Γ. Μπούτος: «Θετικότατος ο απολογισμός – Εποικοδομητικές οι συναντήσεις με Ευρωβουλευτές της Ελλάδας»

«Αποστολή» στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για Περιφέρειες και Πόλεις – Τρία συν ένα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Με πρωτοβουλία Χρ. Μέτιου επαναλειτουργεί το γραφείο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στις Βρυξέλλες

 

Ιδιαίτερα θετικός είναι ο απολογισμός για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από την συμμετοχή της στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τις περιφέρειες και τις πόλεις», με επικεφαλής της αποστολής τον Εντεταλμένο για θέματα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Γιάννη Μπούτο, ο οποίος μίλησε στην «Θ» τόσο για αυτό το εποικοδομητικό ταξίδι στις Βρυξέλλες όσο και για ο,τι έχει έρθει μέχρι σήμερα από πλευράς Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην περιφέρειά μας.

 

«ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ»

Ειδικότερα ο ίδιος ανέφερε ότι «από την ώρα που ανέλαβα, συνεχίζουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αυτά τα οποία είχε ήδη η περιφέρεια και από εκεί και πέρα έχω κάνει ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες για να επισκεφθώ το εκεί γραφείο μας, το οποίο λειτουργεί και το οποίο είχε χρόνια να ανοίξει, παρόλο που η περιφέρειά μας διαθέτει ιδιόκτητο γραφείο και δεν ενοικιάζει, απλώς η προηγούμενη διοίκηση είχε αποφασίσει να το έχει κλειστό και να μην το χρησιμοποιεί. Εμείς το ενεργοποιήσαμε και προσπαθούμε να δούμε και να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο συντονισμό και καλύτερη παρακολούθηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Είναι μια θέση την οποία μου εμπιστεύθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και εγώ προσπαθώ να ανταπεξέλθω όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτό το οποίο μου εμπιστεύθηκε. Από εκεί και πέρα, στο δεύτερο ταξίδι στην Φιλανδία, βρεθήκαμε σε ένα πρόγραμμα μαζί με την κ. Κυριακή Αλατζά. Είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό το οποίο παρακολουθούμε. Υπεύθυνη είναι η κ. Αλατζά και αντικαταστάτης της κ. Αλατζά είμαι εγώ και έτσι βρεθήκαμε εκεί για να ενημερωθούμε και το τρίτο ταξίδι ήταν και πάλι στις Βρυξέλες για την εβδομάδα των «open days» όπως ονομάζεται και γίνεται πάντοτε την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη, κάθε χρόνο όπου εκεί παρουσιάζονται όλα τα προγράμματα των περιφερειών για όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης. Παρουσιάζονται από την ΕΕ τα προγράμματα που θα «τρέξουν» και παράλληλα μιλούν και κάποιοι (ή παρουσιάζουν) που είναι έτοιμοι. Είναι όμως όλα τα προγράμματα της ΕΕ που θα «τρέξουν» από τον Οκτώβριο και έπειτα, προκειμένου να γνωρίζουν οι περιφέρειες και να δηλώνουν την επιθυμία να συμμετέχουν σε κάποια προγράμματα».

«ΤΡΙΑ + ΕΝΑ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ»

«Μετά από πάρα πολλά χρόνια, ετοίμασα μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εννέα άτομα μαζί με εμένα. επισκεφθήκαμε τις Βρυξέλλες, καθίσαμε τέσσερις μέρες για να παρακολουθήσουμε τα workshops για την εβδομάδα «open days» όπως ονομάζεται, παρακολουθήσαμε πλήθος προγραμμάτων και εισηγήσεων. Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ  τους υπαλλήλους από Κομοτηνή και από Ξάνθη που συνόδευαν την ομάδα, για την ακούραστη δουλειά που έκαναν με το να παρακολουθήσουν πλήθος workshops έτσι ώστε να έχουμε μια σφαιρική και εμπεριστατωμένη εικόνα σχετικά με τα προγράμματα που τρέχουν και σε ποια από αυτά θέλουμε εμείς σαν περιφέρεια να συμμετέχουμε» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω πολύ τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο που με εμπιστεύθηκε σε μια τέτοια θέση και μπορώ να φέρω απτά αποτελέσματα. Πριν από δύο μήνες περάσαμε ήδη τρία προγράμματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον από την περιφέρειά μας και πριν από τέσσερις μήνες είχαμε ήδη ξεκινήσει να εκδηλώνουμε ενδιαφέρον για ένα πρόγραμμα της INR στο οποίο θα συμμετέχουμε. Από την ημέρα που ανέλαβα εισηγήθηκα τρία νέα προγράμματα στην περιφέρεια, που πέρασαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο συν ένα της INR στο οποίο παλαιότερα η περιφέρεια ήταν μέλος αλλά δεν γνωρίζω γιατί η προηγούμενη διοίκηση δεν ήθελε και είχε «παγώσει». Πλέον «ενεργοποιείται» το τελευταίο τρίμηνο».

«ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Αναφορικά με τον «απολογισμό» ο κ. Μπούτος σημείωσε με έμφαση ότι «είναι θετικότατος. Γενικότερα όλη η ομάδα εργάστηκε πολύ σκληρά και θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτό. Προσωπικά περισσότερο στο πολιτικό κομμάτι, λόγω της θέσης μου, είχα επαφές με τους περισσότερους Ευρωβουλευτές της Ελλάδος. Συναντήθηκα με τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Κούλογλου, την κ. Σπυράκη, τον κ. Κύρτσο, την κ. Καϊλή. Συναντηθήκαμε δηλαδή με Ευρωβουλευτές της χώρας μας και όχι με Ευρωβουλευτές μιας παράταξης και μάλιστα είμαστε σε αγαστή συνεργασία με όλους. Ήδη την τελευταία εβδομάδα μίλησα με τους κ. Καϊλή, Κούλογλου, Κύρτσο, Ανδσρουλάκη ξανά, αλλά και με την κ. Βόζεμπεργκ με την ευκαιρία της τελευταίας της επίσκεψης, για κάποια προγράμματα τα οποία προτείνουν και για τα οποία θα θέλαμε να συνεργαστούμε και για κάποιες εκδηλώσεις που θέλουμε να κάνουμε και είναι στο προσκήνιο. Για κάποιες εκδηλώσεις όσον αφορά το κτίριο των Βρυξελλών μέσα στην Ευρωβουλή και είμαι σε συνεννόηση με αυτούς τους Ευρωβουλευτές που προανέφερα».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι  εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων»είναι μια τετραήμερη εκδήλωση που διεξάγεται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες, κατά την οποία εκπρόσωποι περιφερειακών και τοπικών αρχών, εμπειρογνώμονες και πανεπιστημιακοί έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ορθές πρακτικές και τεχνογνωσία στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης.

Είναι επίσης μια αναγνωρισμένη πλατφόρμα πολιτικής επικοινωνίας ως προς την ανάπτυξη της πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή, χάρη στην οποία οι φορείς λήψης αποφάσεων ευαισθητοποιούνται σχετικά με τη σημασία των περιφερειών και των δήμων στη χάραξη πολιτικών της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δημόσια εκδήλωση τέτοιου είδους.

Οι περιφέρειες και οι δήμοι συμμετέχουν στον σχεδιασμό των περισσότερων πολιτικών της ΕΕ. Οι υποεθνικές δημόσιες αρχές της ΕΕ έχουν την ευθύνη του ενός τρίτου των δημοσίων δαπανών (2 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως), καθώς και των δύο τρίτων των δημοσίων επενδύσεων (περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ), που συχνά πρέπει να διενεργούνται σύμφωνα με τις νομοθετικές διατάξεις της ΕΕ.

Από τότε που ξεκίνησε η εκδήλωση, ο αντίκτυπός της αξιολογείται συστηματικά. Οι συμμετέχοντες έχουν επισημάνει, πιο συγκεκριμένα, ότι θεωρούν σημαντική για την επαγγελματική διαχείριση εκ μέρους τους των πόρων της ΕΕ, τη χρήσιμη πληροφόρηση που τους παρέχεται από τα όργανα της ΕΕ και τη δικτύωση με συναδέλφους από άλλες χώρες. Η σημασία της εκδήλωσης αποδεικνύεται, εξάλλου, και από τη σημαντική προβολή που της επιφυλάσσουν τα μέσα ενημέρωσης. Εδώ και χρόνια, έως και 300 δημοσιογράφοι του Τύπου, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης από όλη την Ευρώπη, έρχονται στις Βρυξέλλες για να καλύψουν την εκδήλωση.