή γρίπη. Το εμβόλιο αυτό έχει σημασία για τους συμπολίτες μας που έχουν πάθει κάποιο έμφραγμα, έχουν σακχαροδιαβήτη και που ο οργανισμός τους γενικά έχει μειωμένη αντίσταση. Συνεπώς κατά την γνώμη (και σύμφωνα με όσα συμβουλεύω στους γνωστούς μου και την οικογένειά μου) είναι να μην γίνει όταν δεν υπάρχει λόγος. Μόνον όταν υπάρχει λόγος γιατί πολλές φορές έχει και πολλές παρενέργειες. Ο πυρετός κλπ είναι το λιγότερο. Έχουμε δει και άλλες τοξικές παρενέργειες όπως παράλυση, ηπατίτιδες κλπ που δεν μπορούμε να καθορίσουμε. Είναι μικρόβια τα οποία άλλοι ξεπερνούν εύκολα και άλλοι όχι. Κατά την δική μου άποψη λοιπόν να κάνουν μόνο οι ασθενείς που έχει κάποιο πρόβλημα όπως σακχαροδιαβήτη, καρδιακό νόσημα, αναπνευστικό πρόβλημα κλπ. Προπάντων όχι στους νέους».

 

«ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ»

Σε ο,τι αφορά γενικότερα στα εμβόλια τώρα ο κ. Αγκόρτσας επισημαίνει ότι «ξέρουμε ότι ορισμένα εμβόλια είναι τελείως απαραίτητα όπως για παράδειγμα του τετάνου και τις διφθερίτιδος. Αυτά που κάνουν τα παιδιά σήμερα, πρέπει να τα κάνουμε. Υπάρχουν και ορισμένα, όπως αυτό κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Για αυτό οι γιατροί είναι διχασμένοι. Οι περισσότεροι γυναικολόγοι πια δεν το κάνουν, καθώς πιστεύουν ότι αυτός ο ιός υπάρχει στις περισσότερες γυναίκες και είναι άνευ σημασίας. Άλλοι το κάνουν αμέσως. Όμως οι γυναικολόγοι με τους οποίους συνεργάζομαι, είναι να μην γίνονται. Έγκειται στην γνώμη του κάθε ιατρού. Τέτοιου είδους εμβόλια δεν είναι «απαραίτητα». Όμως εκείνα που κάνουν τα παιδιά, θα πρέπει να γίνονται όλα. Εν κατακλείδι οι απόψεις των γιατρών διαφέρουν. Η δική μου άποψη είναι να μην κάνω τόσο πολλά σε όλους και ποτέ σχεδόν στους νέους (παρά μόνον αν υπάρχει επιδημία σε μια κοντινή χώρα όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία για παράδειγμα). Όλα όσα κάνουμε σε μικρή ηλικία είναι απαραίτητα και ειδικά του τετάνου, της φυματίωσης, της ηπατίτιδας κλπ. Έχουμε περιορίσει πάρα πολύ αυτές τις ασθένειες (σχεδόν ο τέτανος έχει εξολοθρευθεί) για αυτό και πρέπει να τα κάνουμε όλοι».