Κινητοποίηση Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών χθες, στα ΠΡΟΚΑΤ της Πολυτεχνικής Ξάνθης

Ζωή Γαβριηλίδου: Μέχρι τέλη Νοεμβρίου όλοι στα δωμάτιά τους

Στ. Αλμπανίδης: Εμάς μας είπαν για… Απρίλιο με Ιούνιο!

 

Διαφορετικά…δεδομένα, δίνει η Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΠΘ κ. Ζωή Γαβριηλίδου, από τον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης, αναφορικά με το θέμα της στέγασης των πρωτοετών στις εστίες της Ξάνθης, με δηλώσεις της στην «Θ».

 

«ΜΕΣΑ ΜΕ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ»

Ειδικότερα, μιλώντας στην «Θ» η ίδια, επισημαίνει ότι «θα συμφωνήσουμε στο ότι πράγματι είναι 111 οι φοιτητές που έκαναν αίτηση για στέγαση και σας ενημερώνω ότι κάναμε δεκτές και τις 111 αιτήσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και εδώ πρέπει να πω ότι το πανεπιστήμιό μας, στους δείκτες για την στέγαση των φοιτητών, προηγείται σε σχέση με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Δίνουμε δηλαδή στέγαση σε πολύ περισσότερους δικαιούχους από ότι άλλα πανεπιστήμια. Είμαστε λοιπόν πολύ καλά σε αυτό το κομμάτι. Αυτοί οι 111 όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δεν γίνεται να μπουν μονομιάς. Έχουμε και μια πολιτική να αφήνουμε τα παιδιά που είναι ήδη μέσα και θέλουν να ορκιστούν. Θα μπορούσαμε να τους πετάξουμε έξω, να τους πάρουμε τα κλειδιά και να τους πούμε «φύγετε μέχρι να ορκιστείτε». Όμως τους αφήνουμε μέχρι την ορκωμοσία και τότε θα μας παραδώσουν το κλειδί. Κάθε χρόνο λοιπόν, βλέπουμε τα διαθέσιμα δωμάτια, μπαίνει μια πρώτη «παρτίδα» σε αυτά, στην συνέχεια γίνονται οι ορκωμοσίες και οι μετεγγραφές φοιτητών (οπότε από τους 111 μπορεί να μείνουν και λιγότεροι για να μιλήσουμε με τα φετινά δεδομένα). Κάποια στιγμή κάνουμε δεύτερη κατανομή, ίσως και τρίτη κατανομή (μερικές φορές) και έτσι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου όλοι οι δικαιούχοι είναι στα δωμάτιά τους».

 

«ΤΥΠΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ, ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ «ν+2» ΕΤΩΝ»

«Εκτός αυτού, σας λέω επίσης ότι κάνουμε την εξυπηρέτηση και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές που κάνουν και αυτοί αιτήσεις (και μόνον στην Ξάνθη γίνεται αυτό) και τους βάζουμε στην εστία των μεταπτυχιακών φοιτητών. Άρα λοιπόν, το πρόβλημα λύνεται και έτσι μέσα Νοεμβρίου με τέλη Νοεμβρίου, όλοι οι φοιτητές που παραμένουν δικαιούχοι (δεν έχουν ζητήσει μετεγγραφή) μπαίνουν στα δωμάτια» συνέχισε η ίδια, ενώ αναφορικά με τους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το «ν+2»  επισημαίνει ότι «αυτό είναι ανεξάρτητο από το «ν+2». Το κράτος λέει ποιες παροχές (σίτιση, στέγαση, πάσο κλπ) δικαιούνται οι φοιτητές για τα έτη σπουδών τους +2 ακόμη χρόνια. Αυτό είναι το «ν+2». Από εκεί και πέρα, αυτοί δεν δικαιούνται παροχές και ορθώς το λέει από την μια πλευρά, για να τελειώνουν κάποια στιγμή οι φοιτητές, αλλά από την άλλη διανύουμε μια περίοδο κρίσης και πολλά παιδιά χρειάζεται να δουλέψουν και καθυστερούν τις σπουδές τους, λόγω των αναγκών που έχουν. Δεν το κάνουν επειδή δεν είναι επιμελείς, αλλά επειδή προφανώς υπάρχει κάποια ανάγκη. Άρα τυπικά εμείς δεν μπορούμε να αφήνουμε τους φοιτητές πέραν των «ν+2» ετών.

 

«ΤΟ ΙΝΕΔΙΒΙΜ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ»

Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο οι οικότροφοι φοιτητές με το ζεστό νερό η κ. Γαβριηλίδου σημείωσε ότι «υπάρχει ένα περίεργο καθεστώς στις φοιτητικές εστίες. Ενώ είναι  ιδιόκτητες του πανεπιστημίου, την διαχείρισή τους την έχει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Άρα λοιπόν, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις στο κτίριο των εστιών. Αυτό που κάνουμε, είναι να μεταφέρουμε τα παράπονα των φοιτητών στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ για να δράσουν αρμοδίως. Δεν έχουμε αρμοδιότητα να κάνουμε κάτι. Όμως επειδή αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, το ΔΠΘ έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία (και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό) να υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έτσι ώστε στην συνέχεια να μπορούμε να κάνουμε τέτοιου τύπου παρεμβάσεις. Γνωρίζω ότι πέρυσι υπήρχε πρόβλημα με το ζεστό νερό, γιατί προφανώς δεν είχε γίνει έγκαιρα η προμήθεια του πετρελαίου κλπ. Δεν εξαρτάται όμως από εμάς. Αν ήταν στο πανεπιστήμιο θα το λύναμε. Δεν μπορούμε να το κάνουμε».

 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Εν τω μεταξύ, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του για όλα τα θέματα που αφορούν την φοιτητική μέριμνα.

Ειδικότερα, η «Θ» συνάντησε οικότροφους φοιτητές στα ΠΡΟΚΑΤ της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, οι οποίο συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των οικότροφων μεν, αλλά με βασικά αιτήματα για την στέγαση πρωτοετών και όχι μόνο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης κ. Στέργιος Αλμπανίδης.

«ΑΛΛΟΙ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥΣ»

«Η σημερινή κινητοποίηση είναι μια δράση του συλλόγου μας στα πλαίσια της πανελλαδικής δράσης του συντονιστικού στο οποίο συμμετέχουμε με άλλους 10 συλλόγους οικότροφων. Παρόλα αυτά την συγκεκριμένη δράση την έχουν ψηφίσει άλλοι 52 σύλλογοι πανελλαδικά. Δεν αφορά μόνον το ζήτημα της στέγασης, το οποίο είναι οξυμένο στην περιοχή μας και ειδικότερα στην Ξάνθη, αλλά όλες τις πτυχές της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, μεταφορές και ειδικότερα ζητήματα που μπορεί να έχει το καθένα τμήμα και σχολή ανά τόπο). Το ζήτημα της στέγασης για την Ξάνθη είναι ίσως το πιο οξυμένο αυτήν την στιγμή και το αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο. Φέτος, από την αρχή της χρονιάς βγήκαμε πιο θαρρετά, με διάφορες κινητοποιήσεις και στον Δήμο Ξάνθης, όπου απαιτήσαμε να εξαιρεθούν οι φοιτητές που νοικιάζουν από τα δημοτικά τέλη» αναφέρει στην «Θ» ο κ. Αλμπανίδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «πριν από μια εβδομάδα, πήγαμε και στην Σύγκλητο για το ζήτημα των δωματίων, μετά από απόφαση του Συλλόγου Οικοτρόφων όπου είχαμε συγκεκριμένα αιτήματα. Δηλαδή να μεριμνήσει το πανεπιστήμιο εδώ και τώρα για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και ενώ έχουν περάσει τρεις εβδομάδες δεν έχουν πάρει ακόμη δωμάτιο. Γνωρίζουμε πρωτοετείς συμφοιτητές μας οι οποίοι πηγαινοέρχονται αν μένουν κάπου κοντά στην Ξάνθη, κάτι το οποίο είναι κοστοβόρο είτε βρίσκονται στις πόλεις τους ακόμη. Για παράδειγμα υπάρχουν παιδιά που μπορεί να είναι από Καβάλα, Κομοτηνή ή Αλεξανδρούπολη και να σηκώνονται στις 6.00 το πρωί για να πάρουν το λεωφορείο ή το τρένο, να έρθουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και να φύγουν το απόγευμα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι υπάρχουν παιδιά που είναι είτε από Θεσσαλονίκη είτε από Αθήνα και άλλες μακρινές περιοχές, που αυτήν την στιγμή είναι στα σπίτια τους γιατί δεν έχουν που να μείνουν και έχουν χάσει ήδη ένα μήνα μαθημάτων».

 

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ…ΑΠΡΙΛΙΟ Ή ΙΟΥΝΙΟ»

«Στην Σύγκλητο που παραβρεθήκαμε, τα αιτήματά μας ήταν συγκεκριμένα. Για παράδειγμα το ζήτημα της στέγασης των πρωτοετών, το ζήτημα του να μην πεταχτεί κανένας φοιτητής που είναι πάνω από 7ο έτος, εκτός εστιών, το ζήτημα των μεταπτυχιακών που είναι να φύγουν από το δωμάτιο με την ολοκλήρωση των σπουδών τους και να μπουν σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα (σε δυο –τρεις μήνες θα μπουν στις εστίες των μεταπτυχιακών). Η μόνη απάντηση που πήραμε αφορούσε το τελευταίο ζήτημα. Δηλαδή ήταν μια μικρή «νίκη» για εμάς και την κρατάμε. Αφορούσε το γεγονός ότι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές πήραν από τώρα κλειδιά για τα δωμάτιά τους στις εστίες των μεταπτυχιακών  (Εκτενεπόλ). Παρόλα αυτά τα δωμάτια και εκεί δεν επαρκούν αφού είναι γύρω στα 35 για…αρκετούς μεταπτυχιακούς φοιτητές. Για τους πρωτοετείς δεν πήραμε κάποια απάντηση, ενώ είναι ένα ζήτημα που έχει προκύψει πανελλαδικά και έχει αποκατασταθεί σε άλλες πόλεις» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «όσον αφορά το ότι οι πρωτοετείς θα μπουν στις εστίες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, να πούμε ότι έχουμε δηλώσεις φοιτητών, που απευθύνθηκαν στην κ. Μπουραζάνη, που είναι υπεύθυνη φοιτητικής μέριμνας στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης και τους είπε ότι θα μπουν τον…Απρίλιο ή τον Ιούνιο. Σε οκτώ μήνες από τώρα δηλαδή, κάτι που αντιφάσκει με τις δηλώσεις της κ. Γαβριηλίδου. Το τι θα γίνει ακριβώς δεν το γνωρίζουμε. Εμείς απαιτούμε να αποκατασταθεί το πρόβλημα εδώ και τώρα. Προφανώς δεν εφησυχαζόμαστε από τα λόγια κανενός αρμοδίου, αν δεν λυθεί το πρόβλημα»

 

«ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΕΔΙΒΙΜ ΣΤΟ ΔΠΘ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ – ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ»

Σε ο,τι αφορά το πρόβλημα με το νερό στις εστίες ο κ. Αλμπανίδης, σημείωσε ότι «το ζήτημα με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το πανεπιστήμιο είναι ένα «μπαλάκι» που πετούν οι μεν στους δε και οι δε στους μεν. Και εμείς βρισκόμαστε ανάμεσα σε αυτήν την κατάσταση. Πηγαίνουμε στα γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και μας λένε ότι υπεύθυνο είναι το πανεπιστήμιο και το αντίστροφο. Αυτήν την στιγμή είναι παγιωμένη η κατάσταση υποχρηματοδότησης. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι ένας φορέας που διαχειρίζεται κρατικά κονδύλια και προσπαθεί να βρίσκει εργολάβους και να παίρνει τις εργολαβίες μέσα στα πανεπιστήμια, πανελλαδικά. Το πανεπιστήμιο από την άλλη λέει τοι δεν θέλω να υπάρχει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, θέλω να καλύπτω τις ανάγκες των φοιτητών αυτοτελώς. Το πώς θα το κάνει όμως αυτό, δεν μας το εξηγούν. Με τι κονδύλια; Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να κρατήσουμε. Τώρα το τι θα γίνει, προφανώς και είναι ένα αίτημά μας εδώ και χρόνια. Τόσο το ζήτημα του ζεστού νερού όσο και το ζήτημα του πόσιμου νερού, γιατί στις εστίες δεν έχουμε πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Έχουμε ένα αίτημα να μπουν ψύκτες στους δημόσιους χώρους, για το οποίο όμως δεν έχουμε πάρει απάντηση».