Ολοκληρώθηκαν χθες οι εκλογές των εκπαιδευτικών – Κλειστά όλα τα σχολεία του Ν. Ξάνθης

Με «γκρίνιες» από τους γονείς για το χάσιμο διδακτικών ωρών…

Μ. Ψάλτη και Δημ. Ντούμος μιλούν στην «Θ»

 

Κλειστά παρέμειναν χθες όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λόγω της διεξαγωγής εκλογών αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π., Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.)

Μια διαδικασία η οποία κύλησε μεν ομαλά για την Ξάνθη, πλην όμως δεν έλειψαν και οι «φωνές» γονέων, αντίθετες στο να κλείνουν καθημερινή τα σχολεία για την διεξαγωγή της (που θα μπορούσαν όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, να γίνουν είτε κατά τις απογευματινές ώρες είτε τα Σαββατοκύριακα) , με αποτέλεσμα αφενός να χάνουν το μάθημά τους τα παιδιά και αφετέρου πολλοί εργαζόμενοι γονείς να αναγκάζονται να αλλάζουν το πρόγραμμα εργασίας τους.

Για το παραπάνω θέμα μίλησαν στην «Θ» τόσο η Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ξάνθης κ. Μαρία Ψάλτη όσο και ο Πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος, ο οποίος μάλιστα αναφερόμενος στην διαδικασία, επισήμανε ότι (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που επικοινωνήσαμε μαζί του) κύλησε ομαλά.

 

ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ειδικότερα η κ. Ψάλτη ανέφερε επακριβώς ότι «αυτό γίνεται από τα δικά μας χρόνια ακόμη. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έκαναν συνελεύσεις σε ώρες μαθήματος και για να το κάνουν προφανώς και υπάρχει κάποιος νόμος που το ορίζει. Δεν γνωρίζω ποιες είναι ακριβώς οι οδηγίες που έχουν αλλά προφανώς είναι νόμιμο και μπορούν να το κάνουν. Σας γονέας, συμφωνώ με το ότι δεν θα πρέπει να χάνονται διδακτικές ώρες και θα μπορούσαν να το κάνουν εκτός των σχολικού ωραρίου. Σίγουρα θα μπορούσαν να το κάνουν και απόγευμα, ίσως μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, ωστόσο για να γίνεται όλο αυτό εδώ και χρόνια, προβλέπεται. Και εμείς αν ήμασταν καθηγητές και ήμασταν στην θέση τους για παράδειγμα, θα πήγαινε με όλο αυτό. Σίγουρα υπάρχουν και οι «φωνές» που δεν συμφωνούν, γιατί γίνεται στην μέση της εβδομάδας. Συμμερίζομαι και τους γονείς, γιατί και εγώ είμαι από αυτούς τους γονείς που δυσκολεύομαι να αφήσω τα παιδιά μου στο σπίτι, γιατί δεν έχω και κάποιον άλλο να τα φροντίζει. Συμφωνώ λοιπόν με αυτήν την άποψη. Α\από την άλλη, οι εκπαιδευτικοί έχουν αυτό το δικαίωμα, το χρησιμοποιούν και νομίζω ότι είναι κατοχυρωμένοι και το Υπουργείο Παιδείας τους δίνει αυτό το δικαίωμα».

ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ…

Από την πλευρά του ο κ. Ντούμος, για την διαδικασία (μέχρι την ώρα κατά την οποία επικοινωνήσαμε μαζί του) ανέφερε ότι «προχωράει κανονικά, ομαλά και χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Είναι υπηρεσιακές εκλογές, την άδεια την δίνει το Υπουργείο Παιδείας και είναι όλοι υποχρεωμένοι να ψηφίζουν για αυτό και δεν υπάρχει «λευκό» σε αυτές τις εκλογές. Το Υπουργείο Παιδείας δίνει την άδεια για να επιτελέσουμε το καθήκον μας για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια, στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΚΥΣΠΕ) στο πρωτοβάθμιο υπηρεσιακό συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ) και στο ΑΠΥΣΠΕ που είναι το υπηρεσιακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συνήθως έρχονται οι εκπαιδευτικοί να ψηφίσουν . Δεν προβλέπεται κάτι για αυτούς που δεν θα έρθουν αλλά είναι υποχρεωμένοι να έρθουν. Από την στιγμή που είναι υποχρεωτικό, έρχονται γιατί το γνωρίζουν».

 

«ΜΕ Π.Δ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΕΤΗ – ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝ ΧΑΘΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ»

Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους οι εκλογές διεξάγονται ημέρες και ώρες σχολικού ωραρίου ο κ. Ντούμος επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να γίνονται απόγευμα διότι δεν επαρκεί ο χρόνος. Επίσης δεν μπορεί να γίνουν Σαββατο ή Κυριακή (όπως παλαιότερα) επειδή το Σάββατο πολλοί συνάδελφοι φεύγουν. Δεν είναι κανένας υποχρεωμένος. Έχουμε αποσπασμένους αναπληρωτές κλπ. το 2003 λοιπόν καθιερώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα η 1η Τετάρτη του Νοεμβρίου ανά δύο έτη. Και άλλες φορές κλείνουν τα σχολεία είτε από…χιόνια είτε από απεργία. Αυτό γίνεται για να δοθεί το δικαίωμα να ασκήσουν όλοι το εκλογικό τους δικαίωμα. Άλλο οι εθνικές εκλογές, άλλο οι δημοτικές εκλογές. Αυτό γίνεται για να δοθεί σε όλους τους συναδέλφους το δικαίωμα να εκλέξουν τους αιρετούς εκπροσώπους. Όπως γίνονται και οι εκλογές του συλλόγου που γίνονται κάθε χρόνο (γιατί είναι θέμα καταστατικού και προσπαθήσαμε και εκείνες να τις κάνουμε ανα διετία) έτσι και στις Γενικές Συνελεύσεις μας συζητάμε για το σχολείο που θέλουμε. Για το εκπαιδευτικό μας σύστημα και για το μέλλον των παιδιών. Αυτά συζητάμε. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα αν χαθεί και μια μέρα. Εδώ κλείνουν για άλλους και άλλους λόγους τα σχολεία. Καταλαβαίνουμε και εμείς την αγωνία των γονέων αλλά προσπαθούμε πάντα για το θέμα των παιδιών. Δεν χάθηκε τίποτα αν χαθεί και μια μέρα από το μάθημα. Αυτά αναπληρώνονται».