Σταθερά πάνω από 1 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης –  Στα 65 ευρώ το χωρικό κυβικό στα καυσόξυλα στην Ξάνθη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σε «ελεύθερη πτώση» η ζήτηση λόγω «τσέπης» και γενικότερης καλοκαιρίας

Τι λένε στη «Θ» οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών

 

Μπορεί να ήταν τσουχτερό το κρύο του Σαββατοκύριακου που πέρασε, ωστόσο λίγο οι «καλές» (για την εποχή) ημέρες αυτό το δίμηνο, λίγο η «αδειανή» τσέπη των Ξανθιωτών, δεν ευνόησαν την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, καθώς η όποια ζήτηση αφορά μικροποσότητες, αλλά ούτε και τα καυσόξυλα, όπως επιβεβαιώνουν στην «Θ» ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Πρατηριούχων Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Καραμπάσης και η Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ξυλεμπόρων Ξάνθης κ. Χρυσούλα Γρηγορίου.

«ΖΗΤΟΥΝ ΜΙΚΡΟΠΟΣΟΤΗΤΕΣ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΥΡΩ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ»

Ειδικότερα ο κ. Καραμπάσης αναφέρει ότι «οι ποσότητες που παραδίδουμε στους πελάτες, είναι τουλάχιστον οι μισές από πέρυσι. Η τιμή αρχίζει τώρα να πέφτει αλλά είναι σίγουρα πάνω από το 1€ (1,10 – 1,12 – 1,08) και οι καταναλωτές εκεί που έπαιρναν 1000 λίτρα, παίρνουν 500 και εκεί που έπαιρναν 500 παίρνουν 200, τουλάχιστον μέχρι να «σφίξει» ο καιρός. Πάντως χρήματα δεν υπάρχουν. Τις τελευταίες δύο ημέρες, πήραμε τα πρώτα τηλέφωνα για μικροποσότητες και μάλιστα ο «κλασικός Έλληνας» τις  ζητούσε εκείνη την στιγμή. Βέβαια η «τελευταία στιγμή» πλέον είναι και από ανάγκη. Έπαιξε ρόλο μεγάλο και ο καλός καιρός των προηγούμενων ημερών. Δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες. Ο,τι είδος και να πάρεις να ζεσταθείς, πάλι είναι ακριβά. Και τα ξύλα έχουν ανέβει και οι αποδόσεις είναι μικρές. Θα ζεστάνεις ένα δωμάτιο και τα υπόλοιπα δύσκολα. Κάθε χρόνο και χειρότερα. Και το αέριο που θα έρθει έπειτα από κάποια χρόνια, όταν σου λένε ότι θα είναι 20% φθηνότερο από το πετρέλαιο και θα πιάσουν οι καταναλώσεις, θα κατέβει και το πετρέλαιο. Αλλά μέχρι τότε, ποιος…ζει ποιος πεθαίνει; Με το σταγονόμετρο μπαίνει το πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 1,10€».

«ΑΠΟ 62 ΕΩΣ 65 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΩΡΙΚΟ ΚΥΒΙΚΟ ΜΕΤΡΟ»

Από πλευράς καυσόξυλων τώρα η κ. Γρηγορίου αρχικά ότι «όταν πουλάμε κυβικό, μιλάμε για χωρικό κυβικό (δηλαδή αυτό που έχει χώρο μέσα όπως πέφτει το ξύλο και δεν είναι στοιβαχτό) για αυτό και είναι πιο φθηνό από το στοιβαχτό. Όταν το στοιβάζεις και τα ξύλα είναι απόλυτα, έχουν άλλη τιμή. Οι τιμές στα καυσόξυλα είναι εδώ και τρία χρόνια ίδιες. Δυστυχώς δεν μπορούμε πλέον να συνεννοηθούμε (παρότι η πρώτη ύλη έχει ανέβει). Κάθε επιχείρηση ανεβάζει τις δικές τις τιμές. Είναι περίπου από 62 έως 65 ευρώ το κυβικό. Μιλούμε για όλα τα είδη των ξύλων. Πλέον έχουν ίδια τιμή γιατί είναι και η αγορά τους με ίδια τιμή. Ζήτηση δεν θα έλεγα ότι υπάρχει».

 

«ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΙΛΟ»

Παραμένοντας στον όρο «κυβικό» η ίδια επισήμανε ότι «το κιλό απαγορεύεται. Όποιος πουλά με το κιλό είναι παραβάτης, διότι από τις 12/12/12 απαγορεύθηκε. Ήδη από το 2013 πουλάμε με κυβικό. Αυτό είναι το νόμιμο και αυτό πρέπει να προτιμά ο πελάτης, διότι γιατί μια επιχείρηση να κινδυνεύσει με πρόστιμο 1000 ευρώ και να συνεχίσει να πουλά με το κιλό; Αυτό μονάχα ας αναρωτηθούν. Για όσους τώρα θέλουν να πάρουν ξύλα με…κιλά, δεν έχουν παρά να συνοδεύσουν το φορτηγό και στην φόρτωση και στην εκφόρτωση για να ξέρουν αν πήραν τα κιλά που λένε ότι θα πάρουν. Ο πελάτης θα πρέπει να ελέγχει αν θα παίρνει τόνο. Έπειτα ο επαγγελματίας θα πρέπει να αποδείξει στον πελάτη πως ζυγίζει τα ξύλα. Πρέπει να έχει τα κατάλληλα εξαρτήματα και μέσα για να το αποδείξει και να το βλέπει ο πελάτης. Έχει ανάλογους κλωβούς που περιγράφουν τις ποσότητες και τα κιλά; Ο πελάτης θα πρέπει να προβληματιστεί. Φυσικά αν οι πελάτες ήταν απαιτητικοί στο θέμα του κυβικού, δεν θα υπήρχαν επιχειρήσεις να πωλούν με το κιλό. Θα πουλούσαν όλοι με κυβικό, όμως επειδή και πολλοί πελάτες θέλουν το κιλό, υπάρχουν επιχειρήσεις που «εκμεταλλεύονται» αυτήν την διάθεση του πελάτη να αγοράζει με το κιλό και πωλούν με το κιλό, όμως κανονικά απαγορεύεται και αυτό απαγορεύθηκε διότι κάποιοι κακοί επαγγελματίες (όχι στην Ξάνθη ή τουλάχιστον δεν έχει πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου) έβρεχαν τα ξύλα για να μπορούν να τα πωλούν την επομένη και να είναι υγρά και βαριά. Όμως προφανώς αυτό στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα έγινε κατά κόρον και το υπουργείο αποφάσισε να καταργήσει το κιλό. Επειδή προσωπικά έλαβα μέρος στην διαβούλευση και είχα πει ότι θα υπάρξει πρόβλημα αν πάμε από το κιλό στο χωρικό, από το ΚΑΠΕ δικαιολογήθηκαν ότι μας έφεραν και φωτογραφίες οι πελάτες και παραπονέθηκαν ότι έβρεχαν τα ξύλα (στην Αθήνα). Έτσι βγήκε αυτή η διάταξη και μπήκαμε σε διαβούλευση και τουλάχιστον καταφέραμε σαν συνεταιρισμός  (γιατί ήμασταν ο μοναδικός συνεταιρισμός σε όλη την Ελλάδα) να μην μας επιβάλλουν να τα πουλάμε στοιβαχτά, διότι το στοιβαχτό έχει μεγάλο κόστος στοίβαξης. Χρειάζονται «χέρια» και έτσι το ξύλο ξεπερνούσε στην τιμή το πετρέλαιο. Το μόνο που καταφέραμε από την συμμετοχή μας στην διαβούλευση ήταν να επιτραπεί να πωλείται χωρικό κυβικό μέτρο. Να μπαίνει δηλαδή σε κλωβούς το ξύλο όπως κόβεται. Ένα χωρικό είναι περίπου λίγο επάνω ή λίγο κάτω από τον μισό τόνο».